Τοπικά

Σκιαθίτες προάγουν τον εθελοντισμό – Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συνδράμει για την προστασία του νησιού

Η θέλησή τους να βοηθήσουν τον τόπο και τους συνανθρώπους τους, τούς οδήγησαν στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου. Η ομάδα, που μετρά ήδη πέντε χρόνια λειτουργίας, διαθέτει 25 ενεργούς εθελοντές που είναι έτοιμοι και καταρτισμένοι να συνδράμουν όπου και όποτε απαιτηθεί.
Η ομάδα υπάγεται ως βάση ετοιμότητας στην Ομάδα Διάσωσης Θεσσαλονίκης ενώ προσεχώς αναμένεται να γίνει παράρτημα Βορείων Σποράδων καθώς έχει κινηθεί η διαδικασία για το καταστατικό, οπότε σύντομα θα υπάρχουν εθελοντές στη Σκόπελο και την Αλόννησο.
Στην ομάδα δραστηριοποιούνται άτομα όλων των ηλικιών, από 17 ετών έως και μεγαλύτερης ηλικίας ενώ η πλειοψηφία των μελών αποτελείται από γυναίκες.
«Η ομάδα είναι ανοιχτή προς όλους. Οι εθελοντές που εντάσσονται στο δυναμικό της ολοκληρώνουν το πρώτο σχολείο που περιλαμβάνει θεματικές όπως η μετεωρολογία, η διάσωση και οι πρώτες βοήθειες. Μετά από περίπου έξι μήνες εκπαίδευσης, εφόσον περάσουν τις εξετάσεις, μένουν στην ομάδα. Συνεχή είναι επίσης τα σεμινάρια στα οποία παίρνουν μέρος και δημότες της Σκιάθου» δήλωσε για την ομάδα ο επικεφαλής της Θάνος Τζούμας.

Το «μικρόβιο» του εθελοντισμού
Ο 32χρονος εργάζεται ως οδηγός ασθενοφόρου – διασώστης στο Πολυιατρείο της Σκιάθου. Το «μικρόβιο» του εθελοντισμού «μπήκε» στον κ. Τζούμα το 1996 με τον σεισμό της Αθήνας. «Στη συνέχεια σκέφθηκα ότι ζούμε σε ένα νησί που για έρθει βοήθεια από τη χερσαία Ελλάδα απαιτούνται τρεις ώρες. Για αυτό τον λόγο πρέπει να υπάρχουν διασώστες ή εθελοντές, που θα είναι κατάλληλα καταρτισμένοι, για να συνδράμουν αν γίνει κάτι» ανέφερε ο ίδιος.
Όπως τόνισε ο κ. Τζούμας η Ομάδα Διάσωσης ασχολείται με τις πρώτες βοήθειες, τη διάσωση στο υγρό στοιχείο, την ορεινή διάσωση ενώ το καλοκαίρι αναλαμβάνει και την πυρόσβεση και τη δασοπροστασία.
«Το βράδυ, λόγω της μεγάλης έκτασης του νησιού, έχουμε αναλάβει κάποια φυλάκια. Εθελοντές προσέχουν όλο το βράδυ μην εκδηλωθεί πυρκαγιά. Όταν υπάρχει επικινδυνότητα βαθμού 4 ή 5, τότε μας καλεί η Πολιτική Προστασία» σημείωσε ο κ. Τζούμας.
Παράλληλα η ομάδα καλύπτει και αθλητικές εκδηλώσεις στο νησί, και οι εθελοντές της είναι έτοιμοι να συνδράμουν. Ακόμη, κάθε Απρίλιο, στην εβδομάδα καθαριότητας του νησιού, η ομάδα διάσωσης συμμετέχει σε δράση καθαρισμού αναλαμβάνοντας την παραλία Λυγαριών.
Η ομάδα δεν διαθέτει προς το παρόν δικό της χώρο και αναμένεται σύντομα να βρεθεί κάποια εγκατάσταση, καθώς μέχρι στιγμής τα μέλη της έχουν αναλάβει τη φύλαξη του εξοπλισμού της.

«Στο δάσος τη νύχτα για πυροπροστασία»
Ενεργό μέλος της ομάδας είναι και η Αγγελική Μαυριανού. Αποτελεί δόκιμο μέλος του δυναμικού της ομάδας τα τελευταία δυόμιση χρόνια ενώ εργάζεται στη Σκιάθο ως βοηθός λογιστή.
«Η κατάρτιση δεν σταματάει ποτέ στην ομάδα» τόνισε επισημαίνοντας πως η ίδια έχει επιλέξει την κατεύθυνση για τις πρώτες βοήθειες και τη θαλάσσια διάσωση.
Η κ. Μαυριανού υπογράμμισε πως όλοι μπορούν να συνεισφέρουν εθελοντικά σημειώνοντας πως είναι σημαντική η στήριξη της οικογένειάς της.
Η ίδια συμμετέχει και στις ομάδες πυροπροστασίας όποτε υπάρχει ανάγκη.
«Τη νύχτα είμαι στο δάσος και την ημέρα στο λογιστήριο. Όταν υπάρχει θέληση βρίσκεις χρόνο να τα κάνεις όλα. Αρκεί να έχεις μεγαλώσει έχοντας μέσα σου το αίσθημα της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο και προς τον τόπο σου» δήλωσε στη «Θ».
Στο παρελθόν συμμετείχε σε σεμινάριο από τον σύλλογο Prοtecta για πρώτες βοήθειες, ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων μετά από καταστροφές.
Το ξεκίνημα της κ. Μαυριανού στον εθελοντισμό έγινε το 2007 όταν ξέσπασε μεγάλη φωτιά στη Σκιάθο. Μετά την επέμβαση της πυροσβεστικής και την κατάσβεση των εστιών, η ίδια συμμετείχε μαζί με άλλους κατοίκους στην προστασία από τυχόν αναζωπυρώσεις.
«Είχε καεί μια μεγάλη περιοχή Αγ. Παρασκευή- Τρούλος και από τότε αποφάσισα ότι θα ασχοληθώ πιο ενεργά με τον εθελοντισμό» ανέφερε. Όπως τόνισε στην ομάδα μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει και η προσφορά του είναι κάτι παραπάνω από σημαντική.
«Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη στις εθελοντικές ομάδες. Ο κόσμος πρέπει να ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αν υπήρχαν εθελοντικές ομάδες και σε άλλες περιοχές, θα είχαν αποτραπεί πολλές δύσκολες καταστάσεις και δεν θα υπήρχαν θύματα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το