Τοπικά

Η Σκιάθος στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα εστιατόριο της Σκιάθου τιμήθηκε με το βραβείο «Ελληνικής Κουζίνας» κατά την 24η απονομή των Χρυσών Σκούφων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα. Ο λόγος για το Elia’s Restaurant του ξενοδοχείου «Mandraki Village» στις Κουκουναριές. Ο Νικόλας Σταυρακάκης, executive chef στο εστιατόριο, την τελευταία διετία δείχνει πως βρήκε το «λιμάνι» του στο νησί του Παπαδιαμάντη. Ο πολυταξιδεμένος Κρητικός σεφ χάρη στις δημιουργίες του στην κουζίνα του Elia’s, κατάφερε να βάλει τη Σκιάθο στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Η φετινή τελετή των Χρυσών Σκούφων επιφύλαξε μία νέα διάκριση στον Νικόλα Σταυρακάκη, ο οποίος στο διάστημα δύο ετών που εργάζεται στο Elia’s Restaurant, πέτυχε ισάριθμες διακρίσεις. «Φέτος στον Νομό Μαγνησίας ήταν υποψήφια τρία εστιατόρια. Το δικό μας πήρε την υψηλότερη βαθμολογία και σε σχέση με πέρυσι ανεβήκαμε μισό πόντο. Πήραμε 14.5/20, όταν η απονομή των Χρυσών Σκούφων γίνεται σε βαθμολογία από 15 και πάνω. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τον Χρυσό Σκούφο. Ελπίζουμε του χρόνου να τον πάρουμε, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα γενικότερα. Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου», δήλωσε με νόημα ο 35χρονος σεφ.
Τα τελευταία χρόνια ο Νικόλας Σταυρακάκης εργάστηκε στο εξωτερικό. Από το 2004 και μετά, όταν άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την μαγειρική, ταξίδεψε σε πολλές χώρες και το βιογραφικό του περιέχει ακόμη και εστιατόρια με αστέρια Michelin. Όπως για παράδειγμα το φημισμένο «Noma» στην Κοπεγχάγη, αλλά και το «Geranium», ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν εστιατόρια από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, μέχρι το «παγωμένο» Ταλίν της Εσθονίας, όπου αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό του επί ενάμιση χρόνο πριν πάρει την απόφαση να γυρίσει στην Ελλάδα.
«Ήμουν στο εξωτερικό μέχρι το 2015», είπε ο ταλαντούχος σεφ από τα Χανιά, ο οποίος στη συνέχεια εξήγησε πώς προέκυψε η συνεργασία του με το εστιατόριο Elia’s στις Κουκουναριές, που λειτουργεί κάθε χρόνο από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο: «Το 2014 έγινε μία κουβέντα με την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου κ. Ντέμη Μαρκάκη, μία πολύ δραστήρια επιχειρηματία. Τότε δεν συμφωνήσαμε και επανήλθαμε το 2015. Πέρυσι ήθελε τη βοήθειά μου σε κάτι και καταλήξαμε σε συνεργασία. Μέσα σε 20 ημέρες ήρθα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα πήραν τον δρόμο τους. Κάναμε όλες τις κινήσεις που έπρεπε. Ανανεώσαμε τον εξοπλισμό της κουζίνας, αλλά και το μενού κι αφού προηγουμένως έγινε η απαραίτητη έρευνα αγοράς τόσο στη Σκιάθο, όσο και στα υπόλοιπα νησιά των Βορείων Σποράδων. Η βράβευση του 2015, όταν και βαθμολογηθήκαμε με 14/20, μας ώθησε να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά το καλοκαίρι που μας πέρασε».
Ο Νικόλας Σταυρακάκης δεν έκρυψε την προτίμησή του στους Σκιαθίτες παραγωγούς, τονίζοντας: «Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη Σκιάθο, προσπάθησα να δώσω βάρος στους τοπικούς παραγωγούς. Ο κύριος όγκος από κρέατα, ψάρια, λαχανικά, μυρωδικά, και φυσικά το λάδι προέρχονται από το νησί. Αυτό ήταν το δικό μου ευχαριστώ στη Σκιάθο που μου έδωσε γόνιμο έδαφος να πειραματιστούμε και να πάρουμε και το βραβείο για δύο χρονιές στη σειρά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τον πρώτο καιρό γύρισα όλο το νησί για να βρω τα υλικά που ήθελα. Φτάσαμε μέχρι την περιοχή του Κάστρο, όπου καλλιεργούνται τα «καστρολάχανα», όπως τα αποκαλούν οι Σκιαθίτες, ενώ βρήκαμε και ανθούς σκόρδου που είναι χιλιάδες και δυστυχώς δεν τα χρησιμοποιούν τόσο πολύ οι ντόπιοι. Επιχείρησα να αναδείξω την κουζίνα και τα προϊόντα του τόπου».
Με «όπλα» την τεχνική του στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισε από την πολυετή παρουσία του σε εστιατόρια του εξωτερικού, ο Νικόλας Σταυρακάκης αναφέρθηκε στους στόχους που θέτει για το φετινό καλοκαίρι: «Το 2015 η Σκιάθος μπήκε στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. Κι αυτό πρέπει να υποστηριχθεί. Τις δύο τελευταίες χρονιές έφερα φίλους σεφ, βραβευμένους, όπως ο Χάρης Νικολούζος και ο Olivier Campanha και κάναμε πράγματα που οι ντόπιοι δεν είχαν ξαναδεί. Θεωρώ ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και η Σκιάθος να εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό, όπως έχει συμβεί και με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σε ένα ξενοδοχειακό εστιατόριο, όπως το Elia’s, τον πρώτο ρόλο παίζει η ποιότητα των υλικών, γιατί μιλάμε για νέα ελληνική κουζίνα. Η τάση των σεφ τα τελευταία χρόνια είναι να αναβαθμίσουν και να αναγάγουν ένα κλασικό και πιο απλό προϊόν σε κάτι ανώτερο. Όταν μπαίνει το πάθος και φυσικά η εμπειρία του σεφ, τότε συνδυάζεις αρμονικά στο πιάτο την haute cuisine και τις πρώτες ύλες, ανεβάζοντας αισθητά τις επιδόσεις σου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το