Κόσμος

Σοκ και… Τραμπ

Ενθουσιασμό στα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης και σοκ στον υπόλοιπο κόσμο προκάλεσε η νίκη-έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ. Οι ηγέτες απ’ άκρου εις άκρον του πλανήτη, πολλοί εκ των οποίων είχαν ετοιμάσει συγχαρητήριες επιστολές για την Κλίντον, παρακολούθησαν «μουδιασμένοι» να ευχαριστεί τον αμερικανικό λαό ο 70χρονος μεγιστάνας νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος εγείρει ανησυχίες για το τι στάση θα τηρήσει στις διεθνείς σχέσεις.
Η ακροδεξιά ηγέτης του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, η οποία ελπίζει να επαναλάβει το θαύμα Τραμπ στις προεδρικές εκλογές την άνοιξη, συνεχάρη ένθερμα τον Τραμπ μέσω Twitter: «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό!».
Με πανηγυρισμούς υποδέχθηκε το αποτέλεσμα και ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας (FPO) της Αυστρίας, Χάινς Κρίστιαν Στράχε, με δημοσίευσή του στο Facebook: «Η Αριστερά καθώς και το αδύναμο και εκτός πραγματικότητας κατεστημένο τιμωρούνται από τους ψηφοφόρους και έχουν εκτοπιστεί δια ψήφου από διάφορες θέσεις λήψεως αποφάσεων». Θριαμβευτικά ήταν τα λόγια και του αρχηγού του ακροδεξιού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, ενός εκ των ηγετών της καμπάνιας του Brexit: «Το έθνος-κράτος επέστρεψε. Το 2016 είναι το έτος που ο λαός ψήφισε για την αλλαγή και για να πάρουν πίσω τον έλεγχο των ζωών τους. Η νίκη Τραμπ είναι σαν ένα υπερμέγεθες Brexit».

«Τι εξαιρετικά νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμα ζωντανή», έγραψε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ενώ ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς δήλωσε πως η νίκη Τραμπ είναι μια ένδειξη ότι η Δύση διέρχεται μια «πατριωτική άνοιξη», που θα ενισχύσει την υποστήριξη που απολαμβάνουν λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη όπως το δικό του.

Αντιδράσεις
Πάντως οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποδέχθηκαν με αμηχανία την είδηση και έσπευσαν να τον συγχαρούν χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσούα Ολάντ, ο οποίος σύμφωνα με τη Figaro πιάστηκε απροετοίμαστος καθώς είχε ετοιμάσει συγχαρητήρια επιστολή προς την Κλίντον, εξέφρασε την άποψη ότι η εκλογή Τραμπ «εγκαινιάζει μία περίοδο αβεβαιότητας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπενθύμισε στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι οι χώρες τους συνδέονται με τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Για «τεράστιο σοκ» έκανε λόγο η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι «έρχονται δύσκολοι καιροί». Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφραστεί σαφώς υπέρ της Κλίντον, δεχόμενος κριτική ότι αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση της Ρώμης, ευχήθηκε στον Τραμπ «τα καλύτερα», επισημαίνοντας ότι «η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή».

«Το αποτέλεσμα θα ανησυχήσει τον κόσμο και τις αγορές. Θα προτιμούσα να κερδίσει η Κλίντον, αλλά η Σουηδία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι πρόεδρος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με τον Τραμπ «για να χτίσουν δεσμούς που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια και ευημερία των χωρών μας». Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Κούβας, την επομένη των εκλογών, ότι θα πραγματοποιήσει εβδομαδιαία προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση «εχθρικών ενεργειών», αν και δεν σχολίασε επισήμως την εκλογή Τραμπ.

Οι απειλές
Υπενθυμίζεται ότι ο 70χρονος δισεκατομμυριούχος έχει απειλήσει ότι θα αναστρέψει τις κινήσεις του απερχόμενου προέδρου Ομπάμα να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη χώρα της Καραϊβικής. Ιδιαίτερους φόβους εκφράζουν οι μουσουλμάνοι, με Ινδονήσιο αξιωματούχο να αναρωτιέται: «Φοβάμαι πολύ, άραγε θα μας κάνει πόλεμο;».

Ενας από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρησαν τον Τραμπ ήταν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι χώρες τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε διεθνή ζητήματα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε και ο Ινδός ομόλογός του εξέφρασαν την «ανυπομονησία» τους να συνεργαστούν μαζί του.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το