Ελλάδα

Συνταγματικές έκρινε το ΣτΕ τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις

StE

Συνταγματικές έκρινε κατά πλειοψηφία το Α’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας του ζητήματος, η υπόθεση παραπέμπεται στην ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Αναλυτικότερα, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Σπυρίδωνα Μαρκάτο, έκριναν κατά πλειοψηφία, με την υπ΄ αριθμ. 3410/2014 απόφασή τους, ότι οι περικοπές των κύριων συντάξεων δεν είναι αντίθετη στις επιταγές του άρθρου 22 του Συντάγματος. Τα αντίθετα υποστήριξε η μειοψηφία στην οποία περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Τμήματος, κ. Σακελλαρίου.
Η πλειοψηφία αναφέρει στην επίμαχη απόφασή της ότι επιτρέπεται στον νομοθέτη να προβαίνει στις αναγκαίες εκείνες επεμβάσεις σε περίπτωση «εξαιρετικά δυσχερών οικονομικών συνθηκών, να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και τη μείωση του ύψους απονεμηθεισών παροχών, όταν το ύψος της κρατικής χρηματοδοτήσεως του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο καθορίζεται, κατ’ αρχήν, από τις πολιτικές επιλογές για τη διάθεση των κρατικών πόρων προς εκπλήρωση των ποικίλων αποστολών του κράτους, δεν επαρκεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών».

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το