Τοπικά

Σκέψεις για αλλαγή στην ώρα έναρξης των μαθημάτων

Από την επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020 ενδεχομένως να εφαρμοστεί η νέα ώρα έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία στις 9 το πρωί η οποία προς το παρόν αποτελεί σκέψη του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου βασισμένη και σε διεθνείς επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχουν πολύπλευρα οφέλη για τους μαθητές και τις οικογένειες από μια τέτοια εξέλιξη.
Ερωτηθείς για το όλο ζήτημα που δημιούργησε και μια σύγχυση σε γονείς και μαθητές, ο υπουργός ανέφερε πως «το να αρχίζουν τα μαθήματα στις 9 το πρωί και όχι στις 8.15, είναι προς το παρόν μια απλή σκέψη».

Αναφερόμενος στη χρησιμότητα μιας τέτοιας εξέλιξης απάντησε πως «είναι μια σκέψη. Όλες οι διεθνείς έρευνες, αλλά και οι καθηγητές της Ιατρικής, της παιδοψυχιατρικής λένε ότι τα μαθήματα θα πρέπει να αρχίζουν στις 9 το πρωί, γιατί βοηθά τη μαθησιακή διαδικασία και διευκολύνει πολύ τις οικογένειες των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Επίσης είναι ένας σεβασμός στην οικογενειακή γαλήνη. Μέρος αυτής της τάσης είναι και τα μέτρα που θέλουμε να πάρουμε για τα κινητά τηλέφωνα. Αρχίζουμε τον Σεπτέμβριο μια μεγάλη καμπάνια συζήτησης με γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων».
Μάλιστα τόνισε πως «η όποια αλλαγή στην ώρα έναρξης των μαθημάτων θα γίνει από τη σχολική χρονιά 2019-2020, γιατί θα πρέπει να ρυθμιστούν κάποια θέματα με τις Περιφέρειες που σχετίζονται με τη μεταφορά των μαθητών».

Για το αν έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι γονείς από τη χρονική μετάθεση της ώρας έναρξης των μαθημάτων, ο κ. Γαβρόγλου, απάντησε πως «και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της πρόωρης προσέλευσης των μαθητών στο σχολείο, όπου υπάρχει δάσκαλος. Δηλαδή ο γονιός μπορεί να πάει το παιδί του στο σχολείο στις 7.30 το πρωί και μέχρι τις 8.15 λειτουργεί Τάξη Υποδοχής με δάσκαλο και συγκεκριμένες δραστηριότητες. Αν τα μαθήματα αρχίζουν στις 9 το πρωί, θα μπορούν οι γονείς πάλι να τα πηγαίνουν στην Τάξη Υποδοχής η οποία θα επεκτείνεται μέχρι τις 9 το πρωί».
Πάντως το όλο θέμα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος υπογράμμισε πως «τέτοιες αλλαγές θα πρέπει να γίνονται μετά από διάλογο του υπουργείου με τους φορείς της εκπαίδευσης, ώστε να καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης».
Πρόσθεσε δε πως είναι ένα ακόμη μέτρο για την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού.
Σε περίπτωση που τα μαθήματα αρχίζουν στις 9 το πρωί, τότε θα τελειώνουν και 45 λεπτά αργότερα, δηλαδή στις 2 το μεσημέρι, ενώ για τα Γυμνάσια και Λύκεια μπορεί να επεκταθεί και στις 14.30.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το