Τοπικά

Σκέπασαν με μουσαμά τον ιστορικό ναό Ταξιαρχών στην Τσαγκαράδα για να μην “βάζει” νερά

Με ένα μεγάλο κομμάτι μουσαμά, προκειμένου να μην εισρέουν νερά στο εσωτερικό του ναού σκεπάζεται εδώ και λίγες εβδομάδες η στέγη της ιστορικής εκκλησίας Ταξιαρχών στην Τσαγκαράδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων η όλη παρέμβαση θα κοστίσει γύρω στα 50.000 ευρώ, πόροι, που αναζητούνται για να ξεκινήσει το έργο.
Κτισμένος το 1746 και όντας από τους παλιότερους στο ανατολικό Πήλιο, ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών αποτελεί ένα κόσμημα πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην περιοχή της Τσαγκαράδας. Και μπορεί ο χρόνος να φθείρει την αντοχή του κτιρίου, ωστόσο την ίδια στιγμή η διάθεση του κόσμου να συνδράμει δυναμώνει όλο και περισσότερο.
Εδώ και μερικά χρόνια έχει δημιουργηθεί η «Αγγέλων Σύναξις» μια πρωτοβουλία πιστών και ανθρώπων που αγαπούν τον ναό, που δραστηριοποιούνται για την αναβάθμιση της εκκλησίας και των δεκατριών εξωκλησιών που έχει, μέσα από την υλοποίηση διαφόρων πολιτιστικών, κοινωνικών και θρησκευτικών δράσεων που ανανεώνουν την επαφή των ντόπιων, επισκεπτών και αποδήμων με την ορθόδοξη πίστη και παράδοση.

Προχθές στο κέντρο «Καναράκια» πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας της «Αγγέλων Σύναξις» παρουσία πολλών μελών και φίλων, των βουλευτών κ.κ. Μπουκώρου, Μαραβέγια και Μακρή του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη και άλλων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης το «παρών» έδωσαν και άνθρωποι, όπως ο κ. Ιωάννης Καμαρινός, που συνέδραμαν για την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης για το τέμπλο.
Ο προϊστάμενος του ναού των Ταξιαρχών και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου π. Σταύρος Σωτηρόπουλος τόνισε πως «δύο είναι τα ζητήματα που απασχολούν τον ναό των Ταξιαρχών. Το πρώτο είναι η σκεπή του ναού που έχει ανοίξει σε σημείο πάνω από τον γυναικωνίτη και μπάζει νερά. Αυτή τη στιγμή βάζουμε έναν μουσαμά για να συγκρατεί το νερό. Ωστόσο χρειάζεται επισκευή και γι’ αυτό θα πρέπει να λάβουμε την άδεια της επισκευής και μετά να γίνει το έργο που έχει ένα συνολικό προϋπολογισμό 50.000 ευρώ. Ο ναός έχει κτιστεί το 1746 και θεωρείται από τους πιο ιστορικούς ναούς της περιοχής. Το δεύτερο πρόβλημα είναι το τέμπλο που χρονολογείται από το 1746. Από το σαράκι, κάποια κομμάτια του τέμπλου υποχωρούν. Εκπονήθηκε η μελέτη με τη βοήθεια ιδιωτών, ενώ πρέπει να γίνει και το έργο αναπαλαίωσης του τέμπλου που κοστίζει περίπου στα 30.000 ευρώ. Και για τα δύο αυτά έργα είμαστε σε αναζήτηση πόρων».

Το μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, επαγγελματίας και μόνιμος κάτοικος στην Τσαγκαράδα κ. Κώστας Νικολάου επισήμανε πως «υπάρχει κόσμος στον Βόλο, την Αθήνα και άλλες περιοχές, πέρα δηλαδή από την Τσαγκαράδα, που βοηθούν τον ναό των Αγίων Ταξιαρχών. Εμείς παλεύουμε με τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στον ναό. Παράλληλα προσπαθούμε να ζωντανέψουμε ξανά τα δεκατρία εξωκλήσια του. Φέτος στην ενορία ενεργοποιήσαμε τη σχολή αγιογραφίας, ενώ κάναμε και σεμινάριο για τους μελισσοκόμους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το