Άρθρα

Σολδάτος Νίκος: Ιστορίες καθημερινής τρέλας εν μέσω κορονοϊού…

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν ταλαιπωρείται ο Έλληνας πολίτης από τα λάθη της κρατικής μηχανής (τυχαία, απρόβλεπτα, συνηθισμένα, αδιαφορίας) ή κρύβεται πάντα από πίσω ένας μηχανισμός διαπλοκής δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Θα σας εξιστορήσω λοιπόν γιατί φτάνω ακόμα μια φορά σε αυτό το δίλλημα. Είμαι εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο και ξυπνώντας χθες (21/12/2021) αισθάνθηκα κάποιες ενοχλήσεις στο λαιμό μου. Θεώρησα λοιπόν σωστό πριν πάω στο σχολείο μου και θέσω σε κίνδυνο μαθητές και συναδέλφους, να περάσω από μια δημόσια δομή του ΕΟΔΥ να κάνω ένα Rapid test, όπως το έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Μετά από 30 περίπου λεπτά και πριν εισέλθω στην τάξη για μάθημα, ειδοποιήθηκα ότι είμαι θετικός, θα πρέπει να μπω σε καραντίνα και θα επικοινωνήσουν μαζί μου από την πολιτική προστασία. Τους ρώτησα δε (κλιμάκιο ΕΟΔΥ) αν θα πρέπει να κάνω και μοριακό τεστ και μου απάντησαν ότι δεν είναι απαραίτητο αν δεν το ζητάει ο εργοδότης. Με ενημέρωσαν επίσης ότι αυτοί δε διενεργούν μοριακά τεστ παρά μόνο το Νοσοκομείο Βόλου ή το ΙΚΑ (Κέντρο Υγείας Βόλου πλέον). Επικοινωνώντας με το ΙΚΑ, μου είπαν ότι τα μοριακά τεστ που διαθέτουν είναι ελάχιστα και αν δεν υπάρχει ανάγκη θα ήταν καλύτερο να κάνω την επόμενη ημέρα ακόμα ένα Rapid test. Ενημέρωσα για όλα αυτά τον διευθυντή μου και έφυγα γρήγορα από το σχολείο για να απομονωθώ.

Επιστρέφοντας στο σπίτι μου, κλείστηκα σε ένα δωμάτιο παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφάλειας για την προστασία της οικογένειάς μου. Επικοινώνησα με τη σύζυγο και τα παιδιά μου στα σχολεία τους να φύγουν εσπευσμένα από το μάθημά τους και να διενεργήσουν άμεσα κι αυτοί κάποιο Rapid test. Να επισημάνω ότι είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, εγώ και η σύζυγος με 3η δόση και τα τρία μας παιδιά με 2η δόση εδώ και καιρό. Ευτυχώς τα δικά τους τεστ βγήκαν αρνητικά και ησυχάσαμε λίγο γιατί ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή και με τους γονείς μας που είναι ηλικιωμένοι και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε βέβαια δεν είναι αμελητέα τόσο για την οικογένειά μας, όσο και για το επαγγελματικό μας περιβάλλον.
Εντούτοις, τα συμπτώματα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, ελάχιστος πονόλαιμος και μια μικρή καταρροή, ούτε πυρετός, ούτε μυαλγίες, ούτε πονοκέφαλος. Άρχισαν να δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις μήπως κάτι πήγε λάθος στο τεστ.

Αφού λοιπόν ξύπνησα σήμερα το πρωί (22/12/2021) και αισθανόμενος καθόλα υγιής, σκέφτηκα να κάνω ένα Shelf test, το οποίο έδειξε αρνητικό. Άρχισαν από τη στιγμή αυτή να ισχυροποιούνται οι αμφιβολίες μου για το αποτέλεσμα του πρώτου Rapid test. Θεωρώντας ακόμη ότι το Shelf test μπορεί να μην είναι έγκυρο, επισκέφθηκα την ίδια δομή ΕΟΔΥ όπου διενήργησα και δεύτερο πλέον Rapid test, όπου δε απάντησε κανείς και άρα ήταν προφανώς αρνητικό.
Μετά από αυτό αποφάσισα ότι θα έπρεπε σίγουρα να κάνω ένα μορικό PCR test και για το λόγο αυτό επισκέφθηκα το ΙΚΑ Βόλου, όπου με ενημέρωσαν ότι έχουν τελειώσει τα υλικά και θα πρέπει να επικοινωνήσω ξανά μαζί τους για να κλείσω ραντεβού όταν τους προμηθεύσουν. Στην ερώτησή μου για πότε, μου απάντησαν ότι κάποια στιγμή η παράδοση νέου υλικού πήρε και πάνω από 2 εβδομάδες (1η απόγνωση). Επικοινωνώντας στη συνέχεια με το Νοσοκομείο του Βόλου, με ενημέρωσαν ότι PCR test διενεργούν μόνο σε ασθενείς που κάνουν εισαγωγή (2η απόγνωση). Απευθύνθηκα λοιπόν σε ένα ιδιωτικό κέντρο, όπου αμέσως μου πήραν το επίχρισμα για τον έλεγχο και πλήρωσα τα 40 € (την καλύτερη τιμή της αγοράς ομολογώ).

Εν τω μεταξύ και πριν βγει το αποτέλεσμα του PCR test, επικοινώνησε μαζί μου ένας υπάλληλος από την Πολιτική Προστασία για να με ενημερώσει ότι έχω μπει σε καραντίνα, να μου ζητήσει τη διεύθυνση που θα βρίσκομαι και να κάνει την ιχνηλάτηση των μελών της οικογένειάς μου. Να σημειώσω, ότι ο υπάλληλος που μιλήσαμε ήταν από τη Λέσβο, καθώς οι συνάδελφοι του στην περιοχή μας ήταν απασχολημένοι λόγω της έντασης των περιστατικών. Όταν του ανέφερα την ακολουθία των γεγονότων και του επισήμανα ότι θα πρέπει το κράτος να προσφέρει στον πολίτη δωρεάν τα μοριακά τεστ, όταν βγει θετικό το Rapid test, συμφώνησε μαζί μου και επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι δουλειά των τοπικών συνεργείων του ΕΟΔΥ. Μου επισήμανε επίσης ότι για να αποχαρακτηριστώ από θετικό κρούσμα COVID θα πρέπει εντός 72 ωρών από το πρώτο Rapid test να κάνω ακόμα ένα PCR test!
Πολλά μπορούν να περάσουν από το μυαλό μου και σίγουρα δεν θα έχω άδικο να τα σκεφτώ. Μήπως τελικά στην πόλη μας, υπάρχει κάποιο κύκλωμα που σπρώχνει ασθενείς (και μη) στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα; Ποιος έχει την ευθύνη; Γιατί ένας πολίτης να ταλαιπωρείται με αυτό τον τρόπο, να αναστατώνεται η ζωή του, να δημιουργείται μια απίστευτη αναστάτωση στον εργασιακό του χώρο;
Κάποιοι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, προϊστάμενος ΕΟΔΥ, διευθυντής ΙΚΑ και Νοσοκομείου πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν μπορεί να έχουμε τα επίσημα πρωτόκολλα, την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας και από πίσω να διεξάγεται ένας ανελέητος πόλεμος εκμετάλλευσης της αγωνίας μας!!!

Με εκτίμηση
Σολδάτος Νίκος
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το