Τοπικά

Σκιάθος: Επεκτείνεται η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στον Ξάνεμο

Την προμελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου για την αναβάθμιση και επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Ξάνεμου, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση της εκροής για επωφελείς χρήσεις ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Σκιάθου σε πρόσφατη συνεδρίασή του. Ο προϋπολογισμός για την αναβάθμιση και την επέκταση της ΕΕΛ ανέρχεται σε 3.350.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α. Σκιάθου Ιωάννης Σαρρής ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο που θα βελτιώσει και θα αναβαθμίσει την ΕΕΛ Ξανέμου και θα την καταστήσει ικανή να παραλάβει επιπλέον φορτίο λυμάτων από επεκτάσεις δικτύων αποχέτευσης που μελετώνται από την υπηρεσία. Η ΕΕΛ Ξανέμου εξυπηρετεί σήμερα την πόλη της Σκιάθου, καθώς και τη γειτονική περιοχή της λίμνης Αγ. Γεωργίου, την περιμετρική οδό και περιοχή βόρεια της πόλης μέχρι το αεροδρόμιο. Η ΕΕΛ επίσης δέχεται βοθρολύματα από οικισμούς και τουριστικές περιοχές του Δήμου, οι οποίοι δεν αποχετεύονται σε δίκτυο ακαθάρτων. Ο σχεδιασμός των έργων αναβάθμισης της ΕΕΛ θα διατηρεί τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και θα τις αναβαθμίζει λειτουργικά με παράλληλη συμπλήρωση με έργα βελτίωσης της απορροής (τριτοβάθμια επεξεργασία) ώστε να υπάρχει δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης με απεριόριστη άρδευση και με στόχο αυτές να είναι λειτουργικές για τα επόμενα 15-20 έτη, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους των απαιτούμενων επεμβάσεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής, η επέκταση και αναβάθμιση της εγκατάστασης σχεδιάζεται για τις ανάγκες της επόμενης 20ετίας (α’ φάση) και της 40ετίας (με λειτουργικές παρεμβάσεις), εφόσον δεν θα επεκταθούν τα έργα αποχέτευσης πέραν αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Σε περίπτωση περαιτέρω επέκτασης των δικτύων αποχέτευσης σε άλλους οικισμούς της ευρύτερης πεδινής περιοχής, θεωρείται ότι θα απαιτηθεί και περαιτέρω επέκταση της ΕΕΛ στο μέλλον.
Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΣ αποφάσισε επίσης την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης της πρότασης «Αναβάθμιση & Επέκταση ΕΕΛ Ξανέμου και Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Σκιάθου», στην πρόσκληση «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων» του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Τέλος εγκρίθηκε και η μελέτη για την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή Βασιλειά, Αχλαδιές και ανατολική παραλία Σκιάθου, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το