Τοπικά

Σκοτσέζικο ντους από τον καιρό…

kairos

Θα μας τρελάνει ο καιρός. Ύστερα από ένα δωδεκαήμερο με χιόνια – σε πολλά σκιερά σημεία του Βόλου υπάρχουν αρκετά ακόμη – σήμερα και αύριο η θερμοκρασία ανεβαίνει, ωστόσο από τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη ο καιρός ξαναχαλάει, αυτή τη φορά με βροχές, που ίσως μετατραπούν σε χιόνι, ξημερώματα Τρίτης.

Αιτία της νέας μεταβολής του καιρού ένα βαρομετρικό χαμηλό από τη βορειοδυτική Ευρώπη, που θα πλήξει εξπρές τη χώρα μας και τη Μαγνησία, κατεβάζοντας τη θερμοκρασία 6-7 βαθμούς και φέρνοντας βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, πάνω από τα 400-500 μέτρα.

Η σημαντική εξασθένηση των βοριάδων, αλλά και η παράλληλη ενίσχυση των δυτικών-νοτιοδυτικών ανέμων, θα συμβάλλουν στην αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σήμερα και αύριο.

Επιτέλους το ψύχος θα διαλυθεί και θερμότερες αέριες μάζες από τη Μεσόγειο και τη δυτική Ευρώπη θα εισχωρήσουν στην περιοχή μας, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία κατά μέσο όρο ακόμα και κατά 10 με 15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα, από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.

Η θερμοκρασία σήμερα και αύριο θα φθάσει στο Βόλο και τους 13 βαθμούς Κελσίου, ίσως και να τους ξεπεράσει τις μεσημεριανές ώρες. Ο καιρός σήμερα και αύριο θα είναι σχεδόν αίθριος.

Ωστόσο από αύριο βράδυ θα ενισχυθούν σημαντικά οι βοριάδες, με τη θερμοκρασία να παίρνει για πολλοστή φορά την κατηφόρα, πέφτοντας αισθητά, ενώ μέσα στη Δευτέρα η θερμοκρασία θα πέσει γενικότερα σε όλη τη Θεσσαλία.

Τη Δευτέρα αναμένονται συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν, και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπεράσει στο Βόλο τους 7 βαθμούς.

Την Τρίτη αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση ως προς τα φαινόμενα. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Η πορεία του χειμώνα

Ο φετινός χειμώνας αποδεικνύεται ο ψυχρότερος των τελευταίων ετών, με τα περισσότερα χιόνια και τις περισσότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον μέσα στα τελευταία 10 έτη…

Τα τελευταία χρόνια, οι χειμώνες σε όλη την Ελλάδα, ήταν ιδιαίτερα ήπιοι, με λίγα χιόνια και λίγες βροχές, κάτι που φέτος ωστόσο δεν συμβαίνει.

Αιτία η ενίσχυση του Αζορικού αντικυκλώνα σε όλη τη δυτική κυρίως Ευρώπη και τον Ατλαντικό. Αυτό το φαινόμενο, εμποδίζει τις βροχές και τα χιόνια μαζί με το ψύχος από τη Σιβηρία και το βόρειο πόλο, να κινηθούν σε χώρες της δυτικής, βορειοδυτικής Ευρώπης, γεγονός που «σπρώχνει» αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προς την κεντρική και κυρίως προς την ανατολική, νοτιοανατολική Ευρώπη και τη χώρα μας. Ο Αζορικός αντικυκλώνας, αποτελείται από ιδιαίτερα υψηλές πιέσεις στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, περίπου στο ύψος των νεφώσεων και των χαμηλών βαρομετρικών, εμποδίζοντας τις κακοκαιρίες να περάσουν μέσα από αυτόν τον αντικυκλώνα. Όπου αντικυκλώνας ουσιαστικά επικρατεί και καλοκαιρία, σε αντίθεση με τον κυκλώνα και γενικότερα τις χαμηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις, όπου επικρατούν χιονοπτώσεις, καταιγίδες και βροχές, ακόμα και τυφώνες.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως τουλάχιστον ώς και το Μάρτιο θα επικρατήσει κρύος καιρός με αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, την Ελλάδα και γενικότερα την ανατολική Ευρώπη, γεγονός που θα θέσει το φετινό χειμώνα ως έναν από τους πιο ψυχρούς των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών.

Απαγόρευση κυνηγιού

Το Δασαρχείο Βόλου γνωστοποίησε χθες απόφαση της γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, από τις 12 Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων, στις περιοχές που υπάρχει ακόμη πλήρης κάλυψη του εδάφους με χιόνι και παρατεταμένος παγετός, για την κυνηγετική περίοδο 2014-2015.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το