Ελλάδα

Σκηνικό εμπλοκής στη διάσκεψη για Κυπριακό υπό τη σκιά των τουρκικών θέσεων

Σκηνικό εμπλοκής επικρατεί στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς-Μοντανά της Ελβετίας, με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει πλέον στη σημερινή άφιξη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν, ώστε να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο χθεσινός κύκλος διαπραγματεύσεων πάνω στο κρίσιμο ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας ολοκληρώθηκε χωρίς οιαδήποτε πρόοδο.

Το «ναυάγιο» χαρακτηρίστηκε από την αρνητική στάση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος διαμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί κατάργηση εγγυητριών δυνάμεων και πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν βρεθεί λύση στο Κρανς-Μοντανά δεν θα υπάρξει άλλη διάσκεψη για το Κυπριακό.

«Χθες έγινε μια προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης. Την αποτρέψαμε με σαφήνεια. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα», δήλωσε, προσερχόμενος στις σημερινές διαβουλεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, στις χθεσινές συζητήσεις ο έλληνας ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον τούρκο ομόλογό του ότι προσπαθεί να τορπιλίσει τη διάσκεψη, ενώ παράλληλα η Αθήνα ανησυχεί ότι η Άγκυρα προσπαθεί να προωθήσει στον τουρκικό Τύπο την εικόνα μίας κακής και μη συνεργάσιμης Ελλάδας.

Εξάπλωση της εμπλοκής

Μάλιστα, στις χθεσινές επαφές η εμπλοκή στο θέμα της ασφάλειας διαχύθηκε και στο θέμα των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων, αφού ο κ. Τσαβούσογλου συνέδεσε άρρηκτα την πρόοδο με την παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τούρκους πολίτες που θα βρίσκονται στην Κύπρο – δηλαδή την ελευθερία στη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου, είπε εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το Ταλίν, κατά την διάρκεια της έναρξης της εξάμηνης εσθονικής προεδρίας της Ε.Ε.

Εξέφρασε την ελπίδα του ότι αυτές οι συνομιλίες θα είναι παραγωγικές.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το