Τοπικά

Σκιάθος: Στις 100.000 ευρώ ανά έτος το τίμημα για την εκμίσθωση καταστήματος στη θέση Μπούρτζι 

Με διαξιφισμούς μεταξύ του δημάρχου και συμβούλων της αντιπολίτευσης εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκιάθου οι όροι δημοπράτησης για την εκμίσθωση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη θέση Μπούρτζι. Πρόκειται για πετρόχτιστο ακίνητο πάνω σε εσοχή βράχου εμβαδού 63,63 τ.μ. και εξωτερικό υπαίθριο χώρο 426 τ.μ. για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Ως ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς για το ετήσιο μίσθωμα ορίστηκε το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας κάθε επόμενη προσφορά πλειοδοσίας δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 5.000 ευρώ της αμέσως προηγηθείσας. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε σε πέντε έτη και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, η δημοτική σύμβουλος Αναστασία Φιλαρέτου δήλωσε ότι χαίρεται ιδιαίτερα που η Δημοτική Αρχή υιοθέτησε όλα τα άρθρα των όρων που είχε συνταχθεί το 2014 από την Οικονομική Επιτροπή και με τη συνδρομή της οικονομικής υπηρεσίας. Σημείωσε επίσης ότι το ποσό εκκίνησης είναι υπερβολικό σε συνδυασμό με την πενταετή διάρκεια και με τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε. «Θα θέλαμε να προτείνουμε μικρότερη τιμή εκκίνησης και διάρκεια 7ετή, αλλά επειδή διακρινόσαστε για τον γόνιμο διάλογο και τη συνεργασία δεν θα το κάνουμε. Επίσης διαφωνούμε με την ημερομηνία των δόσεων» δήλωσε.

Τον λόγο πήρε ο κ. Νίκ. Γιαμαρέλος δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τις παρατηρήσεις της κ. Φιλαρέτου και πως θεωρεί ότι το τίμημα είναι πολύ υψηλό. «Διαφωνούμε με τον όρο 17 ότι με την υπογραφή της σύμβασης πρέπει να καταβληθεί το 50%. Επίσης δεν είναι δυνατόν να βάζουμε ημερομηνία καταβολής της δόσης τον Φεβρουάριο, μήνα που η επιχείρηση θα είναι κλειστή και θα μπορούσε η καταβολή των δόσεων να πραγματοποιηθεί Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο» σημείωσε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Σκιάθου Θ. Τζούμας δηλώνοντας ότι: «Σε ό,τι αφορά στην προηγούμενη σύμβαση και αν εμπνευστήκαμε από αυτή, τα πιο πολλά άρθρα έτσι και αλλιώς είναι υποχρεωτικά από το σχετικό ΦΕΚ. Επίσης με ποιο γνώμονα ήταν προς το συμφέρον του Δήμου όταν δόθηκε για 50.000 ευρώ ανά έτος; Πρόκειται για ακίνητο μοναδικό στο νησί. Μπορεί να φαίνονται πολλά τα 50.000 ευρώ όταν μια παράταξη της κ. Φιλαρέτου και του κ. Γιαμαρέλου είχαν προτείνει να παραταθεί μία παράνομη σύμβαση ενός άλλου ακινήτου του Δήμου σε περιοχή επίσης φιλέτο, στο Παλιό Λιμάνι για 700 ευρώ τον μήνα».

Απαντώντας του η κ. Φιλαρέτου δήλωσε ότι δεν θα ασχοληθεί με τις αστειότητες του επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής που, όπως είπε, «πετιέται κάθε φορά για να με προκαλέσει, έχει καταντήσει γελοίο. Αν δεν εμπνευστήκατε, δεν θα κάνατε copy paste, και δεν ήταν στους υποχρεωτικούς όρους ούτε η διαμόρφωση, ούτε η ανάληψη ευθύνης ούτε τα ανταποδοτικά».

Τον κίνδυνο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός επισήμανε ο κ. Γιαμαρέλος, ενώ ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσανάκας απάντησε ότι την τιμή τη διαμορφώνει η αγορά και η ζήτηση. «Γιατί υπάρχει η τάση να υποτιμάτε την αξία της περιουσίας του Δήμου. Το ίδιο συνέβη και με την πρόταση της αντιπολίτευσης για τις παραλίες και το ίδιο πάει να συμβεί και τώρα. Εάν δεν ζητηθεί θα κηρυχθεί άγονος και μπορεί να πάει χαμηλότερα. Αν πάει ψηλότερα τι θα πούμε;» δήλωσε.

Τον λόγο πήρε ξανά η κ. Φιλαρέτου αναφέροντας πως αν κηρυχθεί άγονος δεν θα έχουμε τώρα δραματικές επιπτώσεις. «Θυμίζω όμως τι είχε γίνει με τους άγονους διαγωνισμούς για Τσουγκριά που τις χάσαμε και πήγανε Κτηματική. Ευτυχώς δεν κινδυνεύουμε τώρα. Θα το ψηφίσουμε γιατί δεν έχουμε χρόνο, με τις παρατηρήσεις μας και σας καθιστούμε υπεύθυνους αν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος και υπάρξουν καθυστερήσεις».
Ο κ. Τσανάκας ανέφερε από την πλευρά του ότι είτε τη δημοπρασία την εκτελέσει η Κτηματική είτε ο Δήμος το ποσοστό που παίρνει ο Δήμος Σκιάθου είναι το ίδιο και αυτό δεν αλλάζει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το