Ροή

Σκληρό μπρα ντε φερ Αθήνας – Αγκυρας με φόντο το Αιγαίο

Η υπέρβαση των γνωστών προβλημάτων που δημιουργεί η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, θα επιχειρηθεί στο διπλό ραντεβού των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου, αύριο στις Βρυξέλλες και την Τρίτη στη Σμύρνη.

Μια προσπάθεια η οποία εφόσον ευοδωθεί, θα λειτουργήσει θετικά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και πιθανότατα θα δώσει νέες προοπτικές στις ελληνοτουρκικές. Ομως, στις σχέσεις Ελλάδας ? Τουρκίας η ιστορία δεν γράφεται με προθέσεις…

Οι συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών γίνονται υπό το βάρος του Προσφυγικού, που απειλεί τη συνοχή της ΕΕ και δοκιμάζει σκληρά τις αντοχές της Ελλάδας. Ο κ. Νταβούτογλου και η Τουρκία κρατούν στα χέρια τους ένα από τα κλειδιά της (προσωρινής) αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης και αυτό ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας έναντι τόσο της ΕΕ όσο και της Ελλάδας.

Η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμπραξη της Αγκυρας, η οποία όμως έχοντας ήδη 2,5 εκατ. πρόσφυγες στο έδαφός της, δεν πρόκειται να αποδεχθεί να μετατραπεί η ίδια σε «ζώνη ασφάλειας» για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Η Τουρκία επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά ανταλλάγματα που θα εξασφαλίσει έναντι μιας δέσμευσης για ελαχιστοποίηση των μεταναστευτικών ροών και αποκατάσταση ενός ευρύτατου προγράμματος μεταφοράς προσφύγων απευθείας από το έδαφός της προς την ΕΕ…

«Ζώνη ασφαλείας»
Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, ο Α. Νταβούτογλου θα επιδιώξει να εξασφαλίσει σαφείς δεσμεύσεις τόσο για την παράκαμψη του κυπριακού βέτο και το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσο και οικονομική βοήθεια αλλά και χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ. Κυρίως όμως η τουρκική διπλωματία επιδιώκει να εμπλέξει πιο ενεργά την ΕΕ (όπως έπραξε και με το ΝΑΤΟ) στη συριακή κρίση και θα αναζητήσει στήριξη για τη σύνδεση των όποιων αποφάσεων ληφθούν σχετικά με την παραμονή των προσφύγων σε στρατόπεδα στην Τουρκία, με τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» εντός του συριακού εδάφους (από όπου θα επιχειρήσει να απωθήσει τους Κούρδους του PYD).

Για την Αθήνα η συνεργασία με την Τουρκία αποτελεί μονόδρομο για την αποφυγή μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που επαπειλείται να συμβεί επί του ελληνικού εδάφους με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την υψηλού ρίσκου, όπως αποδεικνύεται, γερμανοτουρκική πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ελπίζοντας ότι έτσι θα περιορισθεί η πίεση που δέχεται η χώρα και η οποία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η επιδίωξη της Αθήνας είναι να υπάρξει σαφής δέσμευση της Τουρκίας για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών και περιορισμό των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει και η απουσία «κινήτρου», εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο απευθείας μεταφοράς τους από την Τουρκία στις χώρες της ΕΕ.

Βεβαίως οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις, που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα με τις συνομιλίες του γ.γ. του ΥΠΕΞ πρέσβη Δ. Παρασκευόπουλου με τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Φ. Σινιρλίογλου, τη σύγκληση του 60ού γύρου των Διερευνητικών Επαφών και με τη συνάντηση που είχε προγραμματισθεί για το απόγευμα της Παρασκευής μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Μ. Τσαβούσογλου, αλλά και το διπλωματικό-στρατιωτικό μπρα ντε φερ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αναδεικνύουν πόσο ευαίσθητο και εύθραυστο είναι το υπόβαθρο αυτής της συνεργασίας που επιχειρείται στο Προσφυγικό.

Προκαλεί
Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα και την πορεία του ιταλικού ειδικού σκάφους για πόντιση καλωδίων CS Teliri, το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στη Μαρμαρίδα αύριο το απόγευμα.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν εκδώσει τη NAVTEX 141/16, με την οποία το ιταλικό σκάφος θα πραγματοποιήσει εργασίες πόντισης καλωδίου σε μια εκτεταμένη περιοχή νότια της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου και νοτίως της Κρήτης, που επικαλύπτει ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι ελληνικές Αρχές με τη NAVTEX 260/2016 έχουν κηρύξει άκυρη την τουρκική αναγγελία, αλλά οι τουρκικές Αρχές τη διατηρούν ενεργή.

Η Αθήνα έχει προβεί και σε διαβήματα προς τη Ρώμη σε υψηλό επίπεδο και αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι τα διαβήματα αυτά είχαν αποδώσει, καθώς η τουρκική NAVTEX προέβλεπε έναρξη εργασιών την 22α Φεβρουαρίου. Ομως τελικά το ιταλικό σκάφος αναχώρησε την Τρίτη με προορισμό την Τουρκία, όπου θα φθάσει αύριο, ενώ οι εργασίες του είναι προγραμματισμένες μέχρι τις 6 Απριλίου.

Η υπόθεση αυτή είναι σημαντική, καθώς για πρώτη φορά η Αγκυρα αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα όχι μόνο νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου (όπως παγίως πράττει) άλλα ακόμη και νότια της Κρήτης.

Εφόσον τα ιταλικό σκάφος επιχειρήσει να πραγματοποιήσει τις εργασίες του όπως προβλέπει η τουρκική NAVTEX, η ελληνική πλευρά οφείλει να αντιδράσει ώστε να μην καταγραφεί έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε μια τόσο κρίσιμη περιοχή.

Βρήκε ευκαιρία
Η Τουρκία, όπως αναμενόταν, βρήκε την ευκαιρία να φέρει εντός ΝΑΤΟϊκού πλαισίου όλο το πακέτο των διεκδικήσεών της εις βάρος της χώρας μας, με σοβαρότατο κίνδυνο πλέον να αναδειχθεί ο Γερμανός ή ο Αμερικανός ναύαρχος διοικητής της αποστολής σε επιδιαιτητή επί των τουρκικών διεκδικήσεων.

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πιάνουν δουλειά οι φρεγάτες του ΝΑΤΟ

Αύριο ξεκινούν οι ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο -όπως όλα δείχνουν- ύστερα από ένα σκληρό ανατολίτικο παζάρι με τους Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι επί έναν ολόκληρο μήνα είχαν στυλώσει τα πόδια και προβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις για τον επιχειρησιακό έλεγχο του αρχιπελάγους.

Τελικώς, όπως φάνηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά την τετράωρη παραμονή στην Αθήνα του Γερμανού ναυάρχου Κλάιν, τακτικού διοικητή της νατοϊκής δύναμης, εάν υπάρχει θέληση για συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων συμμαχικών χωρών μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης χωρίς να θιχτούν θέματα εθνικής κυριαρχίας. Το ζητούμενο είναι να το κατανοήσουν και οι Τούρκοι στρατηγοί οι οποίοι διαρκώς βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης επουσιώδη θέματα και λεπτομέρειες τεχνικής φύσης και την τελευταία στιγμή μπλοκάρουν την έναρξη της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός ναύαρχος που μόλις είχε επιστρέψει από την Αγκυρα ζήτησε από την Ελλάδα να μπορεί η νατοϊκή αρμάδα να μπαινοβγαίνει στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών χωρίς προηγουμένως να ζητάει διπλωματική άδεια ώστε η επιχείρηση να είναι αποτελεσματική. Η Αθήνα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δήλωσε συνεργάσιμη με το ΝΑΤΟ αρκεί να πειστεί και η Τουρκία! Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές έδωσαν στον Γερμανό ναύαρχο χάρτες με τα σημεία εκκίνησης των σκαφών των διακινητών παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Το Βερολίνο
Ο Γερμανός τακτικός διοικητής της SNMG 2, υποναύαρχος Γιοργκ Κλάιν, συνοδευόταν στην Αθήνα από τον διευθυντή του επιτελείου του νατοϊκού στρατηγείου (Maritime Command) στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας -στο οποίο υπάγεται η SNMG 2-, τον Ιταλό υποναύαρχο Τζόρτζιο Λάτσιο. Το Βερολίνο μέσω του Γερμανού ναυάρχου κατανοεί πλέον καλά ότι το Αιγαίο είναι μια δύσκολη θάλασσα για παίγνια (στρατιωτικά – διπλωματικά – πολιτικά).

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, Μπόρις Ναντ, χαρακτήρισε το Αιγαίο «πολύ περίπλοκη θαλάσσια περιοχή, πολύ ευαίσθητη περιοχή» και επανέλαβε ότι η Συμμαχία βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να προσφέρει μια πλατφόρμα η οποία θα διευκολύνει τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας και τη Frontex να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τη δράση των διακινητών.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Σκεφτόμαστε Καθαρά» – Μια Κοινότητα Ενωμένη Αναλαμβάνει Δράση Καθαρισμού Ακτών

Με μια θερμή ένδειξη συλλογικού πνεύματος, εθελοντές, φίλοι και μαθητές του Αχιλλοπούλειο Γυμνασίου - Λυκείου…

26 Μαρτίου 2024

Αυτοψία του δημάρχου Βόλου στο κλειστό κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας «Βασίλης Πολύμερος»

Αυτοψία στο κλειστό κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας «Βασίλης Πολύμερος» πραγματοποίησε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου, κ.…

26 Μαρτίου 2024

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον ΣΕΑΝ Μαγνησίας από την Φιλαρμονική ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων

  Στις 23 & 24 Μαρτίου 2024 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν.…

26 Μαρτίου 2024

Αύριο η κηδεία του 48χρονου Σωτήρη Κάρρου

Αύριο Τετάρτη θα τελεστεί η κηδεία του 48χρονου Σωτήρη Κάρρου που έφυγε από τη ζωή.…

26 Μαρτίου 2024

Συνάντηση επαγγελματιών Σκιάθου με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Συνάντηση με τις Διοικήσεις και τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Σκιάθου και του Συλλόγου Ενοικιαζομένων…

26 Μαρτίου 2024

Σχολικός Εκφοβισμός – Έρευνα ΕΚΠΑ: Δύο στα δέκα παιδιά υφίσταται κάποιου είδους κακοποίηση στην Ελλάδα

Οι διαστάσεις, που έχει λάβει πλέον το φαινόμενο της βίας ανηλίκων, της κακοποίησης, του σχολικού…

26 Μαρτίου 2024