Πολιτισμός

Σόνια Σαουλίδου: Αγαπώ τη συγγραφή γιατί λατρεύω την ησυχία

Η Σόνια Σαουλίδου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Επικοινωνία στην Πεννσυλβάνια των Η.Π.Α.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια στην τηλεόραση για μία δεκαετία αρχικά στη Θεσσαλονίκη κι αργότερα στην Αθήνα. Επίσης ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, τη διαφήμιση και συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά.
Έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Jerry Jenkins και συμμετέχει στο πρόγραμμα εγκληματολογίας του ΕΚΠΑ.
Το πρώτο της αστυνομικό θρίλερ «Το Ακρωτήρι των Κοραλλιών» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα και κέρδισε τις εντυπώσεις. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε στα αγγλικά τον Μάιο του 2020.
Για μία πενταετία – έως το 2017 – ζούσε στο Κέιπ Κόραλ της Φλόριντα όπου εκτυλίσσεται η πλοκή του πρώτου, αλλά και του καινούργιου της αστυνομικού θρίλερ, «Το Άμάρτημα της κυρίας Ρέμικ», που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο από τις Εκδόσεις Bell.

Συνέντευξη ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΜΑΛΙΣΣΟΒΑ

Το αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ, το νέο σας, αστυνομικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell. Θα μας δώσετε κάποια στοιχεία του;
Το Αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ είναι ένα αστυνομικό/ψυχολογικό θρίλερ με μία δόση μαύρου χιούμορ εκεί όπου χρειάζεται.
Πρόκειται για μία ιστορία που στόχος μου ήταν να δουλέψω όχι μόνο τον ψυχισμό των ηρώων μου, αλλά και την ψυχολογία της κοινωνικής μάζας – όπως τουλάχιστον τη βλέπω εγώ. Όχι ότι εμβαθύνω σε κάποια φοβερή ανάλυση. Δουλεύω αυτά τα απλά και τα τόσο θλιβερά που βλέπουμε όλοι μας. Η κοινωνία λοιπόν αποτελεί έναν σημαντικό ήρωα της ιστορίας.
Η κεντρική ηρωίδα Άγκα Ρέμικ θα κάνει τον αναγνώστη να αναρωτιέται αν είναι το πιόνι-θύμα που έχει στηθεί απέναντι από την κοινωνία ή το πιόνι-θύτης. Αυτό είναι και το στοιχείο του ψυχολογικού θρίλερ της ιστορίας μας.
Το αστυνομικό πρόσωπο του βιβλίου έχει μία ιστορία με έναν πολύπλοκο γρίφο. Έναν ιδιαίτερο γρίφο.
Το βιβλίο έχει κινηματογραφικές σκηνές καθαρά σημειολογικές.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη συγγραφή του;
Μου δίνει έμπνευση η πραγματικότητα γύρω μας και μέσα μας. Το συγκεκριμένο βιβλίο ξεκίνησε από το πώς βλέπω συμπεριφορές της κοινωνίας.

Η διαφορά σας με τους άλλους Έλληνες συγγραφείς του είδους εντοπίζεται στο ότι η ιστορία σας εκτυλίσσεται στην Αμερική και οι ήρωες δεν είναι Έλληνες. Θέλετε να μας εξηγήσετε;
Νομίζω πως δεν έχει σημασία η τοποθεσία ή η εθνικότητα των ηρώων. Πρόκειται για μυθοπλασία και υπάρχει ελεύθερο πεδίο για όλους τους συγγραφείς να στήσουν την ιστορία τους σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμούν. Ακόμα και σε ανύπαρκτες τοποθεσίες.
Δεν μπορώ να αναφερθώ στις διαφορές ή τις ομοιότητες που έχω με τους άλλους Έλληνες συγγραφείς. Άλλωστε κι εκείνοι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Δεν προσπαθώ να διαφοροποιηθώ από τους υπόλοιπους. Προσπαθώ να δώσω στον αναγνώστη τον δικό μου καλύτερο συγγραφικό εαυτό.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;
Η αγάπη για τη λογοτεχνία και η ανάγκη μου να δραπετεύω από την καθημερινότητα μέσα από ιστορίες. Η ανάγκη μου να επικοινωνώ με τους ανθρώπους σε ένα μέρος που οι ήχοι βρίσκονται μέσα στις σκέψεις και δεν ταλαιπωρούν τα αυτιά.
Αγαπώ τη συγγραφή γιατί λατρεύω την ησυχία. Με κρατάει ήρεμη. Με ισορροπεί. Ζω τους ήχους μέσα στη φαντασία μου.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας λογοτέχνες;
Mathew Lewis, Jodi Picoult, S. K. Tremayne, Ιλάρια Τούτι, Ντονάτο Καρρίζι, Κωνσταντίνα Μόσχου, Μαίρη Κωνσταντούρου, Τζένη Μανάκη, Κατερίνα Θεοδώρου και πολλοί ακόμη.

Τι θεωρείτε εξέλιξη σε έναν λογοτέχνη;
Να μαθαίνει τον εαυτό του καλύτερα μέσα από τα έργα του και να βελτιώνεται ως άνθρωπος. Χωρίς ήθος καμία βελτίωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από καλυτέρευση της τεχνικής.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και σας εντυπωσίασε;
Γεράκια στο κλουβί της Κωνσταντίνας Μόσχου. Τολμώ να πω πως έγινε η αγαπημένη μου Ελληνίδα συγγραφέας. Είναι εκπληκτική.

Ποια αξία θεωρείτε υπέρτατη;
Νομίζω πως δεν υπάρχει το απόλυτο. Το μοναδικό πρώτο. Θεωρώ υπέρτατη την αξία της συγχώρεσης και την ανιδιοτελή αγάπη εκεί που δεν το επιβάλλουν οι νόμοι της φύσης.

Η πανδημία μας έφερε πιο κοντά στην ανάγνωση βιβλίων; Ποια η δική σας αίσθηση;
Ίσως να είχε ο κόσμος περισσότερο χρόνο να διαβάσει. Ίσως όμως να είχε και λιγότερη διάθεση.

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί να επιστρέψετε στην τηλεόραση όπου στο παρελθόν είχατε διαγράψει μια εξαιρετική πορεία;
Καταρχάς σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Είμαι πολύ ήρεμη και χαρούμενη με αυτά που κάνω σήμερα. Όχι, δε θα ήθελα να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι από την καθημερινότητά μου. Η τηλεόραση έχει υπερέκθεση, ενώ εγώ χρειάζομαι ηρεμία για να διατηρώ τις αρκετά ευαίσθητες ισορροπίες μου στη ζωή. Η ζωή μιας τηλεοπτικής περσόνας έχει πολλά πρέπει -έτσι και πρέπει- αλλιώς. Ό,τι διαστρεβλώνει την αλήθεια μου για να με σφηνώσει σε ένα καλούπι, μάλλον θα οδηγήσει σε έκρηξη και λάβα. Πολλή λάβα! Η τηλεόραση έχει και άσχημους ήχους. Ειδικά όταν μαλώνουν και φωνάζουν… Ή όταν μιλάνε όλοι μαζί… Γι’ αυτό άλλωστε και δεν έχω τηλεόραση στο σπίτι.

Ασχολείστε με τη συγγραφή κάποιου νέου βιβλίου;
Γράφω ένα ψυχολογικό, μεταφυσικό θρίλερ. Είναι αρκετά διαφορετικό από τα δύο πρώτα μου βιβλία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το