Τοπικά

Σκηνές «ροκ» στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Δ.Σ. 1

Πρωτοφανείς καταστάσεις, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, σημειώθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου μετά τις εκλογές του Μαϊου. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, έγιναν μάρτυρες απίστευτων διαλόγων και οξύτατων συγκρούσεων ανάμεσα στον Δήμαρχο Βόλου Α.Μπέο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Εκφράσεις του πεζοδρομίου και σκληρές φραστικές επιθέσεις συνέθεσαν ένα σκηνικό χάους, μετατρέποντας την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε «αρένα».
Η αρχή έγινε με την έναρξη της συνεδρίασης όταν ο κ.Μπέος, θέλησε να δώσει απαντήσεις στις επερωτήσεις που του είχαν κατατεθεί, αλλά χωρίς να δεχθεί τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Η στάση του απέναντι στις αντιπολιτεύσεις προκαλούσε το θερμό χειροκρότημα των συμβούλων της παράταξής του. Μπροστά σ’ αυτό το σκηνικό ο κ.Σκοτινιώτης προέτρεψε τον Αχ. Μπέο να μαζέψει τους χούλιγκανς και τον χαρακτήρισε «κότα», για να απαντήσει εκείνος πως είναι καβαλάρης.
Δ.Σ. 2Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ τους για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και η απώλεια πιλοτικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο κ.Σκοτινιώτης άσκησε αυστηρότατη κριτική στον Δήμαρχο για έλλειψη διεκδικητικότητας, ενώ εκείνος με τη σειρά του αντεπιτέθηκε στον Π.Σκοτινιώτη αποδίδοντάς του την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε ο Δήμος Βόλου για την εφαρμογή του μέτρου. Υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έκανε προκειμένου να οριστεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Ο κ.Μπέος ισχυρίστηκε ότι το ραντεβού δεν κλείστηκε γιατί ο ίδιος δεν είναι αρεστός στην κυβέρνηση, σε αντίθεση με τον κ.Σκοτινιώτη. Απαντώντας ο πρώην Δήμαρχος επισήμανε πως το γεγονός και μόνο ότι ο κ.Μπέος δεν επέρριψε οποιαδήποτε ευθύνη στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό, αποδεικνύει τις στενούς δεσμούς του με τη Ν.Δ.
Ένταση και διάλογοι άνευ προηγουμένου σημειώθηκαν επίσης για το θέμα των άτυπων «συμβούλων» που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον κ.Μπέο ότι επιτρέπει να λαμβάνουν μέρος σε συσκέψεις και να παρεμβαίνουν στις δημοτικές υποθέσεις, χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα ή θέση ευθύνης. Η συζήτησε ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα ο κ.Σκοτινιώτης να καλέσει τον πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Μουλά, τον οποίο αποκάλεσε «πρόεδρο του Μπέου», να επιβάλλει στον δήμαρχο την τάξη ώστε να σταματήσουν οι μπαρούφες .
Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε ένα ακόμη ξέσπασμα του κ.Μπέου ο οποίος επιτέθηκε στον πρώην Δήμαρχο λέγοντας ότι μπαρούφες λέει εκείνος, γι’ αυτό κι ο λαός του Βόλου τον έστειλε στο σπίτι του.
Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο νέος Δήμαρχος του Βόλου, αναφερόμενος στην εκκρεμότητα που έχει με τη Δικαιοσύνη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το αξίωμά του πριν την ολοκλήρωση της πενταετίας, λέγοντας πάντως ότι, ακόμη και αν δεν έχει αίσιο τέλος για τον ίδιο η δικαστική του περιπέτεια, η πόλη θα διοικείται από την ομάδα του που είναι ικανή και άξια.
Ο κ.Μπέος επιτέθηκε και στο προσωπικό του Δήμου, κατηγορώντας μερίδα υπαλλήλων οτι διατηρεί δεσμούς τόσο με τον κ.Πατσιαντά, όσο και με τον κ.Σκοτινιώτη, τον οποίο επέκρινε επίσης για το γεγονός ότι αποχώρησε από το Δημαρχείο χωρίς να τον καλωσορίσει, ενώ έκανε λόγο για ρουσφετολογικές μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων κατά το τελευταίο δίμηνο της θητείας του.
Οι επίμονες προσπάθειες του Π.Σκοτινιώτη να πάρει το λόγο για να απαντήσει, έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα ο πρώην Δήμαρχος να ξεσπάσει κατά του προέδρου του Δ.Σ. και των υπολοίπων μελών της παράταξης Μπέου για την ανάρμοστη συμπεριφορά τους (γέλια και ύβρεις). Ο κ.Μουλάς δήλωσε ότι του αφαιρεί το λόγο και ο κ.Σκοτινιώτης επισήμανε ότι είναι απόλυτα χειραγωγημένος και τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι φασιστικές.
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η αντιπαράθεση του κ.Μπέου με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ.Πατσιαντά, με αφορμή αυτή τη φορά το θέμα αξιολόγησης του προσωπικού. Ο κ. Πατσιαντάς ζήτησε από τον Δήμαρχο να πάρει θέση αλλά ο κ.Μπέος αρνήθηκε να τοποθετηθεί. Την ίδια ώρα δεν επέτρεψε να τοποθετηθούν ούτε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, με τον κ.Πατσιαντά να κάνει λόγο για εκτροπή της Δημοτικής Αρχής και πρωτοφανείς μεθόδους.
Ο κ.Μπέος απάντησε ότι θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα και να τοποθετηθούν στην επόμενη συνεδρίαση, καθώς στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν κάνουν κουμάντο οι υπάλληλοι. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το αίτημα για τοποθέτηση των εργαζομένων δεν υπερασπίστηκε ο κ. Νάνος, του ΚΚΕ, αλλά σε μια προσπάθεια να φανεί «κατευναστικός» ζήτησε να τοποθετηθούν στην επόμενη συνεδρίαση.
Η ένταση συνεχίστηκε κατά τη συζήτηση με αφορμή επερώτηση του κ.Πατσιαντά ο οποίος ζητούσε από τον κ.Μπέο να ανακαλέσει τους ισχυρισμούς του περί συμφωνίας με τον κ.Σκοτινιώτη ενόψει του β΄κύκλου των εκλογών, με αντάλλαγμα τη διασφάλιση 17 «κολλητών» υπαλλήλων του Πάνου Σκοτινιώτη.
Ο Α. Μπέος είπε ότι οι πληροφορίες του αυτές προέρχονται από εργαζόμενους του δήμου και κάλεσε τον Μ. Πατσιαντά να του κάνει μήνυση. Ο κ.Πατσιαντάς τον αποκάλεσε ξένο στην πόλη του Βόλου και τον κατηγόρησε για συκοφαντίες και κακοήθειες.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του Μ.Μιτζικού για το λιμάνι, τον προκάλεσε να απαντήσει αν τάσσεται υπέρ ή κατά της λειτουργίας του λιμανιού στην πόλη. Ο κ.Μιτζικός εξέφρασε την απογοήτευσή του και έκανε έκκληση στον Πρόεδρο του Δ.Σ. να διαφυλάξει το κύρος του θεσμού και το επίπεδο πολιτισμού που θα πρέπει να κυριαρχεί στις συνεδριάσεις του Σώματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το