Πάνω από τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έκλεισαν τα τελευταία έξη χρόνια ενώ στη Μαγνησία κάθε χρόνο κλείνουν 2500 επιχειρήσεις και ανοίγουν 1500, με αναφορά κυρίως στο χώρο της εστίασης και του καφέ. Ως “επιχειρήσεις” υπολογίζονται και τα φυσικά πρόσωπα που εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών…
Επιπλέον πάνω από 65% των επαγγελματοβιοτεχνών είναι ανασφάλιστοι και όσοι έχουν απομείνει ανοιχτοί “φυτοζωούν”. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου αππο τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας.
Ως τη χειρότερη χρονιά της κρίσης χαρακτήρισε το 2014 ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Θανάσης Σπύρου και εξέφρασε την πικρία του για την αδιαφορία της Πολιτείας να επιλύσει τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών. Επισήμανε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η Ομοσπονδία και για το ασφαλιστικό και για τα θέματα φορολόγησης, έπεσαν στο κενό.
“Δεν μπορούν να μας φορολογούν με 26% από το πρώτο ευρώ και να μας αναγκάζουν όλους να γίνουμε φοροφυγάδες και παράνομοι” επισήμανε. Εκτίμησε τέλος ότι αυτή η μεταχείριση ήταν σκόπιμη από πλευράς ΔΝΤ και Ε.Ε. ώστε να συνθλιβούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να βρει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Στη μάστιγα της μαύρης εργασίας και του παραεμπορίου αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Θέμης Αρχοντάκης. Επίσης επισήμανε ότι στην ομοσπονδία συμμετέχουν 35 σωματεία και η δυναμική της με τον καιρό αυξάνεται. “Ας ελπίσουμε ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες και η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα παραμείνει απλή ευχή” τόνισε. Τέλος ο αντιπρόσωπος του συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων Μαγνησίας Νίκος Κλειτσογιάννης σημείωσε ότι έχει μειωθεί σημαντικά η τουριστική κίνηση σε αυτού του είδους τα καταλύματα και η φορολόγηση πλέον είναι απαγορευτική για την χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής ελκυστικότερης στους τουρίστες.