Κόσμος

Σιβηρία: 4χρονο κοριτσάκι-ηρωίδα διέσχισε 8 χλμ μέσα στο παγωμένο δάσος για να ζητήσει βοήθεια για τη γιαγιά του

Ένα 4χρονο κοριτσάκι που περπάτησε χιλιόμετρα μέσα στην παγωμένη έρημο της Σιβηρίας για να ζητήσει βοήθεια για την άρρωστη γιαγιά της έχει χαρακτηριστεί ως «ήρωας» την ώρα που η μητέρα της αντιμετωπίζει κατηγορίες για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Η Σαγκλάνα Σαλτσάκ ζούσε με τους παππούδες της στην απομακρυσμένη φάρμα τους βαθιά μέσα στο δάσος κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία, πάνω από 19 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χωριό και περίπου 8 χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο γείτονά τους.

Τον περασμένο μήνα, το παιδί ξύπνησε και είδε ότι η 60χρονη γιαγιά του δεν κινούνταν. Αφού μίλησε με τον τυφλό παππού της, αποφάσισε να περπατήσει μέχρι το επόμενο σπίτι για να ζητήσει βοήθεια, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Έχοντας μαζί της μόνο ένα κουτί σπίρτα σε περίπτωση που χρειαζόταν να ανάψει φωτιά, το 4 χρονών κοριτσάκι βγήκε στο σκοτάδι όπου η θερμοκρασία φτάνει τους -34 βαθμούς Κελσίου. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να διανύσει τα 5 χιλιόμετρα κατά μήκος της όχθης του ποταμού μέσα από χιονοστιβάδες. Ευτυχώς, δεν κόλλησε μέσα στο χιόνι, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε μέχρι το στήθος της και δεν συνάντησε κανένα λύκο που πολλές φορές είχαν επιτεθεί στο παρελθόν στα ζώα των παππούδων της.

«Η Τούβα είναι γεμάτη με λύκους» δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής έρευνας και της ομάδας διάσωσης, Σεμιόν Ρούμπτσοβ, στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda. «Τρώνε τα ζώα και οι βοσκοί γκρινιάζουν γι’ αυτό. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να πέσει πάνω τους».

Μετά από 8 εξαντλητικά χιλιόμετρα, η Σαγκλάνα θα έχανε το σπίτι των γειτόνων και θα το προσπερνούσε, αν δεν την εντόπιζε ένας από τους γείτονες. Κάλεσαν ιατρικό προσωπικό από το χωριό, οι οποίοι αφού έλεγξαν την υγεία του κοριτσιού, πήγαν στο σπίτι των παππούδων της. Εκεί ανακάλυψαν πως η γιαγιά είχε πεθάνει από καρδιακή προσβολή.

Η Σαγκλάνα δήλωσε στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda πως δεν φοβήθηκε να κάνει το ταξίδι μέσα στο δάσος. «Απλά περπατούσα, και περπατούσα και έφτασα» είπε. Παραδέχτηκε ωστόσο, πως έκανε πολύ κρύο και πως πεινούσε.

Παρόλο που κρύωσε, η Σαγκλάνα ανάρρωσε γρήγορα στο τοπικό νοσοκομείο και τώρα ζει σε ένα κοινωνικό κέντρο, όπου μόλις γιόρτασε τα 5α γενέθλιά της. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την έχουν χαρακτηρίσει «ηρωίδα».

Η μητέρα και ο πατριός της Σαγκλάνα έχουν ένα δικό τους κοπάδι αλόγων σε ένα άλλο μέρος της περιοχής. Το υπουργείο κοινωνικής πολιτικής προσφέρει στο παιδί ένα δωρεάν ταξίδι σε ένα σανατόριο μαζί με τη μητέρα του, Ελεονόρα, όταν επιστρέψει από την βοσκή των αλόγων τον Μάιο.

Αλλά την Κυριακή, η εξεταστική επιτροπή της Τούβας άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον της μητέρας της για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. «Ήξερε ότι οι ηλικιωμένοι παππούδες της δεν είχαν την δυνατότητα να λάβουν μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του παιδιού» ανέφερε το δελτίο Τύπου. Αν κατηγορηθεί, η μητέρα μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης μέχρι και ένα χρόνο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το