Κόσμος

Σκουπιδότοπος οι θάλασσες του πλανήτη με επιπλέον 26.000 τόνους πλαστικών λόγω της πανδημίας

Η πανδημία έχει επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών με πλαστικά, καθώς έξτρα απόβλητα, συνολικού βάρους περίπου 25.900 τόνων, εκτιμάται ότι ήδη έχουν καταλήξει στους ωκεανούς, σύμφωνα με μία νέα κινεζο-αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Αυτά τα πλαστικά είναι μάσκες, γάντια, χειρουργικές ποδιές, προσωπίδες, φιάλες αντισηπτικών και άλλα προστατευτικά είδη μιας χρήσης, καθώς επίσης πλαστικές συσκευασίες τεστ, η ζήτηση των οποίων έχει αυξηθεί -πέρυσι και φέτος- λόγω του κορωνοϊού. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των αποβλήτων (το 87,4%) προέρχεται από τα νοσοκομεία ανά τον κόσμο, ενώ από μεμονωμένα άτομα προέρχεται μόνο το 7,6% και το υπόλοιπο 5% αφορά τις συσκευασίες των τεστ κορωνοϊού.

Η τεράστια ποσότητα πλαστικών αυτού του είδους που παράγεται και καταναλώνεται έχει αποδειχθεί ότι ξεπερνά τις δυνατότητες των περισσότερων χωρών να τα ανακυκλώσουν και να τα επεξεργαστούν. Εκτιμάται ότι από την αρχή της πανδημίας έως τον Αύγουστο του 2021, 8,4 εκατομμύρια τόνοι έξτρα πλαστικών αποβλήτων είχαν παραχθεί από 193 χώρες.

Οι ερευνητές της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), προβλέπουν ότι τελικά σε μερικά χρόνια σχεδόν όλα τα πλαστικά που σχετίζονται με την πανδημία θα έχουν καταλήξει στις παραλίες (29%) ή στους βυθούς των θαλασσών (71%).

Το 46% των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας προέρχεται από την Ασία και τις χώρες της με μεγάλο πληθυσμό (Κίνα, Ινδία κ.ά.), το 24% από την Ευρώπη, το 16% από τη Νότια Αμερική, το 8% από την Αφρική και το 5,6% από τη Βόρεια Αμερική. Οι χώρες της Ασίας κάνουν χειρότερη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τα απόβλητα, συνήθως, καταλήγουν στις θάλασσες μέσω των μεγάλων ποταμών όπως ο Δούναβης (1.700 τόνοι αποβλήτων), ο Ινδός (4.000 τόνοι) και ο Γιανγκτσέ (3.700 τόνοι). Το 73% των αποβλήτων μεταφέρεται μέσω ασιατικών ποταμών και το 11% μέσω ευρωπαϊκών.

«Η πανδημία Covid-19 έχει οδηγήσει σε μία αυξημένη ζήτηση για πλαστικά μιας χρήσης, εντείνοντας έτσι ένα ήδη εκτός ελέγχου παγκόσμιο πρόβλημα πλαστικών αποβλήτων. Αυτά τα πεταμένα πλαστικά μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις στον ωκεανό, να έρθουν σε επαφή με θαλάσσιους οργανισμούς και δυνητικά να τους τραυματίσουν ή να τους οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο», αναφέρουν οι ερευνητές. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι έως 13 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών κάθε είδους και μεγέθους καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.

Πηγή:protothema

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία το αρχαιότερο φρούριο του κόσμου – Χτίστηκε πριν από 8.000 χρόνια, φωτογραφίες

Το αρχαιότερο φρούριο στον κόσμο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Σιβηρία. Συγεκριμένα, όπως μεταδίδει η Daily Mail,…

9 Δεκεμβρίου 2023

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 20χρονο

Θανατηφόρο τροχαίο, με θύμα 20χρονο, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Ντραμπάτοβα Ιωαννίνων, όταν το…

9 Δεκεμβρίου 2023

Έκγλημα στη Σαλαμίνα: Η κυνική ομολογία του 71χρονού δολοφόνου: «Ένας λιγότερος άνθρωπος στη γη»

Χωρίς ίχνος μετάνοιας, ο 71χρονος αφού αφαίρεσε τη ζωή της 43χρονής πρώην σύντροφου του στη…

9 Δεκεμβρίου 2023

Στρατιώτης βανδαλίζει κατάστημα στη Τζαμπαλίγια – «Ανάρμοστη συμπεριφορά, το διερευνούμε» λένε οι IDF – Βίντεο

Βίντεο που παρουσιάζει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να βανδαλίζει ένα κατάστημα στην Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της…

9 Δεκεμβρίου 2023

Τα σημερινά αποτελέσματα των πρωταθλημάτων της ΕΠΣΘ

Με επιτυχία υπερασπίστηκε την έδρα της η Αγχίαλος κερδίζοντας με 3-1 τον Σαρακηνό. Συνοπτικά τα…

9 Δεκεμβρίου 2023

Θύμα bullying 15χρονος – Του κατέβασαν το παντελόνι και τον βιντεοσκοπούσαν

Αυξάνονται τα περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία. Ειδικότερα σε σχολείο της Ρόδου, μαθητής κατέβασε το παντελόνι…

9 Δεκεμβρίου 2023