Τοπικά

SOS από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας για τη ρύπανση και το καπνογόνο νέφος στον Βόλο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας εκφράζει την συμπαράστασή του στους πληττόμενους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας στην Εύβοια, οι οποίοι εκτός από την απώλεια των περιουσιών τους ευρίσκονται υπό την άμεση επιβάρυνση του τοξικού καπνογόνου νέφους που προκαλείται από τις πυρκαγιές.

Το επιβαρυντικό αυτό φαινόμενο πλήττει και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και καταγράφεται με εντυπωσιακό τρόπο από το δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είναι εγκατεστημένο στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, αλλά και από τον μετρητή της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Από τις μετρήσεις των σταθμών φαίνεται ότι υπάρχει 4πλάσια έως 5πλάσια επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τα τοξικά σωματίδια pm 2,5 που εμπεριέχονται στον καπνό από τις πυρκαγιές αλλά πιθανώς και από άλλες αιτίες.

“Καλούμε τους κατοίκους ιδίως των πληττόμενων περιοχών αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προστατευτούν από την βλαπτική επίδραση του καπνού.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, στους ηλικιωμένους αλλά και στους γονείς παιδιών, προκειμένου να λάβουν τις απαιτούμενες προφυλάξεις, οι οποίες είναι οι κάτωθι:

• Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
• Σε επιβαρυμένες περιοχές παραμονή όλων σε κλειστούς χώρους ή αυτοκίνητα, ιδίως σε περιοχές πλησίον πυρκαγιών, με χρήση συστημάτων ψύξης στην λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, όταν υπάρχει αυτό το σύστημα.
• Γενικώς συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και για τους υγιείς.
• Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα (Χ.Α.Π., Βρογχικό άσθμα κ.λ.π.) μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές των φαρμάκων τους και στενότερη παρακολούθηση του προβλήματός τους. Επί επιβάρυνσης αλλά και επιμονής των συμπτωμάτων τους συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους.
• Τα ευπαθή άτομα, όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να χρειασθούν ειδικές μάσκες προφύλαξης που διαθέτουν ειδικά φίλτρα και είναι πιστοποιημένες για κατακράτηση σωματιδίων pm 2.5,
• Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού, όπως είναι το κάπνισμα, το μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών) και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Αναμένουμε από τους αρμόδιους να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και σύντομα το πρόβλημα των πυρκαγιών στην γειτονική μας πολύπαθη Εύβοια, προκειμένου εκτός των άλλων να αναχαιτισθεί η επιβάρυνση της υγείας των ταλαιπωρημένων κατοίκων της, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας, από την επί πλέον ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται λόγω αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το