Κόσμος

Σκληραίνουν τα διλήμματα στη σκιά της δολοφονίας

KOX

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το δημοψήφισμα που θα καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας αλλά και την τύχη ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου, ένα αναπάντεχο γεγονός, το οποίο καταδεικνύει την τεταμένη ατμόσφαιρα στη χώρα, ίσως αποδειχθεί ικανό να επηρεάσει την έκβασή του.

Η δολοφονία της 42χρονης βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ στο Δυτικό Γιορκσάιρ προσέθεσε μια τραγική νότα στο ήδη πολωμένο κλίμα στη Βρετανία εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της 23ης Ιουνίου.
Και τα δύο στρατόπεδα ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά τις καμπάνιες τους την Πέμπτη, μετά τη γνωστοποίηση της επίθεσης με σφαίρες και μαχαίρι εναντίον της Κοξ, ενώ άγνωστα παρέμεναν τα κίνητρα τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν. Η βουλευτής των Εργατικών συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ σε ομιλίες της είχε εκφράσει έντονες φιλομεταναστευτικές θέσεις.
«Πρώτα η Βρετανία»
Ακόμη μαρτυρίες ανέφεραν ότι ο 52χρονος δράστης, ο οποίος έχει συλληφθεί, φώναξε «πρώτα η Βρετανία» πριν επιτεθεί εναντίον της Κοξ, γεγονός που ενίσχυσε τους συσχετισμούς της επίθεσης με την πολιτική συγκυρία στη χώρα.
Δημοσιογράφοι του Reuters και της εφημερίδας «Guardian» με τους οποίους επικοινώνησε το «Εθνος της Κυριακής» εξέφρασαν την άποψη ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουν αν η δολοφονία της Κοξ θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως είχαν εκτιμήσει ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Τζον Κέρτις, έναν από τους πιο έγκριτους εκλογικούς αναλυτές της Βρετανίας, το τραγικό συμβάν έμμεσα ευνοεί την καμπάνια της παραμονής στην ΕΕ: «Μέχρι να ξεκαθαριστεί το κίνητρο, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να σταματήσει την καμπάνια σε μια κακή στιγμή για το στρατόπεδο του ”Μένουμε Ευρώπη”» εκτίμησε ο Κέρτις.

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες στις δημοσκοπήσεις η καμπάνια του Brexit κέρδισε σημαντικό έδαφος. Για πρώτη φορά αυτήν τη βδομάδα η εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ πέρασε μπροστά στη δημοσκόπηση του έγκυρου ινστιτούτου Ipsos Mori με ποσοστό 53% (έναντι 47% που απάντησαν ότι θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση).
Ενα σημαντικό εύρημα της ίδιας σφυγμομέτρησης ήταν και η μετατόπιση του κέντρου βάρους της προεκλογικής εκστρατείας από την οικονομία στο μεταναστευτικό ζήτημα. Το 33% των Βρετανών θεωρούν ότι το μεταναστευτικό είναι το σημαντικότερο ζήτημα που θα επηρεάσει την ψήφο τους την ερχόμενη Πέμπτη, με την οικονομία να έχει πέσει στο 28% αλλά να αποτελεί ακόμη το θέμα που απασχολεί περισσότερο όσους επιθυμούν παραμονή στην ΕΕ.
Εξάλλου οι σοβαρότατες συνέπειες ενός Brexit για τη βρετανική οικονομία και τους πολίτες της είναι το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μέχρι την τελευταία στιγμή για να πείσει και τους ψηφοφόρους και τους βουλευτές που προωθούν την έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη.
Αντίθετα, τα δύο μεγάλα επιχειρήματα στα οποία έχει επικεντρωθεί η καμπάνια της εξόδου είναι η ελευθερία και η ασφάλεια. Ελευθερία από τους κανόνες και τους ασφυκτικούς περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απεγκλωβισμός από τη γερμανική λογική της λιτότητας και, από την άλλη πλευρά, ασφάλεια απέναντι στον μεγάλο αριθμό ξένων και κυρίως μουσουλμάνων που φτάνουν στη Βρετανία χάρη στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών στην ΕΕ.
Τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα τζιχαντιστών που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες σε Παρίσι και Βρυξέλλες έχουν εντείνει τον φόβο και έχουν καταστήσει το μεταναστευτικό κεντρικό ζήτημα στην εκστρατεία. Εν τω μεταξύ, στο ντιμπέιτ εισέρχεται και το ζήτημα της Σκοτίας, στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της οποίας είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο η σχέση της χώρας με την ΕΕ. Οικονομολόγοι προειδοποίησαν αυτήν την εβδομάδα ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν καταστροφική για τη σκοτσέζικη οικονομία λόγω των σοβαρών πληγμάτων στις εσωτερικές επενδύσεις και στο διεθνές εμπόριο.
Αγωνία
Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Γηραιά Αλβιώνα οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού το μόνο βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση Brexit η Ευρώπη θα πλεύσει σε αχαρτογράφητα νερά. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η ΕΕ προετοιμάζεται για ένα τέτοιο σενάριο χάους καταστρώνοντας εναλλακτικά σχέδια για την επόμενη ημέρα. Αν και η πρόθεση των υποστηρικτών της εξόδου στη Βρετανία είναι να καθυστερήσει η υλοποίησή της ώστε να υπάρχει χρόνος για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, οι Βρυξέλλες αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική.
Επιμένουν ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αποχώρηση και στη συνέχεια να καθορισθούν οι μεταξύ τους σχέσεις, με την Κομισιόν να εξετάζει ακόμη και άμεση αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ, άρα άμεσα επιβολή τελωνειακών δασμών με τεράστιο κόστος για τη βρετανική οικονομία.
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, σε πολιτικό επίπεδο, το δημοψήφισμα έχει οδηγήσει τη χώρα σε τεράστια πόλωση και τους κυβερνώντες Τόρις σε έναν άνευ προηγουμένου διχασμό από τον οποίον δεν θα μπορέσουν εύκολα να ανακάμψουν. Η πρωτοβουλία του Ντέιβιντ Κάμερον για τη διενέργεια δημοψηφίσματος μπορεί να ξεκίνησε ως πολιτικός ελιγμός για να κερδίσει τις τελευταίες εκλογές, όμως έχει εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα που τον έχει φέρει σε κόντρα με κορυφαία στελέχη του κόμματός του.
Επιπλέον, «μπούμερανγκ» γύρισε για τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, η πρόσφατη απειλή για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την οργή πολλών Συντηρητικών βουλευτών.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το