Κόσμος

Σκόπια: Ο δεύτερος φράχτης στα σύνορα με την Ελλάδα έχει στόχο την αποτροπή

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Ο παράλληλος φράχτης που τοποθετεί ο στρατός στα σύνορα με την Ελλάδα θα εμποδίσει ακόμη περισσότερο τις παράνομες διελεύσεις οικονομικών μεταναστών δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος επισκέφθηκε το τμήμα της ουδέτερης ζώνης, από τη μεριά της Γευγελής και επιθεώρησε τις εργασίες ανέγερσης του νέου φράχτη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο στρατός της γείτονος άρχισε να τοποθετεί μία δεύτερη σειρά φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής των Σκοπίων  και της Ειδομένης στη Μακεδονία.

Ο νέος αυτός φράχτης, το μήκος του οποίου θα φθάνει τα 37 χλμ. βρίσκεται σε απόσταση πέντε μέτρων από τον πρώτο φράχτη.

Ο κ.Ιβάνοφ είπε ότι από την τοποθέτηση του πρώτου φράχτη, τον περασμένο Νοέμβριο, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του απέτρεψαν 33.000 παράνομες διελεύσεις των συνόρων.

«Γι’ αυτό, τώρα, προχωρούμε στην τοποθέτηση προστατευτικού φράκτη, ο οποίος έχει ως στόχο να παρεμποδίσει επιπρόσθετα τις παράνομες διελεύσεις των κρατικών συνόρων μας» συμπλήρωσε ο κ.Ιβάνοφ.

Σημείωσε ότι από τότε που εφαρμόζεται το μέτρο να επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών που προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει παράνομα στη χώρα των Σκοπίων, από διάφορα σημεία της συνοριακής γραμμής με την Ελλάδα.

Ανέφερε ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες πάνω από 5.000 μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στην  με πλαστά έγγραφα.

Ο κ.Ιβάνοφ εκτίμησε ότι με την βελτίωση του καιρού θα αυξηθούν οι ροές και όλο και μεγαλύτερος αριθμός οικονομικών μεταναστών θα προσπαθήσει να περάσει στα Σκόπια  και από εκεί να συνεχίσει βορειότερα.

«Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση, κυρίως με την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων, ενώ οι πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα εισόδου να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση μέχρι τον επιθυμητό προορισμό τους» σημείωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων.

Ο κ.Ιβάνοφ, το Σαββατοκύριακο, θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, ενώ αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Πράγα, όπου τα Σκόπια  και η Σερβία έχουν προσκληθεί ειδικά για να συμμετάσχουν στην έκτακτη σύνοδο των χωρών της “Ομάδας του Βίσεγκραντ” (Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία).

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το