Τοπικά

Σκοτινιώτης: Ο Δήμος Βόλου παράδειγμα που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική του εξυγίανση

 ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ

Στην τελική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, για το έργο «Μεταρρύθμιση Πολιτικών Συστημάτων σε καιρούς κρίσης: Το παράδειγμα της Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης Ελληνικών και Γερμανικών Δήμων», συμμετείχε και ο Πάνος Σκοτινιώτης, με την ιδιότητα του τέως δημάρχου Βόλου, κατά την περίοδο αναφοράς του προγράμματος. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών   και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Darmstadt της Γερμανίας. Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν από τους Καθηγητές Hubert Heinelt, υπεύθυνο του προγράμματος, και  Νίκο Χλέπα, επιστημονικό συντονιστή του προγράμματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέχθηκαν δέκα Δήμοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία και μελετήθηκαν τα επίσημα οικονομικά τους στοιχεία και πολλοί παράμετροι που αφορούν το πολιτικό σύστημα, τις διοικητικές δομές, τα περιθώρια αυτονομίας των Δήμων από το κεντρικό κράτος, το δημοτικό σύστημα διακυβέρνησης, το δημόσιο διάλογο, τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών και των μέσων επικοινωνίας, τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις, τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών αλλά και μεταξύ των Δήμων της ίδιας χώρας κλπ. Το πρόγραμμα αφορά την πρώτη δημοτική περίοδο  των «Καλλικρατικών» Δήμων στην Ελλάδα.

Μεταξύ των Ελληνικών Δήμων επιλέχθηκε και ο  “Καλλικρατικός” Δήμος Βόλου, ως παράδειγμα Δήμου που μπόρεσε και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική του εξυγίανση κατά την πρώτη δημοτική περίοδο (2011-2014), παρά το δυσβάστακτο οικονομικό άνοιγμα και τα μεγάλα ταμειακά ελλείμματα που κληρονόμησε και παρά το γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν στο μέσο της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης, με την κεντρική διοίκηση να δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 62%.

 «Είναι χαρακτηριστικό», υπογράμμισε ο Π.Σκοτινιώτης κατά την παρέμβασή του στο πάνελ που συμμετείχε, «ότι κατά την τριετία 2011 – 2013, ο Δήμος Βόλου, με βάση τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία των ισολογισμών των ετών 2011, 2012 και 2013, μείωσε τις υφιστάμενες οικονομικές υποχρεώσεις του κατά 16 περίπου εκατ. ευρώ, χωρίς να προστεθούν καθόλου νέα χρέη. Στο πλαίσιο αυτό, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του  Δήμου μειώθηκαν κατά 11,1 εκατ. ευρώ ή ποσοστό περίπου 61%, ενώ οι ισολογισμοί του Δήμου Βόλου και των τριών αυτών ετών είναι πλεονασματικοί, συνολικά κατά 7 εκατ. ευρώ. Η εικόνα του Δήμου, μάλιστα, θα αποδειχθεί πως είναι ακόμη πιο βελτιωμένη, όταν κατατεθεί, το προσεχές διάστημα, ο ισολογισμός και του 2014».

Ο Π.Σκοτινιώτης αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αποτελούν μόνιμο «πονοκέφαλο» για το Δήμο, τα οποία συνοψίζονται στις υποχρεώσεις από απαλλοτριώσεις και στις σταδιακά εμφανιζόμενες υποχρεώσεις από τις επίδικες υποθέσεις των πρώην ΟΤΑ, καθώς και στις υποχρεώσεις που θα προκύπτουν από την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων πρώην δημοτικών επιχειρήσεων.

«Ο “Καλλικρατικός” Δήμος Βόλου», τόνισε ο Π.Σκοτινιώτης,  «με την πρόοδο που σημείωσε την πρώτη κρίσιμη τριετία της ύπαρξής του, με βάση τα επίσημα πάντα στοιχεία, μπόρεσε να σταθεί όρθιος στο σύγχρονο δυσμενές εθνικό περιβάλλον, είναι ένας υγιής και νοικοκυρεμένος δήμος, με μικρές βραχυπρόθεσμες και ελεγχόμενες μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, και έχει πλέον τη δυνατότητα να εξελιχθεί πιο δυναμικά, προωθώντας την τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

«Όλα τα παραπάνω δεν επιτεύχθηκαν, φυσικά, με τον “αυτόματο πιλότο”, αλλά οφείλονται στη συστηματική δουλειά που έγινε στο Δήμο από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες», υπογράμμισε ο τέως δήμαρχος Βόλου. «Κάναμε σκληρή προσπάθεια», τόνισε, «ώστε να αλλάξουμε νοοτροπίες στο εσωτερικό του Δήμου και στον τρόπο λειτουργίας των εργαζομένων. Ταυτόχρονα συγκρουστήκαμε με συντεχνιακές αντιλήψεις και ιδιοτελή συμφέροντα στην τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας ως κυρίαρχη επιλογή την υπεράσπιση του κοινωνικού και συλλογικού συμφέροντος, ενώ τραβήξαμε “κόκκινη γραμμή” με καταστάσεις που κυριαρχούσαν στο παρελθόν και πλήγωσαν τον χώρο της αυτοδιοίκησης, καταστάσεις αδιαφάνειας, έλλειψης νομιμότητας και αναξιοκρατίας, ώστε να ξανακερδίσει ο Δήμος τη χαμένη του αξιοπιστία».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το