Ελλάδα

Σειρά επαφών Κούνεβα για τα αιτήματα των καθαριστριών στα λεωφορεία

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών αλλά και τη διοίκηση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) θα επιδιώξει η ευρωβουλευτής, Κωνσταντίνα Κούνεβα με στόχο να προωθήσει το αίτημα των καθαριστριών των αστικών λεωφορείων για πρόσληψη από τις εταιρίες με ατομικές συμβάσεις έργου, όπως έγινε με τις καθαρίστριες των νοσοκομείων.

Η ίδια χθες βρέθηκε στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού, όπου και μίλησε με τις καθαρίστριες-υπαλλήλους εργολαβικής εταιρίας καθαρισμού- οι οποίες πριν λίγο καιρό είχαν προχωρήσει σε απεργία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και βρίσκονται στο στάδιο της σύστασης Σωματείου.

«Έχω ενημερωθεί για τα προβλήματά σας, τις συνθήκες εργασίας και τους αγώνες σας. Ξεκινήσατε πολύ καλά. Είναι σημαντικό να υπάρχει Συνδικάτο. Πρέπει να σπάσετε το φράγμα του φόβου και να είστε αλληλέγγυες» τους είπε η κα Κούνεβα, η οποία αυτήν την περίοδο προωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα για αναγνώριση του επαγγέλματος και τη σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ).

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενες την ενημέρωσαν για τα προβλήματά τους τονίζοντας ιδιαίτερα ότι για μεγάλο διάστημα οι περίπου 120 απασχολούμενες (οι περισσότερες εκ των οποίων αλλοδαπές) αμείβονταν με λιγότερα χρήματα απ΄αυτά που όριζε η σύμβασή τους: «Παίρναμε 450 ευρώ αντί για 650, χωρίς δώρα, νυχτερινά ή επιδόματα. Καμιά μας δεν είναι δηλωμένη ως παντρεμένη κι ας έχουμε οι περισσότερες παιδιά και εγγόνια» λέει στο «Έθνος» η Νατάσα από την Αλβανία, η οποία δουλεύει στον καθαρισμό των λεωφορείων τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι μητέρα 4 παιδιών.

Η ίδια τους τελευταίους δύο μήνες αμείβεται κανονικά αλλά όπως λέει αυτό δε συμβαίνει με όλες: «Καθαρίστριες σε άλλα αμαξοστάσια εξακολουθούν να παίρνουν λιγότερα χρήματα αλλά και σε μας χρωστάει μισθούς από το 2013».

Όπως καταγγέλλει μάλιστα «ακόμα και τα πανιά και τα γάντια για τον καθαρισμό αναγκαζόμαστε να τα προμηθευόμαστε μόνες μας. Το ίδιο και τα παπούτσια γι΄αυτό και τα περισσότερα είναι ακατάλληλα γι΄αυτή τη δουλειά, ενώ σακούλες δε μας δίνουν συχνά».

Στο πλευρό των καθαριστριών και το μέλος του Δ.Σ. Του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, Αποστόλης Κασιμέρης: «Ακόμα και σήμερα η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί. Σε άλλα αμαξοστάσια αμείβονται με 600 ευρώ, σε άλλα με λιγότερα. Δικό μας αίτημα είναι οι καθαρίστριες να εργαστούν όπως εμείς διατηρώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα» σημειώνει.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το