ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Βρέθηκε νεκρός 52χρονος στα Τρίκαλα

Τοπικά

Για μια Θεσσαλία αλλιώς

Άρθρα

Η Απτυχίωτη

«Σκουπίιδιι, σκουπίιδιι μες το δρόομοο»

Την περασμένη Τετάρτη, πλήθος δημοτών του Βόλου συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο, για να παρακολουθήσουν την ειδική συνεδρίαση, μετά από αίτημα 17 συμβούλων της μειοψηφίας, με θέματα τη δημιουργία από τον Δήμο Βόλου μονάδας στον ΧΥΤΑ για την παραγωγή SRF, προϊόν που προορίζεται για καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες, και την καύση εναλλακτικών καυσίμων στην ΑΓΕΤ, και συγκεκριμένα, RDF και SRF.

Η Δημοτική Αρχή Βόλου έχει επανειλημμένα δείξει ότι είναι κακή οικοδέσποινα απέναντι στους δημότες της. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο Δημαρχείο, ωστόσο, λόγω της απουσίας των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του Αχιλλέα Μπέου, το συμβούλιο δεν έγινε και ο Πρόεδρος Γιώργος Μούλας μέσα σε λίγα λεπτά κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης και αποχώρησε και αυτός από την αίθουσα. Βεβαίως ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στο γεγονός ότι, αυτή τη φορά, ο Πρόεδρος, κ. Μουλάς, προς μεγάλη μας έκπληξη και χαρά, δεν μήνυσε κανέναν και δεν οδήγησε στο αυτόφωρο κανένα συμπολίτη μας, καθώς, στο παρελθόν, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα όσοι «είχαν τολμήσει» να πλησιάσουν την έδρα του και να ζητήσουν να καταθέσουν το αίτημα των πολιτών, για να συζητηθεί στο Δημοτικό Σύμβούλιο το μείζον αυτό θέμα.

Στην πρόταση που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια, για μονάδα παραγωγής SRF από τη Δημοτική Αρχή Βόλου, αναφέρεται πως μέσα στη μονάδα θα εισέρχονται 50.000 τόνοι αστικών απορριμμάτων, από τα οποία θα παράγονται 17.000 τόνοι SRF για καύση και θα απορρίπτονται στο ΧΥΤΑ 12.000 τόνοι απόβλητου. Από το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής Βόλου παραλείπεται εντελώς κάθε διαδικασία ανακύκλωσης με διαλογή των υλικών στην πηγή, μείωση του φόρτου απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ και επανάχρηση προϊόντων μέσω της επεξεργασίας των υλικών. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ιεραρχικά σε προτεραιότητα από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει ως αποτέλεσμα, αφενός τη μείωση των αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής, αφετέρου τη συμμετοχή των πολιτών σε μια διαδικασία ευρύτερης περιβαλλοντικής συνείδησης. Όλα αυτά δεν είναι ιδανικές καταστάσεις για ρομαντικούς, αλλά εφικτές λύσεις για οραματιστές Δημάρχους, όπως ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, που έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση για χρηματοδότηση με πρόταση για μονάδα ανακύκλωσης στην πόλη του.

Εμείς πάλι, στον Βόλο, θα μαζέψουμε το σκουπίδι στη μονάδα παραγωγής, θα πάρουμε από αυτό ένα ποσοστό, για να κάνουμε ένα προϊόν που θα οδηγηθεί σε καύση, θα οδηγήσουμε το υπόλειμμα που δε μας κάνει, στο ΧΥΤΑ και θα επαναχρησιμοποιήσουμε ένα ελάχιστο ποσοστό, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Κι όλα αυτά, με άγνωστο κόστος συντήρησης και λειτουργίας της μονάδας, το οποίο θα μετακυλήσει στα δημοτικά τέλη. Να μην ξεχάσουμε σε όλα τα παραπάνω ότι πιθανότατα στη συζήτηση για τη διαχείριση των αποβλήτων θα προστεθούν και τα γνωστά πλέον σόου της Δημοτικής Αρχής, στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αντιπαράθεσή της με τους δημότες και τις μειοψηφίες. Έτσι, γιατί ο Βόλος τα κάνει όλα με το δικό του τρόπο…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το