Τοπικά

Σκληρός αγώνας επιβίωσης για οικογένειες του Βόλου – “Στο πλευρό τους” τα μέλη της Ομάδας Αλληλοβοήθειας

«Χέρι βοηθείας» για δεκάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα είναι τα μέλη της Ομάδας Αλληλοβοήθειας Βόλου. Πίσω από κλειστές πόρτες, οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα βιοπορισμού, βρέφη δεν έχουν γάλα να πιουν και γονείς δεν ξέρουν τι να κάνουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Στήριγμα για κάποιες από αυτές τις οικογένειες τους τελευταίους μήνες είναι η «Ομάδα Αλληλοβοήθειας» που με διακριτικότητα και ανωνυμία, βρίσκονται στα σπίτια αυτών των οικογενειών για να προσφέρουν αυτά που κατάφεραν να συγκεντρώσουν με προσφορές από συμπολίτες μας.

Μία οικογένεια που βοηθά η Ομάδα Αλληλοβοήθειας είναι αυτή της κ. Κατερίνας. Η ίδια μίλησε στη «Θ» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η οικογένειά της και την προσπάθεια που καταβάλει να στηρίξει τα παιδιά και τα εγγόνια της.
«Τα προβλήματά μας είναι πάρα πολλά. Ο γιος μου δίνει «μάχη» με τον καρκίνο. Πατέρας δύο παιδιών στην εφηβεία, αυτή την περίοδο δεν εργάζεται. Οι καταστάσεις μάς πήγανε πολύ πίσω. Καταστραφήκαμε ολοσχερώς. Εκτός από τον γιο μου προσβλήθηκα και εγώ από καρκίνο. Ο σύζυγός μου έχει δύο ανευρύσματα και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας. Ζούμε στο ενοίκιο και όλοι είμαστε άνεργοι. Ο γιος μου μένει σε κοντινό σπίτι, αλλά η οικογένειά του σιτίζεται σε εμένα. Βοηθιόμαστε σαν οικογένεια».

Χωρίς δουλειά βρίσκεται και η κόρη και ο γαμπρός της 60χρονης που ξέφυγαν από τον εφιάλτη των ναρκωτικών. «Έφεραν στον κόσμο ένα παιδάκι που το έχουμε αναλάβει ολοκληρωτικά εγώ και ο σύζυγός μου. Το παιδί είναι μικρό και λόγω της χρήσης που έκαναν οι γονείς του γεννήθηκε με προβλήματα, όπως σοβαρή αναιμία. Αυτή τη στιγμή υποσιτίζεται γιατί δεν μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ. Ο άντρας μου παίρνει σύνταξη 516 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα πληρώνουμε το ενοίκιο το δικό μας και τη μία γκαρσονιέρα που μένει η κόρη μου. Δεν έχει νερό στο σπίτι και έχουμε πάρει εμείς το παιδί».

Οι οφειλές για το ρεύμα στο σπίτι της έχουν φτάσει έχει τα 8.500 ευρώ. «Έκανα διακανονισμό, αλλά δεν μπορώ να τον πληρώσω. Είχαμε βοήθεια από την εκκλησία, αλλά τώρα έχει κλείσει. Αν δείς την κατάσταση μας από κοντά… σε πιάνουν τα κλάματα». Είμαστε μια οικογένεια που σε ένα σπίτι μαζευόμαστε 10 άτομα για να φάνε.
Ο γιος μου δεν δουλεύει, η κόρη μου και ο γαμπρός μου επίσης. Δεν μπορούν να βρουν δουλειά και είναι στιγματισμένα. Φοβάμαι ότι θα έρθουν να μου κόψουν το ρεύμα και το νερό. Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων μάς έχει βοηθήσει με ξύλα. Μας βοηθούν κατά καιρούς και συμπολίτες μας που γνωρίζουν την κατάστασή μας, όπως και η Ομάδα Αλληλοβοήθειας».

Ωστόσο, η περίπτωση της κ. Ελένης δεν είναι η μοναδική. Δεκάδες οικογένειες στον Βόλο χρειάζονται στήριξη κάθε εβδομάδα για να επιβιώσουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας νεαρής μητέρας που ζει στο κέντρο του Βόλου σε ένα ημιυπόγειο, μαζί με τα δύο μικρά παιδιά της. Είναι διαζευγμένη και πριν την καραντίνα εργαζόταν ανασφάλιστη, περιστασιακά. Δεν έχει υποστήριξη από το οικογενειακό της περιβάλλον. Ό,τι αποθεματικό είχε σε τρόφιμα για τα παιδιά της το κατανάλωσε. «Ήρθε σε επαφή μαζί μας μέσω της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης» ανέφερε ο δημιουργός της Τοπικής Ομάδας Ενημέρωσης και Αλληλοβοήθειας για τον covid-19 στον Βόλο, Γρηγόρης Γαγάρας.
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και μία Βολιώτισσα, μητέρα ενός παιδιού τεσσάρων ετών που δούλευε ανασφάλιστη. Δεν έχει βοήθεια από τους συγγενείς και ο πρώην σύζυγός της είναι άνεργος και δεν διαθέτει χρήματα για να καταβάλει διατροφή.

Έκκληση από 85 οικογένειες για βοήθεια
«Μέσω από την Τοπική Ομάδα Ενημέρωσης και Αλληλοβοήθειας δημιουργήθηκε μία σελίδα στο Facebook που ονομάζεται «Ομάδα Αλληλοβοήθειας». Από τον Μάρτιο κάνουμε αναρτήσεις στις οποίες ζητούμε προϊόντα, τα οποία παραλαμβάνουν ουσιαστικά οικογένειες που έρχονται σε επαφή με εμάς και έχουν ανάγκη».
Mέσω της σελίδας, άνθρωποι που έχουν ανάγκη έρχονται σε επαφή με την ομάδα και στη συνέχεια δημοσιεύονται στη σελίδα οι ανάγκες που υπάρχουν. «Λειτουργούμε ως ο ενδιάμεσος κρίκος που οδηγεί στη δικτύωση. Προφυλάσσουμε έτσι και τους αδύναμους συμπολίτες μας από την έκθεση και λειτουργώντας με εχεμύθεια ζητούμε τρόφιμα αντί αυτών» πρόσθεσε ο κ. Γαγάρας. Στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας συγκεντρώνουν τα τρόφιμα και τα διανέμουν σε όσους έχουν ανάγκη.

Από τον Μάιο, μηνύματα στη σελίδα για βοήθεια έχουν στείλει περισσότερες 85 οικογένειες. «Η προσφορά των συμπολιτών μας ακολουθεί και την επικαιρότητα. Το τελευταίο διάστημα, με τα περιοριστικά μέτρα, αυξήθηκε και η διάθεση για προσφορά. Το καλοκαίρι ήταν μειωμένες οι προσφορές, αλλά δεν είχε μειωθεί η ζήτηση. Προσπαθούσαμε μέσα από αναρτήσεις να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν την ανάγκη μας».

Τα μέλη της ομάδας που κάνουν τις διανομές τροφίμων είναι λίγα για να μειώνονται οι επαφές λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα εφαρμόζουν ένα υγειονομικό πρωτόκολλο, όπου δεν έχουν άμεση επαφή με τους ανθρώπους.
Από τις 85 οικογένειες που έχουν έρθει σε επαφή με την ομάδα τους τελευταίους έξι μήνες, τα μέλη της στηρίζουν συστηματικά και εβδομαδιαία τις 20. «Έίναι άνθρωποι που τα έβγαζαν δύσκολα πέρα και βρέθηκαν σε πενία με μηδέν εισόδημα» ανέφερε ο κ. Γαγάρας.
Τόνισε επίσης πως η Ομάδα δεν θέλει να υποκαταστήσει τους κοινωνικούς φορείς, αλλά να βοηθήσει. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν εισόδημα το 2020. Με τη φορολογική δήλωση του 2019 πολλοί θα αποκλείονταν από τη βοήθεια των κοινωνικών φορέων. Παραμένουν στην ουσία κοινωνικά αόρατοι» πρόσθεσε.

Τα μέλη της ομάδας, μέσω των επαφών τους, διαπιστώνουν την εγκυρότητα των αιτημάτων που της υποβάλουν οι οικογένειες. «Το μεγαλύτερο ποσοστό που χρειάζονται βοήθεια είναι μονογονεϊκές οικογένειες. Έχουν ανάγκη για το σημαντικότερο που είναι τα τρόφιμα. Έχει τύχει να μας ψάξει στο Facebook η γειτονιά για να βοηθήσουμε οικογένεια με μικρά παιδιά που είχαν να πιουν 10 ημέρες γάλα. Περνούσαν την ημέρα με τσάι».
Οι ανάγκες για τρόφιμα είναι μεγάλες και κάθε προσφορά δεκτή. Όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει τρόφιμα επικοινωνώντας με την «Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου» στο Facebook στο τηλέφωνο 6987980749 ή στο email: [email protected]

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το