Κόσμος

Σομαλία: «Χάος» με τον αριθμό των θυμάτων – Ξεπερνούν τους 200 οι νεκροί

Οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στο κέντρο του Μογκαντίσου ξεπερνούν τους 200 ενώ περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δημοτικές αρχές.

“Έχουμε επιβεβαιώσει τον θάνατο 200 πολιτών από τη χθεσινή έκρηξη. Καταλαβαίνουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι υψηλότερος. Πολλοί άνθρωποι ακόμη δεν έχουν καταφέρει να βρουν τους συγγενείς τους”, είπε ο Αμπντιφάταχ Ομάρ Χαλάν, ο εκπρόσωπος του δημάρχου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα πάντως εκπρόσωπος της αστυνομίας είχε πει ότι «είναι πολύ δύσκολο να έχουμε έναν ακριβή αριθμό επειδή οι σοροί μεταφέρθηκαν σε διάφορα ιατρικά κέντρα και ορισμένες από αυτές απήχθησαν αμέσως από συγγενείς για να ταφούν», είπε και πρόσθεσε πως είναι «η χειρότερη επίθεση» που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Σομαλία.

Η επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη διασταύρωση PK5, στον τομέα Χοντάν, μια εμπορική συνοικία της πρωτεύουσας με καταστήματα και ξενοδοχεία. Η πολύ ισχυρή έκρηξη προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα κοντινά κτίρια.
«Αυτό που είδα στα νοσοκομεία που επισκέφθηκα δεν περιγράφεται. Οι διασώστες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν σορούς και καλώ όλους να έρθουν να βοηθήσουν. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Μογκαντίσου, Ταμπίντ Αμπντί Μοχάμεντ.

«Δεν υπάρχει χειρότερη τραγωδία όταν κάποιος έρχεται και βλέπει τη σορό ενός συγγενή που πέθανε και δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει», πρόσθεσε.
Ο σομαλός πρόεδρος Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, ή Φαρμάτζο, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το νοσοκομείο Ερντογάν όπου έδωσε αίμα για τα θύματα.

Ο Φαρμάτζο κήρυξε εθνικό πένθος τριών ημερών. «Είναι μια τρομερή επίθεση που διενεργήθηκε από τους σεμπάμπ εναντίον αθώων πολιτών, που δεν είχε στόχο ειδικά σομαλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Αυτό δείχνει πόσο αυτά τα βίαια στοιχεία δεν έχουν κανένα έλεος, για να θέτουν στο στόχαστρο χωρίς διάκριση αθώους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους», ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το δημοφιλές ξενοδοχείο Safari, όπου όμως δεν διαμένουν συχνά κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Συνήθως οι ισλαμιστές αντάρτες σεμπάμπ βάζουν στο στόχαστρο ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται από μέλη της κυβέρνησης.

Ούτε οι σεμπάμπ ούτε κάποια άλλη οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση μέχρι στιγμής. Ωστόσο οι σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, εξαπολύουν συχνά επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στο Μογκαντίσου και στα περίχωρά του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα οι διασώστες έψαχναν στα ερείπια των κτιρίων για να βρουν και άλλες σορούς και ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

«Τραγωδία χωρίς προηγούμενο»

«Επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο Μεντίνα και ο διευθυντής μας είπε πως έχουν παραληφθεί 218 σοροί από χθες, από τις οποίες 130 που έχουν καεί σε σημείο που δεν μπορούν να αναγνωριστούν», ανέφερε στον λογαριασμό του στο τουίτερ ο Αμπσίρ Άχμεντ, αναπληρωτής πρόεδρος της σομαλικής Γερουσίας.

Ούτε ο γερουσιαστής ούτε ο διευθυντής του νοσοκομείου ήταν διαθέσιμοι για να επιβεβαιώσουν την πληροφορία αυτή.

«Δεν κοιμηθήκαμε χθες βράδυ και δουλέψαμε μαζί με τους διασώστες. Είκοσι άνθρωποι βρέθηκαν στα ερείπια και σκέπτομαι ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα και άλλοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντιρισάκ Μχάμεντ, ιδιοκτήτης ενός από τα κτίρια που καταστράφηκαν από την έκρηξη.

Σύμφωνα με τον Αμπντί Μουχσίν Άλι, έναν άλλο αυτόπτη μάρτυρα, ανασύρθηκαν οι σοροί τεσσάρων αδελφών που εργάζονταν στο κατάστημά τους όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

«Όλα τα νοσοκομεία του Μογκαντίσου είναι γεμάτα με θύματα της έκρηξης. Αυτό που συνέβη χθες είναι μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντουκαντίρ Χάτζι Άντεν, διευθυντής της κυριότερης υπηρεσίας ασθενοφόρων του Μογκαντίσου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε σήμερα στον λογαριασμό του στο τουίτερ πως η αποστολή του στο Μογκαντίσου υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη και πως ο επιτετραμμένος της πρεσβείας του τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Σομαλών Δημοσιογράφων (NUSOJ) ένας ανεξάρτητος εικονολήπτης, ο Άλι Νουρ Σιγιάαντ, σκοτώθηκε κατά την έκρηξη και άλλοι τέσσερις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

Οι σεμπάμπ είχαν ορκιστεί ότι θα οδηγούσαν στην πτώση την εύθραυστη σομαλική κεντρική κυβέρνηση η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και 22.000 άνδρες της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (Amisom).

Οι σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει επίσης τα περισσότερα από τα προπύργιά τους. Όμως ελέγχουν ακόμη μεγάλες εκτάσεις στην ύπαιθρο και εξαπολύουν συχνά αντάρτικες επιχειρήσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα και σε στρατιωτικές βάσεις.

Η χθεσινή επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Σομαλίας.

Διαμαρτυρίες

Το απόγευμα σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας εκφράζοντας την οργή και τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση αυτή που σοκάρισε τους Σομαλούς, μολονότι εκρήξεις σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στην πόλη.

«Οι άνθρωποι απηύδησαν και τώρα είναι η ώρα να σταθούμε όλοι μαζί και να πούμε όχι στη βία”, τόνισε ο δήμαρχος Ταμπίντ Άμπντι Μοχάμεντ.

Ο Ιμπραήμ Καλίν δεν διευκρίνισε πόσοι τραυματίες θα νοσηλευτούν σε τουρκικά νοσοκομεία.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Αφρικανική Ένωση, εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Σομαλία μετά τη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα. “Υποστηρίζουμε τη Σομαλία. Υποστηρίζουμε την Αφρικανική Ένωση κατά των ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Γαλλία είναι στο πλευρό σας”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση και τόνισε ότι το Λονδίνο θα συνεχίζει να στηρίζει τη Σομαλία “στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας” ενώ η Αφρικανική Ένωση δεσμεύτηκε οτι θα εξακολουθήσει “κυρίως μέσω της στρατιωτικής αποστολής της στη Σομαλία, να στηρίζει την κυβέρνηση και τον λαό στην προσπάθειά τους για βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια”.

Η Αφρικανική Ένωση έχει αναπτύξει στη Σομαλία μια δύναμη (Amisom) αποτελούμενη από 22.000 άνδρες για να στηρίξει στρατιωτικά την κυβέρνηση απέναντι στους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Μέχρι στιγμής πάντως, ούτε οι Σεμπάμπ ούτε κάποια άλλη οργάνωση έχουν αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού που σημειώθηκε το Σάββατο μπροστά από ένα μεγάλο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι στέλνει ήδη ιατροφαρμακευτική βοήθεια στη Σομαλία. “Κατ’ εντολή του προέδρου μας, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος-ασθενοφόρο οδεύει προς τη Σομαλία για να παράσχει βοήθεια και να μεταφέρει τραυματίες στην Τουρκία” ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το