Τοπικά

Σύσκεψη σωματείων για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας – Συγκέντρωση για τις ελλείψεις στο Αχιλλοπούλειο

nosokomeio

Με θέμα τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας και με πρωτοβουλία της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Βόλου σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης την Πέμπτη 2 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Πανεπιστημίου με διεκδικητικό πλαίσιο την άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων στο Νοσοκομείο Βόλου ,στο ΠΕΔΥ και στα κέντρα υγείας του Νομού.

Σκοπός της σύσκεψης τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της υγείας τόσο πανελλαδικά όσο και στην περιοχή. Να αναδειχθούν οι αιτίες αυτών των προβλημάτων αλλά και το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τι πρέπει να διεκδικήσουν.

“Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η ανάγκη για ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών ώστε να υπερασπιστούμε το βασικό δικαίωμα στην υγεία, που γίνεται όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Πιστή σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική  – που ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις – και η τωρινή συγκυβέρνηση, που από τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζει δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αναμονής (χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων  και του ΠΕΔΥ, διατήρηση και συνέχιση των αντιλαϊκών νόμων κτλ.).

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η θέση ότι οι συνθήκες δραστικών περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης στην υγεία και στην κοινωνική ασφάλιση, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η αύξηση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, η σύνδεση των παροχών υγείας με την ασφάλιση, γίνονται εργαλεία για περικοπές παροχών. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πενταετία 2009-2015, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων μειώθηκαν από 2,81 δις σε 1,39 δις, ενώ για το ΠΕΔΥ η φετινή χρηματοδότηση από 1 δις περιορίστηκε στα 525 εκ. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι απαίτηση να μην συνδέονται οι παροχές υγείας με τα ασφαλιστικά ταμεία που το κράτος και η εργοδοσία τα οδηγούν σε χρεοκοπία, αλλά με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και με αποκλειστική κρατική ευθύνη να παρέχονται δωρεάν σε όλο το λαό.

Τονίστηκαν ιδιαίτερα οι σκληροί και αιματηροί που δόθηκαν για αυτές τις κατακτήσεις, που τώρα παίρνονται πίσω. Όπως επίσης ότι αυτή η πολιτική δεν είναι μονόδρομος και η λύση για την εργατική τάξη είναι στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην υγεία και πρόνοια, στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλο το λαό. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη όλα τα Δ.Σ., οι επιτροπές αγώνα, οι λαϊκές επιτροπές στη γειτονιά, οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι άλλοι μαζικοί φορείς, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, ομιλίες, ανακοινώσεις, άλλες πρωτοβουλίες, να μπολιάσουν στους εργαζόμενους την ανάγκη να υπερασπιστούν το λαϊκό δικαίωμα στην υγεία.

Απάντησή μας πρέπει να είναι η παροχή σε όλους με κρατική ευθύνη δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας. Συζητήθηκε ότι στις σημερινές συνθήκες, ιδίως για τις οικογένειες που δεν έχουν δυνατότητες το Νοσοκομείο του Βόλου, με τη δημόσια δέσμευση του Διοικητή και του Συλλόγου των Γιατρών να παρέχει δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους άνεργους – ανασφάλιστους,  αίτημα που αποδέχτηκε και θα βοηθήσει για την υλοποίηση ο πρόεδρος των Γιατρών του Νοσοκομείου Ν. Χαυτούρας, ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη και έκανε λεπτομερή ανάλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου.

Τέλος, συζητήθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία της συγκέντρωσης την Πέμπτη στις 2 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Πανεπιστημίου για να απαιτήσουμε την άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων στο Νοσοκομείο Βόλου ,στο ΠΕΔΥ και στα κέντρα υγείας του Νομού”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το