Τοπικά

Σιωπηρή πορεία στην παραλία του Βόλου για τα θύματα του trafficking (photos, video)

Φόρεσαν μαύρα ρούχα και περπάτησαν σιωπηλά ζητώντας βοήθεια για τα θύματα του trafficking.  Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Βόλο, το Walk For Freedom, η πορεία που πραγματοποιείται με στόχο την αφύπνιση και την ενημέρωση του κοινού για το trafficking.
Η σιωπηλή πορεία πραγματοποιήθηκε σε 500 πόλεις παγκοσμίως, σε 50 χώρες.

“Εκπροσωπούμε το κάθε θύμα γιατί έχει όνομα, έχει υπόσταση.  Καμία ανθρώπινη ζωή δεν είναι για πώληση” τόνισε η κοινωνική λειτουργός και εθελόντρια στο A- Team στον Βόλο Mαρκέλα Βαλσάμη. Η ομάδα του Βόλου αριθμεί 13 μέλη και όποιος θέλει να καταγγέλλει κάποιο περιστατικό μπορεί να καλέσει τη γραμμή καταγγελιών της Α-21 στον αριθμό 1109,  συντονιστή της οποία είναι ο κ. Κοντούδης από το 2012.  Η γραμμή λειτουργεί όλη την ημέρα και υποστηρίζει 200 γλώσσες με τηλεδιερμηνεία με αστική χρέωση.

“Το σημαντικό είναι ότι μπορεί κάποιος να καλέσει ανώνυμα.  Είναι γραμμή καταγγελιών, ενημέρωσης και συμβουλευτικής” ανέφερε η κ. Βαλσάμη ενώ σημείωσε ότι έχει ενημερωθεί για καταγγελία πέρυσι που αφορούσε γυναίκα στον Βόλο και άμεσα επικοινώνησε με τη γραμμή.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν χιλιάδες θύματα εμπορίας ανθρώπων και εκατομμύρια σκλάβοι σύμφωνα με την παγκόσμια εκτίμηση του 2018 για τη σύγχρονη δουλεία.
“Μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα που υπήρχε το σκλαβοπάζαρο και ήταν νόμιμο, οι καταγεγραμμένοι σκλάβοι ήταν 12,5 εκ. Σήμερα μιλάμε για 40 εκ. ανθρώπους που ζουν ως σκλάβοι.  Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ καθώς παγκοσμίως μόνο το 1% με 2% διασώζονται. Στην Ελλάδα μιλάμε για πάνω από 10.000 κορίτσια και γυναίκες στη βιομηχανία του σεξ” ανέφερε και πρόσθεσε πως έχει συναντήσει στη Σάμο αλλά και σε χωριό της Λάρισας τη σωματεμπορία. “Έχω συναντήσει γυναίκα που ήταν φυλακισμένη με 2,5 χρονών παιδί” σημείωσε.

Η κ. Βαλσάμη εξήγησε ότι το ανθρώπινο εμπόριο έχει διάφορα είδη: το εμπόριο οργάνων, την καταναγκαστική οικιακή εργασία ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να βγει από ένα σπίτι και δεν πληρώνεται, τη σωματεμπορία, τα παιδιά στρατιώτες όπως συμβαίνει στη Σομαλία όπου 12χρονοι αναγκάζονται να πάρουν μέρος σε εμφύλιες συρράξεις. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υπήρξε η περίπτωση της Μανωλάδας, όπου άνθρωποι δούλευαν ως σκλάβοι και δεν πληρώνονταν.

“Η Ελλάδα κάποτε ήταν χώρα διέλευσης θυμάτων σωματεμπορίας ενώ τώρα είναι και χώρα προορισμού.  Πάντα υπάρχει ένα υπέρογκο ποσό που ποτέ δεν καταφέρνει το θύμα να ξεπληρώσει” κατέληξε.

H δράση συνδιοργανώθηκε από την Α21 και το Α-team Volos, σε συνεργασία με τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου «Θέτις», υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου και των κοινωνικών του δομών Κέντρο Κοινότητας και Βοήθεια στο Σπίτι, ενώ τη δράση στηρίζει το ΠΕΠ Θεσσαλίας και πανελλαδικά το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το