Τοπικά

Σύσκεψη για τις αυτόχθονες φυλές

ktinotrofoi

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 8-1-2014 στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη –Χαλαστάρα, με το Διοικητικό Συμβούλιο και κτηνοτρόφους μέλη του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βόλου – Αίγας φυλής Σκοπέλου, παρουσία του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων, κ. Νικολάου Λιάνου και του αρμοδίου χειριστού των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων της «βιολογικής κτηνοτροφίας» και της «διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», κ. Θωμά Βασιλάκου, αναπτύχθηκε η πορεία υλοποίησης των ανωτέρω προγραμμάτων.

Ειδικότερα εξηγήθηκε στους κτηνοτρόφους ότι το πρόγραμμα της διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων (δράση 3.1) βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων εφαρμογής, για το πρώτο έτος εφαρμογής 2013 (καταληκτική ημερομηνία 18/2/2015). Για το δεύτερο έτος εφαρμογής 2014 έχει ανασταλεί η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων εφαρμογής σύμφωνα με το από 31/12/2014 email του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εξάλλου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε τηλεφωνικώς την υπηρεσία μας ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων εφαρμογής του προγράμματος δεν είναι έτοιμη, και επιπρόσθετα δεν έχει αποσταλεί ακόμη το εγχειρίδιο των online Δηλώσεων Εφαρμογής, όπως γίνεται για κάθε αγροπεριβαλλοντική δράση.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας (δράση 1.2), οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν ότι οι φυσικοί φάκελοι των δηλώσεων εφαρμογής για το πρώτο έτος εφαρμογής 2012, υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας πριν από 1 μήνα, και ότι δεν είναι δυνατός ο διοικητικός τους έλεγχος καθώς, όπως μας ενημέρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν είναι ακόμη έτοιμη η ηλεκτρονική εφαρμογή. Επιπλέον δεν έχουν αποσταλεί στην Υπηρεσία   οι οδηγίες για την διεξαγωγή του διοικητικού ελέγχου, όπως συνέβη με τα προγράμματα «Βιολογικής Γεωργίας» και «Μείωσης Νιτρορύπανσης». Οι δηλώσεις εφαρμογής (φυσικός φάκελος) για το δεύτερο έτος εφαρμογής του προγράμματος 2013, αναμένεται να κατατεθούν στην Υπηρεσία   προς το τέλος του μηνός (Ιανουάριος 2015).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, για την ομαλή πορεία πληρωμών του προγράμματος της διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, είναι απαραίτητο ο ΟΠΕΚΕΠΕ άμεσα να επιτρέψει την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων εφαρμογής, να αποστείλει τα σχετικά εγχειρίδια, και να ετοιμάσει την εφαρμογή για το διοικητικό έλεγχο των δηλώσεων εφαρμογής που θα ακολουθήσει.

Για το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας χρειάζεται να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή του διοικητικού ελέγχου και να αποσταλούν οι σχετικές οδηγίες διεξαγωγής του.

Μέχρι να επιλυθούν τα ανωτέρω ζητήματα, η υπηρεσία μας δεν μπορεί να προβεί σε καμιά ενέργεια της διαδικασίας ελέγχων για την πραγματοποίηση πληρωμών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το