Τοπικά

Σκληρές κουβέντες στο Επιμελητήριο μεταξύ Μπασδάνη και Πλαστάρα για τον προϋπολογισμό

Έντονη διαμάχη ξέσπασε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας μεταξύ του προέδρου κ. Μπασδάνη και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Τ. Πλαστάρα, ο οποίος χαρακτήρισε στη συνεδρίαση  του διοικητικού συμβουλίου «κωλόχαρτο» τον προϋπολογισμό του 2020, που ανέρχεται σε 1,8 εκατομμύρια ευρώ. «Το Επιμελητήριο δεν είναι χαμαιτυπείο για να συμπεριφέρεστε όπως σας νομίζει» ήταν η απάντηση του κ. Μπασδάνη , ο οποίος στην επίθεση που δέχτηκε και από το μέλος της παράταξης του Τ. Πλαστάρα, Ά. Σαββάκη, ανταπάντησε πως ο στο Επιμελητήριο γίνεται χρηστή διαχείριση και κανένας δεν τέθηκε σε αργία για κακοδιαχείριση, όπως στον δήμο Βόλου ο Α. Σαββάκης.

Ο προϋπολογισμός του Επιμελητηρίου ήταν το 2018 860 ευρώ με έξοδα 790.000 ευρώ, το 2019 ήταν 1,5 εκατομμύρια ευρώ με έξοδα 1,3 εκατομμύρια ευρώ και για το 2020 ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,8 εκατομμύρια ευρώ με πρόβλεψη εξόδων 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

«Τα έσοδα του Επιμελητηρίου αυξάνονται γιατί ο Νόμος επιβάλλει και στις ατομικές επιχειρήσεις να εντάσσονται στο ΓΕΜΗ. Το εξήγησα αλλά τα στοιχεία θέλουν να τα αμφισβητούν» είπε ο κ. Μπασδάνης, ενώ η αντιπολίτευση , εκτός από τον κ. Τόρη που έχει ανεξαρτητοποιηθεί καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Οκ. Τόρης τον υπερψήφισε. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε πως ο Τέλης Μπασδάνης πληρώνει πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες με έναν από αυτούς να λαμβάνει 2. 000 ευρώ το μήνα.

Ο Τρ. Πλαστάρας

«Προϋπολογισμό χωρίς όραμα και χωρίς καμία προοπτική στήριξης των Επαγγελματιών και των Επιχειρήσεων του Νομού μας υποβλήθηκε την  Τετάρτη 11-12-2019 προς έγκριση στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Ο Προϋπολογισμός ήρθε προς ψήφιση πολύ αργά, συντάχθηκε με προχειρότητα και το βασικότερο δεν περιείχε τα πραγματοποιηθέντα έσοδα-έξοδα του 2019, στοιχείο απαραίτητο σε κάθε προϋπολογισμό κάθε Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, παρατηρήσαμε ότι τα αναμενόμενα έσοδα για το 2020 είναι υπερβολικά αυξημένα και σε σχέση μ’ αυτά που τελικά εισπράχθηκαν το 2018 είναι κατά 1.000.000€ περισσότερα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εξωπραγματική, παράλογη και αναιτιολόγητη διόγκωση ,προσπαθώντας να ισοσκελιστούν  υπέρογκες και προς συγκεκριμένους αποδέκτες δαπάνες», αναφέρει η παράταξη του Τ. Πλαστάρα σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

«Στις δύσκολες αυτές εποχές καταγράφονται αδικαιολόγητες αυξήσεις προς τους εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες, κάποιοι εκ των οποίων  απουσιάζουν συστηματικά από τα διοικητικά συμβούλια του Επιμελητηρίου, ακόμη και σε υψίστης σημασίας θέματα , όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού. Καταγράφεται δε υπερβολική και αδικαιολόγητη αύξηση  και στις δαπάνες συμμετοχής στις Επιτροπές όπου συμμετέχουν μέλη του Δ.Σ., προκαλώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τους συναδέρφους μας , οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και την ετήσια συνδρομή τους.

Συμπερασματικά, ο Προϋπολογισμός είναι μία πρόχειρη παράθεση  αριθμών , που δεν απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις,  δεν εκπληρώνει τους σκοπούς λειτουργίας του Επιμελητηρίου και σε καμία περίπτωση δεν προασπίζει τα συμφέροντα των μελών του  και  γι’ αυτό καταψηφίστηκε από την παράταξή μας.»

O Aρ. Μπασδάνης
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, απαντώντας στην ανακοίνωση του Προέδρου της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφωνα Πλαστάρα: «Ο κατά τα φοιτητικά του χρόνια μαθητής του Νίκου Χριστοδουλάκη έκανε πάλι το θαύμα του! Μετά το υβρεολόγιο που επιδόθηκε κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. που περισσότερο θύμιζε χαμαιτυπείο, παρά σοβαρό επιχειρηματία και μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, και αφού πέρασε και μία βόλτα από τα γραφεία των υπαλλήλων, ψηφίζοντας προηγουμένως «λευκό» στην ψηφοφορία για την πληρωμή τους, είπε να εκδώσει και μία ανακοίνωση για να ξαναβγεί από την αφάνεια των βουλευτικών εκλογών και της απραξίας της ΟΕΒΕΜ.
Αν και οικονομολόγος, όπως ο ίδιος επιδεικνύεται, και με καθηγητές-Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε ούτε σε μία πρώτη ανάγνωση του προϋπολογισμού να προχωρήσει.
Η αξιοπρόσεκτη προσπάθεια του Αριστείδη Σαββάκη να τον βοηθήσει έπεσε κι αυτή στο κενό, καθώς ούτε αυτός δεν μπόρεσε να σταματήσει τον ακατάσχετο οχετό των Αφών Πλαστάρα που, ειλικρινά μας έκανε όλους να ντραπούμε για την κατηφόρα που έχουν πάρει –ευτυχώς για τον θεσμό- λιγοστά επιμελητηριακά στελέχη.

Ο προϋπολογισμός –για όσους ξέρουν οικονομικά- έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα, δηλώνει τη βούληση της Διοίκησης για περισσότερες δράσεις που θα έρθουν στο φως το 2020, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων.
Παράλληλα, η Διοίκηση προσανατολίζεται σε δράσεις εξωστρέφειας, κάτι το οποίο αποτελεί αίτημα ολοένα και περισσότερων μικρών και νέων επιχειρήσεων για ανάδειξή τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Την ίδια ώρα, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου προχωρά στην εφαρμογή νέων καινοτόμων πρωτοβουλιών, όπως το πρόγραμμα Net-Metering στο κτίριο που στεγάζεται το Επιμελητήριο μας, ενώ ταυτόχρονα μπαίνει μπροστάρης και διαθέτει ένα πολύ μεγάλο ποσό για την στήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, στο οποίο θα συμμετέχουν Δήμοι, παραγωγικοί συνεταιρισμοί και ιδιώτες.
Όλα όσα σημαντικά προανέφερα θα μπορούσαν να ακουστούν και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. αν η ομάδα της αντιπολίτευσης δεν κατακρεουργούσε με το ύφος και την συμπεριφορά της τον σεβασμό που πρέπει να εμπνέει η λειτουργία του Σώματος.
Βέβαια, δεν θα μπορούσα να αναμένω και κάποια άλλη διαφορετική συμπεριφορά από την πλευρά του κ. Πλαστάρα, ο οποίος έλαμψε διά της απουσίας του από το Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, απογοητεύοντας πολλά επιμελητηριακά μέλη.

Αν θα έκανε την τιμή –τουλάχιστον σε αυτούς που τον πίστεψαν και τον ψήφισαν- και έδινε το παρών θα είχε την ευκαιρία να ακούσει όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου από τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, τους τέσσερις Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, κ. Κώστα Λούλη, Χρήστο Τριαντόπουλο, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ακαδημαϊκούς και τεχνοκράτες για την περιοχή μας.
Ακόμη, θα είχε την ευκαιρία να ακούσει και τον κ. Γιώργο Καββαθά, Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, της οποίας είναι μέλος, να μιλά για την αναπτυξιακή πορεία που πρέπει να λάβει επιτέλους η επιχειρηματικότητα επιβραβεύοντας ταυτόχρονα το Επιμελητήριο Μαγνησίας για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του Συνεδρίου.
Τέλος, θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τα μέλη του Δ.Σ. για τα όσα ακατάληπτα και αισχρά ακούστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και τα οποία δεν περιποιούν τιμή στον επιμελητηριακό θεσμό που ευτυχώς η πλειοψηφία των μελών μας έχει ταχθεί να υπηρετεί».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το