Πολιτισμός

Σκιαγραφήματα από το παρελθόν του Βόλου – Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Μαρίας-Ανδρομάχης Χατζηνικολάου

Εγκαινιάστηκε προχθές η νέα έκθεση της Βολιώτισσας εικαστικού Μαρίας-Ανδρομάχης Χατζηνικολάου με τίτλο «Life Patterns» (Μοτίβα Ζωής) στον Χώρο Τέχνης «δ.». Αντλώντας την έμπνευσή της από τα περιζήτητα προϊόντα που παρήγαγε το εργοστάσιο μωσαϊκών και πλακιδίων της οικογένειας Μεφσούτ, που λειτούργησε πριν από πολλές δεκαετίες στον Βόλο, επιχείρησε ένα ταξίδι μνήμης στην πρόσφατη ιστορία της πόλης με βάση τον θεματικό άξονα «Ιστορία – Μνήμη – Αρχεία».

Αρκετοί συμπολίτες τίμησαν με την παρουσία τους την καλλιτέχνιδα. Κατάφερε να συγκεντρώσει αυθεντικό υλικό από το εργοστάσιο Μεφσούτ, που χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα και με την εικαστική της παρέμβαση, επιχείρησε να ανασύρει στην επιφάνεια μνήμες μίας άλλης εποχής.
«Όλη η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τα μωσαϊκά και τα τσιμεντοπλακάκια Μεφσούτ. Ένα εργοστάσιο που οι Βολιώτες λίγο πολύ το ξέρουν, αφού έχουν περπατήσει πάνω σε δάπεδα που κατασκευάστηκαν εκεί. Οι παλιότερες γενιές τουλάχιστον. Έτσι, όλο το θέμα είναι εμπνευσμένο από αυτή την ιστορία», σημείωσε η κ. Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Γενικώς η δουλειά μου έχει να κάνει με τη συλλογική μνήμη. Βρίσκω τέτοιο υλικό και μετά εμπνέομαι και κάνω τα έργα μου».

«Παραλία», ζωγραφική σε τζάμι και εκτύπωση σε αρχειακό χαρτί

Η έκθεση «Μοτίβα ζωής» χωρίζεται σε τρεις ενότητες, ενώ περιλαμβάνει συνολικά 27 έργα με βάση αυθεντικά πλακάκια του εργοστασίου Μεφσούτ, που κατέληξαν στα χέρια της κ. Χατζηνικολάου έπειτα από κοπιαστική έρευνα: «Βρήκα πλακάκια που κατασκευάστηκαν από το 1904 μέχρι το 1920. Ορισμένα τα βρήκα μόνη μου. Κάποια άλλα από μάντρες οικοδομικών υλικών, που διασώθηκαν χάρη στην ευαισθησία των ιδιοκτητών από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις», είπε η Βολιώτισσα εικαστικός, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εντύπωση που της έκανε το συγκεκριμένο υλικό από την πρώτη στιγμή που κλήθηκε να δουλέψει πάνω σ’ αυτό: «Μου γεννάει μνήμες. Ετούτο είναι το πιο σημαντικό. Κι αυτό είναι που προσπάθησα να κάνω μέσα από τη ζωγραφική παρέμβασή μου. Όλη η δουλειά έχει να κάνει με τη μνήμη και ιδιαίτερα τα προϊόντα του Μεφσούτ, που είναι κομμάτι της συλλογικής μνήμης του Βόλου».
Πέρα από τα ζωγραφικά θέματα που ανέπτυξε πάνω στα πλακάκια Μεφσούτ και συνέθεσαν την πρώτη ενότητα, την έκθεση συμπλήρωσαν τα έργα της που δημιούργησε με την τεχνική του black light (υπεριώδες φως) «φωτίζοντας» μία σειρά λέξεων, όπως ενθύμιο, αναπολώ, χρόνος, λήθη κ.ά., αλλά και οι ζωγραφικές συνθέσεις με μαύρο χρώμα που έγιναν πάνω σε τζάμι κι ενώ στο βάθος υπάρχουν τυπωμένες εικόνες πλακιδίων που επέλεξε η Μαρία-Ανδρομάχη Χατζηνικολάου.
* Η έκθεση «Life Patterns» (Μοτίβα Ζωής), την οποία επιμελήθηκε η ιστορικός Τέχνης κ. Μάγδα Κουμπαρέλου, θα διαρκέσει στον Χώρο Τέχνης «δ.» (Χατζηαργύρη 4 – Ιάσονος) μέχρι τις 29 Απριλίου 2017.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΜΕΡΓΕΛΗΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το