Πολιτισμός

“Σονάτα σε Κλειστό Δωμάτιο” στο Μεταξουργείο και στο Αχίλλειο

Με την ταινία «Σονάτα σε Κλειστό Δωμάτιο» σε σκηνοθεσία Αντριάν Σιτάρου, συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.
Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 16 Μαρτίου στο Μεταξουργείο στην Ν.Ιωνία (έναρξη 21:30) και την Δευτέρα 19 Μαρτίου στο Αχίλλειο στις 21:15 (έναρξη 21:30).

Ρουμανία, 2016
Παραγωγή: Αναμαρία Αντότσι
Σκηνοθεσία: Αντριάν Σιτάρου
Σενάριο: Αλίνα Γκριγκόρε, Αντριάν Σιτάρου
Φωτογραφία: Αντριάν Σιλιστεάνου, Αλεξάντρου Τιμόσκα
Μοντάζ: Τεό Λιχτενμπέργκερ, Μιρτσέα Ολτεάνου
Πρωταγωνιστούν: Αντριαν Τιτιένι, Αλίνα Γκριγκόρε, Ρόμπι Ουρς, Μπογκντάν Αλμπουλέσκου, Κριστίνα Ολτεάνου
Διάρκεια: 89 λεπτά

Χαρακτηριστικό δείγμα του νέου ρουμάνικου σινεμά, η τέταρτη ταινία του Αντριάν Σιτάρου προσπαθεί να εφαρμόσει έναν επώδυνο ρεαλισμό σε μια ακραία ιστορία αδελφικής αγάπης και ριψοκίνδυνων ηθικών διλημμάτων.
Ο θεσμός της οικογένειας στα Βαλκάνια είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Όσο κλειστή, δεμένη κι αν είναι, μπορεί σε μια στιγμή να μετατραπεί στο πιο εχθρικό περιβάλλον. Ή να ζουν τα μέλη της με τη διαρκή απειλή ενός καβγά, ενός υποτιμητικού σχολίου. Η εναρκτήρια ενότητα στην ταινία του Sitaru, μας εισάγει ακριβώς σ’ αυτό το κλίμα. Η αρχική οικειότητα και θαλπωρή εξανεμίζονται εν ριπή οφθαλμού, υπό το αόρατο βάρος των εύθραυστων ισορροπιών ενός οικογενειακού τραπεζιού.
Στη σύγχρονη ρουμάνικη ιστορία, η γενιά που ήταν ενήλικη τη δεκαετία του ’70, υποχρεώθηκε να ζήσει την εμπειρία του Νόμου 770 που απαγόρευε δια παντός τις εκτρώσεις. Άμεση συνέπειά του ο θάνατος χιλιάδων γυναικών που αναγκάζονταν να επιλέγουν παράνομες κλινικές για το χειρουργείο τους. Έμμεση συνέπεια, η γέννηση μωρών που αρχικώς ήταν.. ανεπιθύμητα.
Ο πρωταγωνιστής στο «Ilegitim» είναι η οικογένεια που ολοκληρώθηκε αριθμητικά εξαιτίας αυτού του νόμου. Ο πατέρας μάλιστα ήταν γυναικολόγος εκείνη την περίοδο, που «απέτρεπε τις εκτρώσεις» καταδίδοντας γυναίκες στη μυστική αστυνομία, χωρίς αυτό να το θεωρεί με κανένα τρόπο λάθος ή έστω ανήθικο.

Το σενάριο του Sitaru σε συνεργασία με την Alina Grigore που μάλιστα κρατά κι έναν από τους βασικούς ρόλους, βασίζεται στην αντίδραση των παιδιών για το παρελθόν του πατέρα τους ώστε να φέρει τον τελευταίο προ των ευθυνών του με έναν ευφάνταστο τρόπο. Καθώς η αφήγηση εξελίσσεται υπό το πρίσμα των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, προτάσσοντας το δικαίωμα της γυναίκας για την ανεξάρτητη από τους άντρες αυτοδιάθεση του σώματός της, οι συνθήκες ανατρέπονται και τελικά ο πατέρας αναγκάζεται να βρεθεί εγκλωβισμένος ανάμεσα στις αρχές του και τα συναισθήματά του.
Η σκηνοθετική προσέγγιση θυμίζει έντονα ντοκιμαντέρ, ακόμα και reality κάποιες στιγμές, χωρίς να επιλέγει να επικεντρωθεί απόλυτα σε ένα χαρακτήρα καθώς εκείνο που ‘χει αξία είναι η αντίδραση συνολικά των μελών της οικογένειας. Το μοναδικά γραμμένο σενάριο είναι εμπλουτισμένο με διαλόγους που φέρνουν εις πέρας με φοβερή άνεση όλοι η ηθοποιοί της ταινίας.
Το εκ πρώτης όψεως αναπάντεχα παράξενο τέλος, φαίνεται να χρησιμοποιείται ώστε να παραδεχτούμε όλοι, πως τους ανθρώπους που αγαπάμε ή και που αδυνατούμε να ζήσουμε δίχως αυτούς, είμαστε ικανοί να αποδεχτούμε αθροίζοντας όσα λάθη έχουν κάνει. Όσο ειδεχθή κι αν είναι αυτά.

Τηλ: (24211) 81061 – (24210) 28517 (εργ ώρες), fax: (24210) 28519
Email: [email protected], www.provoles.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το