Κόσμος

Σόρος: «Όχι, αυτή τη φορά δεν … στραγγάλισα τη στερλίνα»

soros

Τη διαβεβαίωση ότι, σε αντίθεση με τα όσα γράφονται στον βρετανικό Τύπο, δεν βγήκε κερδισμένος από τοποθετήσεις του εναντίον της στερλίνας την παραμονή του Brexit ένιωσε την ανάγκη να δώσει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Ο 85χρονος Σόρος έγινε ευρέως γνωστός το 1992, όταν κυριολεκτικά «γονάτισε» το βρετανικό νόμισμα για να χτίσει ο ίδιος την οικονομική του αυτοκρατορία.
Έν έτει, όμως, 2016 και συγκεκριμένα παραμονές της κάλπης που έφερε Brexit, ο μεγαλοεπενδυτής είχε προειδοποιήσει σε άρθρο του στον βρετανικό Guardian πως έξοδος από την ΕΕ θα έφερνε αναταραχή και θα έπληττε το βρετανικό νόμισμα και τη βρετανική οικονομία, με τις επιπτώσεις να γίνονται πιο αισθητές κυρίως στους οικονομικά πιο αδύναμους.

Ορισμένα δημοσιεύματα τον ήθελαν να επενδύει σε χρυσό τις ημέρες πριν το δημοψήφισμα. Με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων την Παρασκευή, οι δείκτες και η στερλίνα καταβαθρώθηκαν και σίγουρα «χαρτιά» όπως το πολύτιμο κίτρινο μέταλλο πήραν την ανιούσα.
Συγκεκριμένα η στερλίνα κατρακύλησε έναντι του δολαρίου σε χαμηλό 31 ετών, ενώ νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζόρτζ Οσμπορν έκανε λόγο για πιθανότητα να συνεχιστεί η μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος.

«Ο Τζορτζ Σόρος δεν κερδοσκόπησε σε βάρος της στερλίνας την ώρα που υποστήριζε πως η Βρετανία έπρεπε να μείνει στην ΕΕ» ανέφερε το πρωί της Δευτέρας εκπρόσωπός του. «Στην πραγματικότητα, η θέση του ήταν αντίθετη όσον αφορά τη στερλίνα (long)» ανέφερε, λέγοντας ότι «ωστόσο, εξαιτίας της γενικότερης επιφυλακτικής στάσης του, δεν είχε κέρδη από άλλες επενδύσεις».
Ο Τζορτζ Σόρος γεννήθηκε το 1930 στη Βουδαπέστη και σε ηλικία 17 ετών πήγε στη Βρετανία. Αφού πήρε πτυχίο από το Λόντον Σκουλ οφ Ικονόμικς, το 1956 μεταναστεύει στις ΗΠΑ και επιλέγει την αμερικανική υπηκοότητα. Το 1973 δημιουργεί το επενδυτικό ταμείο Quantum.
Ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί ο επενδυτής για να κερδοσκοπήσει επί των νομισμάτων είναι αρκετά απλός. Δανείζεται το νόμισμα που είναι υπερτιμημένο, όπως η στερλίνα το 1992, και το μετατρέπει σε νομίσματα που είναι υποτιμημένα, τη χρονιά εκείνη το μάρκο και το φράγκο. Μόλις η στερλίνα πέσει αρκετά, την ξαναγοράζει για να αποπληρώσει το δάνειο.
Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 1992 το Quantum περνάει στην επίθεση μετατρέποντας σε άλλα νομίσματα σχεδόν 7 δισ. στερλίνες που είχε δανειστεί. Η επιχείρηση γίνεται με τυμπανοκρουσίες μαζί με τα ταμεία Caxton Corp και Jones Investment, καθώς και με τις αμερικανικές τράπεζες JP Morgan, Citicorp, Chase Manhattan και Bank of America, γεγονός που μεγεθύνει την κίνηση.
Αντιμέτωπη με μια τέτοια κερδοσκοπία, η Τράπεζα της Αγγλίας δαπανά 50 δισ. στερλίνες για να στηρίξει το νόμισμά της, αλλά μάταια. Όταν φτάνει στο τέλος των αποθεμάτων της, συνθηκολογεί.
Την επομένη, η Βρετανία αποφασίζει να βγει από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα και προχωρεί σε υποτίμηση 15%. Ο Τζορτζ Σόρος μπορεί τότε να αγοράσει ξανά στερλίνες και να αποπληρώσει το δάνειό του. Μέσα σε μερικές ώρες καταγράφει κέρδη άνω του ενός δισ. δολαρίων!
Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τις απώλειές του σε 3,4 δισ. στερλίνες. Τα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα υποτιμώνται το ένα μετά το άλλο. Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα δέχεται σοβαρό πλήγμα και την 1η Αυγούστου 1993 τα περιθώρια διακύμανσης των νομισμάτων αυξάνονται στο 15%.
Παραδόξως αυτή η περιβόητη «Μαύρη Τετάρτη» δεν είναι τόσο σκοτεινή για την αγγλική οικονομία. Η πτώση της στερλίνας κατέστησε σαφώς πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά. Η βρετανική οικονομία μπόρεσε έτσι να ανακάμψει.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το