Τοπικά

Σκηνικό πολέμου στη Σκόπελο με αφορμή τη διακοπή νερού σε ταβέρνα – Απειλές και μηνύσεις 

«Πόλεμος» στην Σκόπελο για μια διακοπή υδροδότησης. Συνεργεία της ΔΕΥΑΣ προσπάθησαν να διακόψουν παροχή νερού σε ταβέρνα λόγω οφειλών, δέχτηκαν απειλές, προσέφυγαν στην αστυνομία και όταν μαζί με τον διευθυντή της Επιχείρησης κατέθεσαν μήνυση, βρέθηκαν κρατούμενοι γιατί ο ιδιώτης τους είχε μηνύσει για παράβαση καθήκοντος.

«Απειλούν τις ζωές μας» ανέφερε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ κ. Κεσμετζής.

“Ήθελε να μας φοβίσει με απειλές”

Την Παρασκευή 28 Απριλίου συνεργείο της ύδρευσης πήρε εντολή να μεταβεί στον Πάνορμο με σκοπό να αποκαταστήσει το οδόστρωμα και να κατασκευάσει φρεάτια ύδρευσης επί της επαρχιακής οδού και να προβεί σε διακοπές υδρομέτρων. Μεταξύ των εννέα προς διακοπή παροχών ύδρευσης ήταν και κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ ενημερώθηκε από υπάλληλο ότι παρεμποδίζονται τα συνεργεία στην εκτέλεση της εργασίας τους από τον ιδιοκτήτη και απειλούνται.
Οι υπάλληλοι των συνεργείων αποχώρησαν και κατέθεσαν έκθεση όπου περιέγραφαν τις απειλές.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας, ενώ στα γραφεία της Επιχείρησης εμφανίστηκε ιδιώτης, ο οποίος παρέκαμψε τον πρόεδρο και τον διευθυντή και απευθύνθηκε σε υπάλληλο. Όταν ο υπάλληλος του ζήτησε να απευθυνθεί στη διοίκηση, ο ιδιώτης απάντησε «δεν μιλώ με λαμόγια» και την έκφραση την άκουσαν και ο πρόεδρος και ο διευθυντής.
«Είναι φανερό ότι δεν ήθελε να ενημερωθεί παρά να μας φοβίσει απειλώντας, ως συνήθως, με παραπομπή στην Αστυνομία, στον εισαγγελέα κ.λπ», τόνισε ο διευθυντής της Επιχείρησης κ. Κεσμετζής παρουσιάζοντας τα γεγονότα στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο ίδιος επισκέφθηκε την αστυνομία και απευθύνθηκε στον υπεύθυνο ζητώντας του την συνδρομή του επειδή παρεμποδίζεται η εργασία της ΔΕΥΑΣ και απειλείται το συνεργείο με σωματική βία.

«Αυτό που εισέπραξα από την συνομιλία μου στο αστυνομικό τμήμα είναι ένα κλίμα απροθυμίας. Μου είπανε πως έπρεπε να καταθέσω γραπτό αίτημα, να εξεταστεί από την αστυνομία και να συνδράμει εφόσον είχε διαθέσιμο προσωπικό κι όλα αυτά τη στιγμή που οι συνάδελφοι απειλούνταν. Αποφάσισα να μεταβώ ο ίδιος επί τόπου για να προστατεύσω τους συναδέλφους και να ολοκληρωθεί η εργασία».

Μαυροντυμένη γυναίκα “φιλούσε” το φρεάτιο

Ο διευθυντής και τα συνεργεία πήγανε στον Πάνορμο, στην παροχή του υδρευομένου καταστήματος. Εκεί βρήκαν μία γυναίκα με σκουρόχρωμα ρούχα να στέκεται πάνω στο κάλυμμα του φρεατίου εμποδίζοντάς τους να το ανοίξουν.
«Την παρακάλεσα ευγενικά να απομακρυνθεί αλλά εκείνη, χωρίς να μετακινηθεί από τη θέση της…
Μετά την τρίτη παράκλησή μου το συνεργείο αφαίρεσε το υδρόμετρο και απομακρυνθήκαμε», υποστηρίζει.

Παρέμβαση από αστυνομικό 

Στη ΔΕΥΑ Σκοπέλου δεν προβαίνουν σε διακοπή σε όσους δηλώνουν ότι θα εξοφλήσουν, θα προβούν σε διακανονισμό ή ζητούν ολιγόχρονη παράταση. Αυτό έγινε και την ημέρα εκείνη στον Πάνορμο. Συγκεκριμένα, από τον κατάλογο των εννέα διακοπών κόπηκαν τελικά μόνο οι δύο παροχές. Τρεις δεν κόπηκαν για τεχνικούς λόγους, μία διότι δεν ταυτοποιήθηκε, και οι υπόλοιπες τρεις διότι οι υδρευόμενοι δήλωσαν ότι εξοφλούν αυθημερόν ή εντός ολίγων ημερών. Για το συγκεκριμένο πρόσωπο σημειώνεται ότι «αργότερα, περί το τέλος του ωραρίου της ημέρας, προς μεγάλη μου έκπληξη, δέχτηκα τηλέφωνο από αστυνομικό ο οποίος μου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πληρώσει την επομένη εργάσιμη ημέρα, Τρίτη 2 Μαΐου – και με παρακάλεσε να επανασυνδέσω το υδρόμετρο. Του απάντησα ότι αυτό δεν είναι ήταν πλέον δυνατόν, μεταξύ των άλλων και γιατί το συνεργείο είχε ήδη απομακρυνθεί. Την επομένη εργάσιμη ημέρα, Τρίτη 2 Μαΐου, βρήκαμε στο φαξ επιστολή ενημέρωσης ότι είχε καταβάλλει το υπόλοιπο της οφειλής του διανθισμένη με τις συνηθισμένες παρατηρήσεις ότι για τα γεγονότα αυτά θα αποφανθεί η δικαιοσύνη.

“Συνέβησαν και άλλα απαράδεκτα”

Την ημέρα αυτή επικοινώνησε με την υπηρεσία από την οποία ενημερώθηκε ότι για την επανασύνδεση θα έπρεπε να καταβάλλει πέραν της οφειλής τα προβλεπόμενα, τέλος επανασύνδεσης και εγγύηση. Του ανακοίνωσα ότι παρά το γεγονός ότι οι πληρωμές του δεν εμφανίζονταν στις καταστάσεις των συνεργαζομένων τραπεζών, την επομένη το πρωί θα προβαίναμε στην επανασύνδεση της παροχής του εφόσον μας έστελνε τις αποδείξεις καταβολής στο φαξ. Την Τετάρτη 3 Μαΐου, συνεργείο αποτελούμενο από τους ίδιους εργαζομένους έλαβε εντολή μεταξύ των άλλων να προβεί στην επανασύνδεση του υδρομέτρου. Όταν είδα το προς επανασύνδεση υδρόμετρο, παρατήρησα ότι και οι δύο ασφάλειές του ήταν παραβιασμένες. Δεν μπορώ μετά βεβαιότητος να πω αν ήταν παραβιασμένες όταν αφαιρέθηκε το υδρόμετρο ή αυτό συνέβη μεταγενέστερα. Αποφάσισα τότε να μην χρησιμοποιηθεί το υδρόμετρο αυτό και επειδή δεν υπήρχε αμεταχείριστο υδρόμετρο μιας ίντσας στην αποθήκη έδωσα την εντολή να χρησιμοποιηθεί προσωρινά τουλάχιστον υδρόμετρο μισής ίντσας. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιο ότι οι υδρευτικές ανάγκες ενός μπαρ-εστιατορίου, συνδεδεμένο σε δίκτυο με πίεση 7 bar υπερκαλύπτονται από ένα τέτοιο υδρόμετρο και επομένως η τοποθέτησή του δεν θα είχε απολύτως καμία δυσμενή επίπτωση στην λειτουργία του καταστήματος, το οποίο να σημειωθεί ότι ήταν κλειστό. Όταν το συνεργείο έφτασε εκεί για να τοποθετήσει το υδρόμετρο, συνέβησαν και άλλα απαράδεκτα» αναφέρει ο κ. Κεσμετζής και τονίζει ότι φοβάται για τη σωματική του ακεραιότητα.

“Συνειδητοποίησα ότι ήμασταν κρατούμενοι”

«Έδωσα την κατάθεσή μου στην αστυνομία, στο τέλος της οποίας ζήτησα την δίωξη του και ειδοποίησα, κατόπιν υποδείξεως της αστυνομίας, τους δύο συναδέλφους από τα συνεργεία να προσέλθουν για να καταθέσουν και εκείνοι. Αφού τελείωσαν οι καταθέσεις και ήταν ήδη αργά το μεσημέρι συνειδητοποίησα ότι ήμασταν κρατούμενοι.
Κανείς δεν μας είχε ανακοινώσει ρητώς και επισήμως ότι είμαστε υπό κράτηση». Επιπλέον, αναφέρεται για τον ιδιώτη πως «πληροφορηθήκαμε ότι βρισκόταν σε άλλο γραφείο του αστυνομικού καταστήματος. Είχε υποβάλει μήνυση εναντίον μας για «παράβαση καθήκοντος» και ότι αυτός ήταν ο λόγος της σύλληψης.
Τέλος πάντων, μετά την υπογραφή εκ μέρους μας των πρακτικών απελευθέρωσης… φύγαμε, γύρω στις 3:30. Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα, ντροπιασμένος και βαθύτατα προσβεβλημένος. Δεν είχα ξαναβρεθεί στην κατάσταση αυτή ποτέ ξανά στη ζωή μου».

“Αποφασίζει ο ίδιος τι είναι νόμιμο και τι όχι”

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιδιώτης δεν επικαλείται οικονομική αδυναμία για την μη πληρωμή των οφελών του αλλά το μη σύννομο των χρεώσεων.
«Αποφασίζει, δηλαδή, ο ίδιος τι είναι νόμιμο και τι όχι και απαιτεί να συμμορφωθούμε με τις απόψεις του, απειλώντας μας μάλιστα με προσφυγή στην Δικαιοσύνη».
Ο ιδιώτης κατέθεσε αναφορά στο υπουργείο Οικονομικών και ζήτησε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 11 του ν. 1069/1980, καθ’ ότι με την ανωτέρω διάταξη θεσπίζεται μη ανταποδοτικό τέλος». Απευθύνθηκε στην εισαγγελία και στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δημοσιονομικών θεμάτων που απάντησε ότι η χρέωση του ειδικού τέλους είναι «ενοχλητική» και ότι «θα ζητήσουν από τις αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με το πνεύμα της δέσμευσης του Μνημονίου Συνεννόησης». Μετά από αυτά ανακοίνωσε στη ΔΕΥΑΣ ότι «από τον Αύγουστο του έτους 2015 και έως ότου προβείτε στην κατάργηση του ειδικού τέλους του νερού ή την μη χρέωση στον λογαριασμό μου με το συγκεκριμένο τέλος, εγώ θα σας καταβάλω το ποσό που αναφέρεται στο τιμολόγιό σας, μειωμένο με το ποσό του ειδικού τέλους συμπεριλαμβανομένου και του αντίστοιχου ΦΠΑ».

Αξιοπερίεργα μεγάλες καταναλώσεις 

Τέλος, υπάρχει μία πτυχή του ζητήματος της υδροδότησης του καταστήματος η οποία δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής σας. Το εν λόγω εστιατόριο-μπαρ έχει υδροδοτηθεί μετά από κατάθεση υπευθύνων δηλώσεων ότι: α) το ξενοδοχείο υδρεύεται ανεξαρτήτως από ιδιόκτητη γεώτρηση και β) ότι οι εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις ξενοδοχείου και καταστήματος είναι ανεξάρτητες. Αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία καταναλώσεων των καταστημάτων της περιοχής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω κατάστημα είναι μάλλον «σπάταλο», σύμφωνα με τον κ. Κεσμετζή.
«Είναι αξιοπερίεργο ένα κατάστημα εμβαδού 23 περίπου τετραγωνικών μέτρων να πραγματοποιεί καταναλώσεις σημαντικά μεγαλύτερες άλλων ομοειδών καταστημάτων που αναπτύσσουν τετραπλάσια ή πενταπλάσια καθίσματα. Την τελευταία μάλιστα περίοδο η κατανάλωση άγγιξε σχεδόν τα 1200 κ.μ. και βρέθηκε στην τρίτη θέση από την άποψη της κατανάλωσης μαζί με τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής.

ΚΑΤ. ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το