Τοπικά

SOS εκπέμπει το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου

 

SOS εκπέμπει το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, ενώ προβλήματα κι ελλείψεις παρουσιάζονται και σε Σκιάθο και Αλόννησο.

Ρεπορτάζ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εργαζομένων στα Κ.Υ. Μαγνησίας Ιωάννη Γατή, οι Σποράδες αντιμετωπίζουν γενικότερα ελλείψεις σε γενικούς γιατρούς, ενώ όπως φαίνεται είναι μία εικόνα, η οποία αντικατοπτρίζει την κατάσταση σε πολλά νησιά.
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι νησιωτικοί προορισμοί δέχονται επιπλέον όγκο τουριστών κι επισκεπτών, οι ελλείψεις και τα κενά παραμένουν, με τους υπηρετούντες εκεί να υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
Όσον αφορά στις Σποράδες, στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, το πρόβλημα εντοπίζεται στους γενικούς γιατρούς, γιατί μέσα στο προσεχές τρίμηνο θα υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις και θα υπάρχει έλλειψη γενικών γιατρών στο νησί. Επίσης, προβλήματα αντιμετωπίζει και η διοικητική υπηρεσία στο Κ.Υ. Σκιάθου, καθώς όλα τα ραντεβού περνάνε ηλεκτρονικά, ενώ το Κέντρο Υγείας στερείται οδοντιάτρου.
Όσον αφορά στο Κ.Υ. Σκοπέλου, εκεί τα προβλήματα είναι περισσότερα.
Σύμφωνα με τον κ. Γατή, στο Κέντρο Υγείας του νησιού από πέρυσι τον Σεπτέμβριο δεν λειτουργεί το ακτινολογικό, καθώς ο χειριστής βρίσκεται σε αναστολή – λόγω μη εμβολιασμού – και παρά τις διαβεβαιώσεις της 5ης ΥΠΕ ότι θα καλυφτεί το κενό με άλλον ακτινολόγο μέχρι και σήμερα, έναν χρόνο σχεδόν μετά, δεν έγινε κάλυψη της θέσης. Επίσης λόγω ελλείψεων σε γενικούς γιατρούς, γιατρός από το ΚΥ Αλμυρού μεταβαίνει κάποια διαστήματα στη Σκόπελο για υπηρεσία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου είναι η μοναδική δημόσια υγεία όπου δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Όπως διευκρίνισε, «γίνονταν στο παρελθόν και στέλνονταν στη Σκιάθο για τα αποτελέσματα, αλλά πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα».
Ο κ. Γατής αναφέρθηκε και στο κτηριακό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει το ΚΥ Σκοπέλου, το οποίο, όπως είπε, «το κτήριο είναι υπό κατάρρευση. Η σκεπή, οι σωληνώσεις θέλουν όλα αντικατάσταση. Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση».
Τέλος, όσον αφορά στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου και εκεί όπως και στα περισσότερα νησιά παρατηρούνται ελλείψεις σε γενικούς γιατρούς. «Κατά καιρούς, μετακινούνται γιατροί από τη χερσαία Μαγνησία, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γατής και πρόσθεσε: «Η Αλόννησος μέχρι στιγμής έχει μόνο δύο αγροτικούς γιατρούς και δεν έχει γενικούς γιατρούς».

Από την πλευρά του ο Π.Π., ένας εκ των αγροτικών γιατρών που υπηρετούν στη Σκόπελο, περιγράφει στη «Θ» με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στο νησί, το οποίο μάλιστα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και τουριστών, όχι μόνο Ελλήνων, αλλά και αλλοδαπών.
Σύμφωνα με τον γιατρό, στο νησί υπηρετούν επτά αγροτικοί γιατροί, εκ των οποίων τέσσερις στη Χώρα, ένας στο Νέο Κλήμα Σκοπέλου και δύο στη Γλώσσα.
Όσον αφορά στο ΚΥ του νησιού, ο γιατρός ανέφερε ότι, ενώ υπάρχουν πέντε οργανικές θέσεις γενικών γιατρών, αυτή τη στιγμή υπηρετεί μόνο μία γενική γιατρός, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην τελευταία προκήρυξη δεν υπήρξε μέριμνα για καμία θέση γενικού γιατρού στο νησί, η οποία μάλιστα εφημερεύει καθημερινά όλο το 24ωρο και ανά διαστήματα συνδράμει γιατρός στο νησί από τη χερσαία Μαγνησία. Επίσης στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν μία παιδίατρος κι ένας καρδιολόγος. Παρά το γεγονός ότι στο ΚΥ του νησιού υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, ωστόσο, δεν υπάρχει χειριστής, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε ιδιωτικό και να πληρώνουν από την τσέπη τους τις ακτινογραφίες, καθώς δεν είναι συμβεβλημένο.
Μεταξύ άλλων, ο γιατρός αναφέρθηκε και στην ανάγκη που υπάρχει για μικροβιολογικές εξετάσεις, καθώς υπάρχουν εργαλεία, αλλά όχι μηχανήματα που θα δείχνουν δείκτες κι επαρκείς πληροφορίες που απαιτούνται κατά τη διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων για την κατάσταση του ασθενούς.
Τέλος, ο γιατρός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι για ένα ολόκληρο νησί όπως η Σκόπελος, εξυπηρετείται από μόλις ένα ασθενοφόρο, το οποίο για να διανύσει μία διαδρομή από τη Χώρα στη Γλώσσα κάνει 40 λεπτά, ωστόσο, όπως ο ίδιος ανέφερε «χρειάζεται το νησί κι άλλο ασθενοφόρο. Πρόσφατα, είχαμε περιστατικό στη Γλώσσα και μετέβη εκεί το ασθενοφόρο και ταυτόχρονα είχαμε και τροχαίο στη Χώρα. Οι άνθρωποι του τροχαίου μεταφέρθηκαν με ταξί στο Κέντρο Υγείας. Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλά νησιά αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αλλά πρέπει να δοθεί μια λύση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το