Τοπικά

SOS εκπέμπουν οι επαγγελματίες εστίασης της Μαγνησίας – “Διπλώνουν” τα χρέη, αλλά όχι τα τραπέζια

Λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη και της φετινής τουριστικής σεζόν και ο προβληματισμός των επαγγελματιών στην εστίαση περισσεύει, καθώς παρά την έντονη κατανάλωση που υπήρξε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το υπόλοιπο η κίνηση ήταν σε γενικές γραμμές υποτονική επηρεασμένη από διάφορες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μέσα στην πανδημία.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επαγγελματίες, «φέτος βλέπουμε να διπλώνουν τα χρέη, αλλά όχι τα τραπέζια, καθώς ο κόσμος βγαίνει μέχρι τις 11 το βράδυ και μετά επιστρέφει στο σπίτι του».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» και κάνοντας έναν απολογισμό τής μέχρι τώρα κατάστασης στην εστίαση, υπογράμμισε πως «πρόκειται για ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια, πιο άσχημο από πέρσι, ως προς την κατανάλωση. Τα μηνύματα που έχουμε από τους συναδέλφους, αλλά και τους προμηθευτές, είναι πως γενικότερα η φετινή σεζόν για την κατανάλωση, ήταν 15-20 μέρες το πολύ, ενώ άλλες χρονιές ήταν διπλάσιες».

Ο κ. Στεφάνου ρωτήθηκε και για το ζήτημα της εισόδου στα καταστήματα των εμβολιασμένων που θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
«Η εστίαση εκπροσωπεί τη διασκέδαση και την ψυχολογία του καθενός να πάει σε ένα κατάστημα για να περάσει όμορφα. Είναι, λοιπόν, δυνατόν να βρίσκεται ο καταστηματάρχης στην πόρτα του μαγαζιού σαν τον αστυνομικό και να λέει «στοπ» στον πελάτη αν δεν του δείξει το πιστοποιητικού εμβολιασμού; Δεν θα πέσει η ψυχολογία του πελάτη να καταναλώσει; Θα πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει τη συνείδηση ότι πρέπει να φέρνει μαζί το χαρτί του εμβολιασμού και δεν χρειάζεται ο καταστηματάρχης να βρίσκεται στην πόρτα για να κάνει έλεγχο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την εστίαση και την κάθε εστίαση για να πιέσει. Θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος. Να μην έχει τη μορφή της αστυνόμευσης, όταν μάλιστα ο καταστηματάρχης θα έχει και την ευθύνη του τσουχτερού προστίμου» ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Από την πανδημία έχει επηρεαστεί η ψυχολογία του κόσμου με άμεσες συνέπειες στην κατανάλωση. Για παράδειγμα ο κόσμος βγαίνει έξω το βράδυ και λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ, αποχωρεί για το σπίτι. Και σε αυτό επιδρά η ψυχολογία που διαμορφώθηκε από την καραντίνα, αλλά και η οικονομική αδυναμία πολλών οικογενειών.
«Ο κόσμος είναι φοβισμένος, κρατά μια άμυνα οικονομική και το σχέδιό του για την ψυχαγωγία είναι συγκεκριμένο. Θυμίζουμε ότι πριν την πανδημία υπήρξε και μια οικονομική κρίση που έχει αφήσει το αποτύπωμά της» είπε ο πρόεδρος.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των επαγγελματιών είπε πως αυτά μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής: Πρώτον, ζητάμε αποζημίωση. Λάβαμε για το 2021 1.500 ευρώ, από τα οποία 500 τον Μάρτιο και 1.000 τον Μάιο. Τα πάγιά μας έξοδα είναι πάρα πολλά. Οι επιχειρήσεις με κλειστούς χώρους πληρώνουν από τον Ιούλιο και μετά ενοίκιο, ενώ δεν λειτουργούν μέσα στην πανδημία. Ακόμη, μετά από 20 μήνες που θα είναι κλειστές αυτές οι επιχειρήσεις έχουν χάσει έναν μεγάλο τζίρο και δεν έχουν αποζημιωθεί.
Δεύτερον, το χρέος μεγάλωσε και δεν έχει διακανονιστεί. Άλλωστε υπήρχε και το χρέος από την οικονομική κρίση που ήταν διακανονισμένο, αλλά λόγω της πανδημίας, χάθηκε ο διακανονισμός, ενώ λίγο μετά ήρθε και το χρέος της πανδημίας. Έτσι δίπλωσε το χρέος και δεν έχουμε ακούσει για νέο διακανονισμό. Τρίτον, χρειάζεται επιδότηση εργασίας για να βοηθηθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Τέταρτον, πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους το «Ανάσα 2».
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως «η εστίαση είναι σε κώμα. Με διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς θα πρέπει να δούμε πώς θα επανεκκινήσουμε την εστίαση και θα τη φέρουμε εκεί που ήταν πριν την πανδημία».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το