Κόσμος

Σκόπια: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο νέος επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νέο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στα Σκόπια Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ανέθεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, μέσα στις επόμενες 20 μέρες ο Κοβάτσεφσκι θα πρέπει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν σοβαροί στόχοι στο εσωτερικό μέτωπο, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, αλλά και στο εξωτερικό όπως η άρση των αντιρρήσεων της Βουλγαρίας για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Με δηλώσεις του ο Κοβάτσεφσκι, που αποτελεί επιλογή του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, έκανε γνωστό πως η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης έως τα μέσα Ιανουαρίου. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και ορισμένα μικρότερα κόμματα με τα οποία αυτό συνεργάζεται συμμετέχει και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι και το επίσης μικρότερο αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική». Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει πλειοψηφία 64 βουλευτών, από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της βουλής.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τα υπουργεία που θα λάβει κάθε εταίρος, συνεχίζονται.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το