Κόσμος

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ιαπωνία-Προειδοποίηση για τσουνάμι

σεισμός

Ήρθε πριν από λίγη ώρα η προειδοποίηση για τσουνάμι την οποία είχε εκδώσει η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας μετά τη σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Δεν καταγράφηκαν τελικά σεισμικά κύματα, ανέφερε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Στην Ιαπωνία είχε καταγραφεί ένα μικρό τσουνάμι τον περασμένο Φεβρουάριο, που πάντως δεν είχε καμία σχέση εκείνο που είχε προκαλέσει ο σεισμός της 11ης Μαρτίου 2011, όταν σεισμικά κύματα ύψους πολλών δεκάδων μέτρων έπληξαν τη χώρα, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να ξεπερνά τους 18.000 νεκρούς.

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια περιοχή στο υπέδαφος της οποίας τέμνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Σε αυτή την περιοχή καταγράφεται το 20% των ισχυρότερων σεισμών στον πλανήτη κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών έγινε αισθητή στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, με ψηλά κτίρια να ταλαντεύονται στην πρωτεύουσα Ταϊπέι.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι μετά τη σεισμική δόνηση αυτή, η οποία σύμφωνα με την Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν είχε μέγεθος 6,3 βαθμών.

Η υπηρεσία της Ταϊβάν ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο μια περιοχή 75 χλμ. ανοικτά των ακτών της νήσου και ότι το εστιακό της βάθος ήταν 17 χιλιόμετρα. Το USGS ανέφερε νωρίτερα ότι ο σεισμός ήταν ουσιαστικά επιφανειακός, προσδιορίζοντας το εστιακό βάθος σε λιγότερο από 1 χιλιόμετρο.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το