Τοπικά

Σκόπελος: Ενημέρωση για την πρόληψη από τον καρκίνο του δέρματος στην παραλία της Μηλιάς 

Την παραλία της Μηλιάς, η οποία βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον Πάνορμο και θεωρείται η πιο διάσημη στη Σκόπελο, επέλεξαν τα μέλη του «Φάρου» για την εξόρμηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή και ήταν αφιερωμένη στον αγώνα της πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος.
Εν μέσω θέρους και ουσιαστικά στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης στο νησί της Σκοπέλου, ο σύλλογος υποστήριξης καρκινοπαθών και ατόμων με χρόνιες παθήσεις «Φάρος», υλοποίησε μία ενημερωτική δράση για την πληροφόρηση του κοινού, σε ό,τι αφορά στην πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου, που εκδηλώνεται στη χώρα μας.

«Πριν από καιρό, ζητήσαμε από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, να στείλουν δείγματα με προϊόντα αντηλιακής προστασίας. Στο αίτημά μας ανταποκρίθηκε τελικά η Frezyderm, ενώ συνεργαστήκαμε και με το φαρμακείο του κ. Φίλιππου Ραμαντάνη, ο οποίος μας διέθεσε δείγματα της Apivita. Είχαμε και ενημερωτικά φυλλάδια, που μας έστειλε ο όμιλος εθελοντών κατά καρκίνου «Αγκαλιάζω», με έδρα τον Πειραιά. Με τον ΟΕΚΚ «Αγκαλιάζω» δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε. Διατηρούμε άριστες σχέσεις πολλά χρόνια τώρα. Την περασμένη άνοιξη είχαν έρθει στη Σκόπελο δύο εθελόντριες του φορέα και μία διατροφολόγος, που μίλησαν για τη διατροφή και τον καρκίνο», τόνισε η πρόεδρος του «Φάρου», κ. Μάγδα Πατσή.
Εκτός από την ίδια και την ψυχολόγο κ. Μαρία Καφαντάρη, συντονίστρια στον πάντοτε δραστήριο σύλλογο του «Φάρου», στην παραλία της Μηλιάς βρέθηκαν αρκετοί ακόμη εθελοντές, που συνέδραμαν στην εκστρατεία ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας κατά των βλαβερών συνεπειών του ήλιου.

«Θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των λουόμενων για τον ήλιο και τον καρκίνο του δέρματος. Τα φυλλάδια που μοιράσαμε, ήταν άκρως κατατοπιστικά, ενώ δώσαμε δείγματα από αντηλιακά στον κόσμο, μαζί με χρήσιμες συμβουλές», σημείωσε, για να προσθέσει: «Μαζί μας στη Μηλιά είχαμε επίσης τον ιδιοκτήτη του τοπικού beach bar «Apple Paradise», κ. Ανδρέα Μπαλαμπάνη, ο οποίος μας βοήθησε με μεγάλη προθυμία, ενώ μας συνόδευσαν επίσης ο φαρμακοποιός κ. Γιώργος Ραμαντάνης και οι tattoo artists του εργαστηρίου δερματοστιξίας «Inkaholic Tattoo», που λειτουργεί στο νησί».

Η πρόεδρος του «Φάρου» σχολίασε τις αντιδράσεις του κοινού κατά τη διάρκεια της δράσης: «Οι περισσότεροι στην παραλία λάμβαναν μέτρα προστασίας και χρησιμοποιούσαν αντηλιακά. Το ζήτημα είναι πως αγνοούμε βασικά πράγματα για τον καρκίνο του δέρματος. Ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχει κόσμος στο νησί, που εκτίθεται συνέχεια στον ήλιο. Διάφορα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα ψαράδες, οικοδόμοι και γεωργοί, οι οποίοι συνήθως αμελούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Και μία ελιά, μπορεί να φαίνεται αθώα, αλλά μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε καρκίνο. Ειδικά εμείς οι Σκοπελίτες πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι. Από τον πιο μικρό, μέχρι τον πιο μεγάλο. Αυτό το θέμα πιάνει τους πάντες».
Η δράση της περασμένης Κυριακής από τον «Φάρο» θα έχει και συνέχεια, με την κ. Πατσή να λέει: «Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα φέρουμε δερματολόγο από τον Βόλο και θα μιλήσει στο νησί για τον καρκίνο του δέρματος, ενώ θα κάνει δωρεάν χαρτογράφηση σπίλων στους κατοίκους της Σκοπέλου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το