Τοπικά

Σκιάθος: Ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε το κόστος της μελέτης για την αποκατάσταση του κτιρίου στο Μπούρτζι

Με στόχο την αξιοποίηση του εμβληματικού κτηρίου της Σκιάθου, το Μπούρτζι, ο Δήμος Σκιάθου θα καταθέσει μελέτη αποκατάστασης στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, δια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.
Το κόστος που απαιτούσε η σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ, μετά από αίτημα του Δήμου Σκιάθου.

Η πρόταση έγινε από το Δήμο, κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2020, όπου συμμετείχαν ανώτατα διευθυντικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μάνος Μανουσάκης, ο Αντιπρόεδρος Ιωάννης Μάργαρης, ο Αναπληρωτής Γενικός Οικονομικός Διευθυντής Ιάσωνας Ρουσόπουλος και η Ειρήνη Τσέβη Υπεύθυνη της Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΑΔΜΗΕ.

Στη συνάντηση έγινε αναλυτική ενημέρωση για το πολύ σημαντικό έργο της διασύνδεσης του νησιού στο Σύστημα Υψηλής Τάσης μέσω της Εύβοιας, με το οποίο θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα της υφιστάμενης διασύνδεσης των Σποράδων με την περιοχή του Πηλίου. Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου 150 kV ανάμεσα στη Σκιάθο και το Μαντούδι Ευβοίας, η οποία διήρκησε μία εβδομάδα περίπου και ολοκληρώθηκε με την προσαιγιάλωση του καλωδίου υψηλής τάσης στη παραλία Ξάνεμος της Σκιάθου. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 52,3 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η ηλεκτρική διασύνδεση είναι έργο-ορόσημο για τα νησιά των Σποράδων, καθώς όλο το σύμπλεγμα θα εξασφαλίσει ασφαλή ηλεκτροδότηση, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες οπότε η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω της τουριστικής περιόδου.

Ο ΑΔΜΗΕ ενέκρινε το αίτημα του Δήμου Σκιάθου για τη μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου στο Μπούρτζι και ανέθεσε τη σύνταξη των μελετών στο γραφείο του Γιάννη Κιζη. Ο Γιάννης Κίζης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και διευθύνει το “Γραφείο Κίζη Α.Ε. Αρχιτεκτονικής & Design”. Έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις για θέματα που σχετίζονται με την ένταξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε ιστορικό περιβάλλον, στον τομέα της παραδοσιακής κατασκευής και της αναστηλωτικής πρακτικής. Έχει γράψει βιβλία για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο Πήλιο, στη Θράκη και στη Σαμοθράκη. Τιμήθηκε τρείς φορές από την “Europa Nostra” και διακρίθηκε επανειλημμένα σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας τόνισε: “Ευχαριστούμε θερμά τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, που έκανε δεκτό αίτημα του Δήμου, και στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων της Εταιρικής Υπευθυνότητας όχι μόνο ανταποκρίθηκε αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση της σύνταξης των μελετών αποκατάστασης του κτηρίου Μπούρτζι, αλλά ανέθεσε τη μελέτη σε ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας, στο γραφείο Κίζη. Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, Ρέα Γεωργίου για την αποτελεσματική συνεργασία, όπως και τον Γιάννη Κίζη, που ανέλαβε προσωπικά τη γενική επίβλεψη των εργασιών που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση των μελετών. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουν σημαντικά έργα για το νησί. Επόμενος στόχος να κατατεθεί η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του κτηρίου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης”.

Το κτήριο
Το κτήριο Μπούρτζι χρίζει άμεσης επέμβασης, στις στέγες, στις όψεις, στα κουφώματα, στον περιβάλλοντα χώρο με σημαντικότερη αντιμετώπιση ζημίας τη στερέωση της βορειοανατολικής περιοχής του αναλημματικού τοίχου, η πρόβλεψη βέβαια της πρόσβασης σε όλους τους χώρους για άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα. Το σχολείο στο Μπούρτζι της Σκιάθου κτίσθηκε το 1906 βάσει της τυπολογίας του διταξίου εκπαιδευτηρίου της εποχής. Αρθρώνεται από βάση, κορμό και στέψη, κατά την νεοκλασική ρυθμολογία (εικ. 14). Η πρόσοψή του, δυτική, χαρακτηρίζεται από το υπερυψωμένο προστώο τριών ανοιγμάτων, με τρεις πεσσούς και δύο τερματικές παραστάδες (εικ. 15). Το Μπούρτζι είναι σε σχέδια του Νομομηχανικού Δημητρίου Καλλία, στον οποίο ανατέθηκε με το βασιλικό διάταγμα της 17ης Μαΐου 1894 «Περί του τρόπου κατασκευής των σχολείων», ο σχεδιασμός των σχολείων της χώρας. Ο Δ. Καλλίας στη συνέχεια σχεδίασε 4 τύπους σχολείων που εγκρίθηκαν στις 20 Απριλίου 1898 από τον Υπουργό Παιδείας Α. Ράλλη. Πρόκειται για τα σχολεία που συναντάμε σχεδόν στα περισσότερα χωριά και πόλεις της Ελλάδας και που αναφέρονται συνήθως σαν «σχολεία Συγγρού», γιατί την ίδια εποχή, το 1899, ο Ανδρέας Συγγρός άφησε με διαθήκη γενναίο κληροδότημα για την ανέγερση διδακτηρίων. Από το 1895 και μέχρι το 1910, που οργανώθηκε η τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας κτίστηκαν 358 τέτοια σχολεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πέθανε ο άνθρωπος που έζησε για πάνω από 70 χρόνια σε σιδερένιο πνεύμονα

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο άνθρωπος που έζησε για πάνω από 70 χρόνια σε…

13 Μαρτίου 2024

Τροπολογία για τους αγρότες κατέθεσε ο Σκυλακάκης – Τι προβλέπεται για «πράσινο» ρεύμα

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για προτεραιότητα σε αγρότες και βιομηχανία για διμερείς συμβάσεις προμήθειας…

13 Μαρτίου 2024

Από πάρτι αρραβώνων, τραγωδία στην Αυστραλία: Γλίστρησε ο γαμπρός και έκοψε την καρωτίδα του

Σε τραγωδία εκτυλίχθηκε το πάρτι αρραβώνων ενός Βρετανού στην Αυστραλία, όταν έπεσε και έκοψε την…

13 Μαρτίου 2024

Νέα Αριστερά: Το Πόρισμα για το έγκλημα των Τεμπών

Η Νέα αριστερά έδωσε στην δημοσιότητα το πόρισμα της σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή που…

13 Μαρτίου 2024

Συγκλονίζει ο ξάδερφος του καρκινοπαθούς που αυτοκτόνησε: Το φάρμακο έφτασε τη μέρα της κηδείας του

Συγκλονίζει ο ξάδερφος του 72χρονου καρκινοπαθούς, που έβαλε τέλος στη ζωή του στο Ηράκλειο Κρήτης,…

13 Μαρτίου 2024

Μήνυμα

Και Βολιώτες επαγγελματίες και επιχειρηματίες έγιναν αποδέκτες τις περασμένες μέρες του ενημερωτικού ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail)…

13 Μαρτίου 2024