Οικονομία

Σοκ από τον υπ. Οικονομικών του Τραμπ: Θέλει σκληρή γραμμή ΔΝΤ για Ελλάδα

Το πρώτο δείγμα της στάσης που θα τηρήσει η κυβέρνηση Τραμπ έναντι της Ελλάδος, έδωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal τάχθηκε υπέρ της σκληρής γραμμής του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας. Ο Αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα της Ευρώπης την κρίση στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας και το ΔΝΤ για την επίλυσή του».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ ώστε να παραμείνει σταθερό στη σκληρή του θέση έναντι των έντονων γερμανικών πιέσεων για τη συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα.

Σε σχόλιό της η εφημερίδα αναφέρει ότι σε αυτό το εγχείρημα θα μπορούσε το Ταμείο να έχει υποστήριξη από το πιο ισχυρό μέλος του.

Αμετακίνητοι Τσίπρας-Λαγκάρντ στις θέσεις τους

Η δήλωση του υπουργού Οικονομκών του Τραμπ έρχεται να επιβαρύνει το κλίμα που προκύπτει και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ όπου αμφότεροι επέμειναν στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Αλέξης Τσίπρας και Κριστίν Λαγκάρντ συνομίλησαν το βράδυ της Τρίτης και συμφώνησαν πως “ΔΝΤ και Ελλάδα έκαναν βήματα” που σχετίζονται με το “μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο με την αλλαγή μείγματος”, ώστε να κλείσει η συμφωνία. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν τέλος, πως από δω και στο εξής “το θέμα είναι να δοθεί λύση και για το χρέος”.

Νέο άρθρο Τόμσεν, Ομπστφελντ, Χάγκαν: Θέλουμε ρεαλιστικές και όχι ηρωικές προβλέψεις

Την ίδια ώρα, οι Τόμσεν, Ομπστφελντ και Χάγκαν «ξαναχτύπησαν» με άρθρο τους στο blog του ΔΝΤ.

Τα τρία ισχυρά στελέχη του Ταμείου εξηγούν γενικώς την μεθοδολογία, μέσω της οποίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει κατά πόσο ένα χρέος είναι βιώσιμο

Οπως αναφέρουν το πρόβλημα μιας χώρας που θα βρεθεί με ένα μη βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να λυθεί με υπεραισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ ή των πρωτογενών πλεονασμάτων ούτε με υπερβολική λιτότητα: «Οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να στηρίζεται σε ρεαλιστικές και όχι ηρωικές προβλέψεις» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επαναλαμβάνουν δε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνδράμει οικονομικά σε μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος εκτός και αν «το πρόγραμμα της συγκεκριμένης χώρας περιλαμβάνει μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους».

Αναφερόμενοι ειδικά στην Ελλάδα, σημειώνουν ότι οι δανειστές έχουν επιλέξει ένα πλέγμα μέτρων το οποίο θα εξασφαλίσει τη διευθέτηση του χρέους μέσα από τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων.

Εν αντιθέσει με την Ουκρανία, όπου οι πιστωτές συμφώνησαν σε σημαντικό «κούρεμα» χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Ταμείου, η πρώτη από τις δύο βασικές μεθόδους για να διαπιστωθεί αν ένα χρέος είναι βιώσιμο, εξετάζει αν (μέχρι το τέλος του προγράμματος και εφόσον εξυπηρετείται το χρέος βάσει των αρχικών του όρων) οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ μίας χώρας είναι αρκετά χαμηλοί ή σε πτωτική πορεία, ευνοώντας ενδεχόμενη επιστροφή στις αγορές.

Η δεύτερη μέθοδος, η οποία θεωρείται σημαντική όταν το δάνειο μίας χώρας έχει μακρά περίοδο ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια, εξετάζει αν οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάλυψη του κεφαλαίου και των τόκων του δανείου, μπορούν να ικανοποιηθούν από τις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Ταμείου, είναι σημαντικό στις προβλέψεις για τις αποπληρωμές να καθορίζονται με ρεαλισμό τα επίπεδα των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και να μην διαταράσσεται η οικονομία, τα φορολογικά έσοδα και οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Τέλος, τα τρία στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν ότι λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας, οι οικονομικές προβλέψεις και οι κίνδυνοι για την εφαρμογή ενός προγράμματος.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το