Αθλητισμός

Σοφία Μπεκατώρου: «Θα ήταν έντιμο να ακούσω μία συγγνώμη από την Ομοσπονδία»

Η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία ενεργοποίησε το ελληνικό #metoo, παραχώρησε συνέντευξη στη Σόνια Καζόνι για το περιοδικό «ΟΚ!» και εξομολογήθηκε πώς ένιωσε όταν μέσα σε ένα διάστημα λίγων ημερών πλήθος κακοποιημένων ανθρώπων πήραν κουράγιο μέσα από την πράξη της να σπάσουν τη σιωπή ετών – και πολλοί απευθύνθηκαν προσωπικά σε εκείνη.

«Ήταν και για μένα κάτι πρωτόγνωρο. Πράγματι έλαβα πάρα πολλά μηνύματα, ειδικά τον πρώτο καιρό. Υπήρξαν πολλές γυναίκες αλλά και άντρες που ένιωσαν οικειότητα και μοιράστηκαν μαζί μου μια κακοποιητική εμπειρία. Άλλοι το κατήγγειλαν, ενώ κάποιοι άλλοι μπήκαν σε μια διαδικασία να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό. Το τραύμα που αφήνει μια κακοποιητική εμπειρία δεν μπορεί να λυθεί μόνο του. Ένα μοίρασμα μέσα στην οικογένεια ή με έναν φίλο δεν μας βοηθά να το ξεπεράσουμε. Είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ή σβήνεται. Είναι σαν πένθος που πάντα κουβαλάς και πρέπει να βρεις τον τρόπο να το διαχειριστείς» τονίζει.

Ούτε η ίδια είχε μιλήσει στους γονείς της όλα αυτά τα χρόνια. «Έχω χάσει τη μαμά και την αδελφή μου. Έχω έναν αδελφό και τον μπαμπά μου, ο οποίος πλέον είναι μεγάλος άνθρωπος και πάσχει από άνοια. Ο αδελφός μου με στήριξε πολύ μετά τη δημοσιοποίηση. Όμως, δεν το είχα μοιραστεί μαζί τους πριν. Ο πατέρας μου είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με άλλες αξίες και αρχές. Ήταν της φιλοσοφίας «Δεν μιλάμε προς τα έξω, προστατεύουμε την εικόνα μας, μας νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι». Το ήξερα από την αρχή αυτό, γι’ αυτό και δεν του είχα μιλήσει, ένιωθα πως δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί» εξηγεί.

«Δεν εξεπλάγην με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας»

Είναι αξιοσημείωτο πως μία μέρα μετά τη συγκλονιστική της εξομολόγηση στην ημερίδα «Start to Talk», η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αναγκάστηκε να πάψει να σφυρίζει αδιάφορα. Όμως, η ανακοίνωση που βγήκε προκάλεσε -δικαίως- οργισμένες αντιδράσεις. Δηλώνοντας πως δεν έχει λάβει καμία επιστολή ή, έστω, άτυπη καταγγελία σχετικά, η Ομοσπονδία αναφερόταν στον βιασμό που περιέγραψε η Μπεκατώρου ως «δυσάρεστο περιστατικό», παροτρύνοντας την καταγγέλλουσα, που «πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά από τόσα χρόνια να μιλήσει», να… «γίνει συγκεκριμένη», με την υπόσχεση ότι «η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφίβολα ότι πράξει τα δέοντα».

Το μαγικό κουμπί που ξαφνικά ξυπνά την κοινή γνώμη είχε -ευτυχώς- μόλις πατηθεί. «Δυστυχώς δεν εξεπλάγην με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Η ανακοίνωση συνάδει με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονταν και τον τρόπο που εν γένει λειτουργούν απέναντί μας και δείχνει πόσο μας σέβονται – και γενικά πόσο σέβονται τους αθλητές. Αν συμπεριφέρθηκαν έτσι σε μένα, μπορείτε να φανταστείτε πώς φέρονται σε συναθλητές μου με μικρότερο αθλητικό αποτύπωμα» λέει η Ολυμπιονίκης.

«Θα ήταν έντιμο να ακούσω μία συγγνώμη»
Μετά τη συγκεκριμένη δημόσια τοποθέτηση, η Ομοσπονδία, όπως αναφέρει η Σοφία, της έστειλε μια σειρά από επιστολές μέσα από τις οποίες προσπάθησε να την προσεγγίσει με μια διαφορετική διάθεση. «Ήταν μια σειρά από ανακόλουθες επιστολές, με μια δήθεν διάθεση συνεργασίας, που δεν με έκαναν να νιώσω ούτε ασφάλεια ούτε εμπιστοσύνη. Με έχουν κακοποιήσει λεκτικά πολλάκις, πλην της σωματικής μου κακοποίησης. Είμαι αποστασιοποιημένη, λοιπόν, από την Ομοσπονδία και από τις εκ των υστέρων προσπάθειες προσέγγισης, που θεωρώ πως είναι ένα θέατρο. Θα ήταν πιο έντιμο, κατά τη γνώμη μου, να ακούσω απλά μια «συγγνώμη». Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και εκτίθεσαι όταν τα αρνείσαι. Μου φάνηκε περιπαιχτικός ο τρόπος που με προσέγγισαν στη συνέχεια» αναφέρει η Σοφία Μπεκατώρου.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ύστερα από χρόνια σιωπής, η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε το θάρρος να μιλήσει για κάτι εξαιρετικά σοβαρό, μια τραυματική εμπειρία που συστράτευσε το σύνολο της κοινωνίας αλλά και θεσμικούς εκπροσώπους. Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά τη συνάντηση που είχε με τη Σοφία, «στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλους εκείνους, γυναίκες και άντρες, από οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε μορφή σεξουαλικής ή εξουσιαστικής κατάχρησης». Mπορεί η δική της υπόθεση να έχει παραγραφεί αλλά αυτό δεν μειώνει την αισιοδοξία της για τα επόμενα βήματα που όλα δείχνουν πως θα γίνουν.

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και η κυβέρνηση αγκάλιασαν την υπόθεση και έδειξαν συμπαράσταση. Είναι ένα δείγμα πως η κοινωνία μας θέλουμε να αλλάξει και πρέπει τώρα να βρούμε τους τρόπους. Η γνώμη μου είναι πως κάποια ζητήματα τέτοιας φύσης οφείλουν να αντιμετωπίζονται διακομματικά. Υπήρξα παρούσα σε συζήτηση πολιτικών από όλους τους κομματικούς χώρους και εισέπραξα πως στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από όσα τους χωρίζουν. Σε κάποιους τομείς όπως η εκπαίδευση και η δικαιοσύνη είναι σπουδαίο να λειτουργούμε ομαδικά. Ειδικά η εκπαίδευση είναι οι ρίζες που βάζουμε για την αυριανή γενιά» σημειώνει η Σοφία Μπεκατώρου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το