Ελλάδα

«Σώμα με σώμα» το Λιμενικό με τους Τούρκους – Νέες Καστανιές θέλει να στήσει ο Ερντογάν

Πορευόμαστε ήδη στο τέταρτο 24ωρο της προσπάθειας να διατηρηθεί η ασφάλεια στα σύνορα και οι δυνάμεις αστυνομίας και στρατού αναδιατάσσονται βάση επιτελικού σχεδιασμού υπό το ΓΕΕΘΑ και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αναδιάταξη των σχεδίων για τον ακριτικό νομό είναι η ίδια θωράκιση με τις Καστανιές -που έχει γίνει με υποδειγματικό τρόπο – και θα γίνει και σε πιο νότια τμήματα που θεωρούνται «ευαίσθητα».

«Οι Καστανιές είναι φρούριο» από αυτό το σημείο δεν περνάει τίποτα και γι’ αυτό δηλώνουν απόλυτα βέβαιοι οι Επιτελείς, κυρίως διότι έχουν δει την πυγμή με την οποία υπερασπίζονται τα σύνορα ο Στρατός Ξηράς και η Αστυνομία.
Όμως τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια νέα προσπάθεια η οποία όπως λένε ανώτατες πηγές είναι καθοδηγούμενη από την «Τζαντάρμα», την στρατοχωροφυλακή, δημιούργημα του Ταγίπ Ερντογάν, με μετανάστες να καταφτάνουν σε μεγάλους αριθμούς κοντά στο φυλάκιο «Καραγώγου» και πιο συγκεκριμένα στο κτήμα Τσιρώζη κι από εκεί να προσπαθούν να περάσουν στην Ελληνική πλευρά.

Τοπικοί φορείς και κάτοικοι μάλιστα σημείωναν ότι δεν ήταν λίγες οι ριπές στον αέρα από την στρατοχωροφυλακή και τις τρεις φορές που έως τώρα έχουν επιχειρήσει μαζική κίνηση μεταναστών προς το ποτάμι, σε μια προσπάθεια να πιεστούν οι μετανάστες και να προχωρήσουν στο νερό. Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι στο συγκεκριμένο σημείο που έχουν ωθήσει τους μετανάστες είτε θα πρέπει να κολυμπήσουν είτε να μπουν σε βάρκα και να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Στρατιωτικά οχήματα με μικροφωνική καλούν τους μετανάστες να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Σ’ αυτό το σημείο, μέσα σε κτήμα και πάνω στο ανάχωμα του Έβρου, σύμφωνα με επιτελείς, στήθηκε, σύμφωνα με το hellasjournal, μια νέα ανθρώπινη ασπίδα από την αστυνομία και τις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς ώστε ν’ αναχαιτίσουν πάνω από 1500 άτομα που έφτασαν πρώτα. Όσο περνάει η ώρα τα άτομα αυτά αυξάνονται ενώ οι ριπές από την Τουρκική πλευρά δεν έχουν σταματήσει.

Και από την στιγμή όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε δύο φορές ότι τα σύνορά του είναι ανοιχτά για να φύγουν οι μετανάστες, ο Ελληνικός συναγερμός πολλαπλασιάζεται. Πληροφορίες μετά από τις τελευταίες συσκέψεις που έγιναν υπό τον Α’ ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο με τους Αρχηγούς και Επιτελείς, σχεδιάζεται μετακίνηση επιπλέον τμημάτων από μονάδες οι οποίες μάλιστα θεωρούνται πρώτης γραμμής, με εξειδικευμένη εκπαίδευση ακόμη και στην αντιμετώπιση πλήθους.

Οι ειδικές δυνάμεις έχουν αυξήσει κατά πολύ την παρουσία τους στον Έβρο και πηγή μέσα από αυτές έλεγε ότι ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί από τα δυο πρώτα 24ωρα. Επιπλέον κι άλλα τμήματα έχουν ήδη προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες εντός των στρατοπέδων ώστε μόλις πάρουν εντολή σε ελάχιστη ώρα να το εγκαταλείψουν προς όποιο σημείο της Ελληνικής επικράτειας διαταχθούν.

Σώμα με Σώμα στα νησιά
Πάντως, τεράστιες και δίχως προηγούμενο οι προσπάθειες που γίνονται στη θάλασσα, μάλιστα ύστερα από πρόταση του Α’ ΓΕΣ, Αντιστράτηγου, Χαράλαμπου Λαλούση, και αποδοχή από τον Στρατηγό, Κωνσταντίνο Φλώρο, οι μονάδες της ΑΣΔΕΝ θα συνεχίσουν για δεύτερο 24ωρο τις ασκήσεις με βολές φορητού οπλισμού, ελαφρών και βαρέων όπλων. Οι τοπικοί σχηματισμοί έχουν εκδώσει οδηγίες ώστε όλοι οι ναυτικοί που πρόκειται να κινηθούν ανατολικά των Ελληνικών νησιών να γνωρίζουν τις διαδικασίες και να ακολουθήσουν άλλη ρότα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Ρόδο οι βάρκες των μεταναστών περικυκλώνονταν από τα ελληνικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ακινητοποιούνταν στην οριογραμμή και αναγκάζονταν σε επιστροφή. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πάντως όπου Έλληνες και Τούρκοι λιμενικοί ήρθαν ακόμη και σώμα με σώμα, με τους άνδρες του λιμενικού σώματος να παραδίδουν τους παράνομους μετανάστες και τους Τούρκους να τους σπρώχνουν προς το Ελληνικό πλήρωμα.

Από την στιγμή που τα Ελληνικά πλωτά μέσα βρίσκονται στην οριογραμμή, οι Τούρκοι που είναι θεατές ξαφνικά καταλαβαίνουν ότι το Λιμενικό θα περάσει σε δικά τους νερά για παραδόσεις μεταναστών και τότε μόνο οι Τούρκοι αναγκάζονται να τους παραλάβουν για να μην περάσουν τα Ελληνικά πλωτά στα Τουρκικά ύδατα.

Οι Επιτελείς πάντως εκείνο που σημειώνουν είναι ότι ακολουθούν πολύ δύσκολες ημέρες και απαιτείται ιδιαίτερη εγρήγορση και κινητικότητα ώστε να διατηρηθούν οι αποτρεπτικές ενέργειες από την αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε όλα τα νησιά έχουν βγει τμήματα που κάνουν περιπολίες σε όλο το μήκος των ανατολικών παραλίων, λειτουργώντας και έτσι αποτρεπτικά.
Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το