Θ Plus

Σοκαριστική αποκάλυψη επιστημόνων: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τον αέρα

Εκατοντάδες επιστήμονες δηλώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός, ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα, μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους και καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις οδηγίες του, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από τη μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από την Covid-19 βήχει, φτερνίζεται ή μιλά. Σε ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν στοιχεία που δείχνουν ότι μικρότερα σωματίδια στον αέρα μπορούν να προσβάλουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT .

Είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορονοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT, ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς δεν είναι πειστικά. «Ειδικά τους τελευταίους έναν δυο μήνες, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρούμε πως η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν υποστηρίζεται από στέρεα και σαφή στοιχεία», δήλωσε η Μπενεντέτα Αλεγκράντσι, τεχνικός επικεφαλής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του ΠΟΥ, σύμφωνα με τους New York Times.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επιστολική ψήφος: Πέρασε με 158 ψήφους το νομοσχέδιο αλλά μόνο για τις Ευρωεκλογές

Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο…

24 Ιανουαρίου 2024

Με αυτό τον τρόπο τα τιμολόγια ρεύματος θα γίνουν μέχρι και τρεις φορές φθηνότερα: Τι είπε η Α. Σδούκου στο Συνέδριο Ecomobility

Τιμολόγια ρεύματος ακόμα και τρεις φορές φθηνότερα κατά τις ώρες της ημέρας που υπάρχει πλεόνασμα…

24 Ιανουαρίου 2024

Το πόρισμα του ιατροδικαστή για τον Μπάμπη – Τον πυροβόλησαν μία φορά και από κοντινή απόσταση

Μια φορά και από κοντινή απόσταση έχει πυροβοληθεί ο 31χρονος Μπάμπης, σύμφωνα με το συμπέρασμα…

24 Ιανουαρίου 2024

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Το συγκινητικό αντίο στην Ραφαέλα Πιτσικάλη «Με έμαθες να παλεύω μέχρι την τελευταία στιγμή»

Με μία ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μιχάλης Χατζηγιάννης αποχαιρέτησε τη Ραφαέλα Πιτσικάλη…

24 Ιανουαρίου 2024

Μητσοτάκης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Προσθέτουμε δικαιώματα, δεν αφαιρούμε – Δεν θα υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού

«Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς δεν αφαιρεί δικαιώματα στους πολλούς», τόνισε κατά τη…

24 Ιανουαρίου 2024

Διαφωνία Σαλβίνι με τον δήμο της Μπολόνια, που επέβαλε όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα σε αυτοκίνητα και μέσα μεταφοράς

Συζητήσεις και αντικρουόμενες απόψεις έχει προκαλέσει η απόφαση του δήμου της Μπολόνια να περιορίσει την…

24 Ιανουαρίου 2024