Κατηγορίες: Τοπικά

Συνολικά 70 νεφροπαθείς από τη Μαγνησία στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

Έκκληση σε όλους τους Βολιώτες να γίνουν δωρητές οργάνων, απευθύνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, με την ευκαιρία της 1ης Νοεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα και στον νομό Μαγνησίας, πέρα από το 2012 που έγινε μία μεταμόσχευση, τις δυο επόμενες χρονιές δεν έγινε καμία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη, παρά μόνο μία από ζώντα δότη (πατέρα σε γιο). Το 2015, έχουν γίνει μέχρι στιγμής στη Μαγνησία δύο μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και δύο δωρεές οργάνων. Ωστόσο παρατηρείται πτώση στις δωρεές οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις 70% απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30%, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό, ως επί το πλείστον από νέους ανθρώπους.

Στη Μαγνησία, υπάρχουν σήμερα 150 αιμοκαθαρόμενοι, 30 άτομα περιτοναϊκής κάθαρσης και περίπου 45 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νομού περιλαμβάνονται 65 με 70 νεφροπαθείς που περιμένουν το δώρο της ζωής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Νεφροπαθών, «ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις:
Στήριξε ζωές με την ζωή σου!!! Έλα μαζί μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί σου… Σ’ ευχαριστούν όσοι προσμένουν…

Το να γίνεις δωρητής οργάνων είναι πολύ εύκολο, με ένα τηλεφώνημα στο 1147 και περιμένεις την κάρτα του δωρητή ή στο Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας».

Πανελλαδικά στοιχεία

Πάνω από 1.200 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού, σε όλη την Ελλάδα.

Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου έχουν πανελληνίως φθάσει περίπου τους 12.000.

Περίπου 75 ηπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.

Περίπου 45 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά».

Περίπου 15 πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα η χώρα μας κατείχε την τελευταία θέση σε αριθμό δυνητικών δοτών με 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16 δότες ανά εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή η αναλογία δυνητικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε χώρες όπως η Ισπανία είναι 38,8, η Πορτογαλία 31, το Βέλγιο 26,4, η Αυστρία 23,3, η Τσεχία 18.
Τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων στις πιο πάνω χώρες είναι θεαματικά.

Και η χώρα μας μπορεί να κάνει την υπέρβαση!!!

Για την αύξηση των δυνητικών δοτών και των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας χρειάζεται:

– Να γίνει πράξη ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013 από την Βουλή των Ελλήνων και τα Μ.Μ.Ε. με την συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να πραγματοποιούν τακτικές ενημερώσεις και ημερίδες και όχι να περιμένουμε κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου για να αναδείξουμε το θέμα.

1) Ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών που είναι η σπονδυλική στήλη των μεταμοσχεύσεων.
Οικοδόμηση πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Μ. και των υπευθύνων των Μ.Ε.Θ. ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερα μοσχεύματα.

2) Σχεδιασμός μιας οργανωμένης, σοβαρής και συνεχούς καμπάνιας για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης.

3) Ενίσχυση των μεταμοσχευτικών κέντρων με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό

4) Διοικητική και οικονομική αναβάθμιση του ρόλου του Ε.Ο.Μ..

Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω πρέπει πρώτον να χρηματοδοτηθεί ο Ε.Ο.Μ. και να γίνουν προσλήψεις με ειδικευμένο προσωπικό(αυτή τη στιγμή έχει έλλειψη τουλάχιστον 50%-55%) και δεύτερον να γίνουν προσλήψεις στις Μ.Ε.Θ.(Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) με συντονιστές και ψυχολόγους, ώστε να μην χάνονται μοσχεύματα λόγω μη επαρκούς ενημέρωσης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φορτσάρει

Τρέχει και δεν φτάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε προτού συμπληρωθεί η πενταετία, που…

6 Δεκεμβρίου 2023

Οι διαδικασίες για τον φορολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων στο επίκεντρο σεμιναρίου που υλοποίησε ο ΣΘΕΒ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο του ΣΘΕΒ: «Οι φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων» με τη συμμετοχή…

6 Δεκεμβρίου 2023

Αναπόφευκτο

Αύριο συναντιούνται στην Αθήνα ο Κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Και πολλές οι…

6 Δεκεμβρίου 2023

ΝΑΡ

Η Νέα Αριστερά (ΝΑΡ) είναι ήδη γεγονός και το μπόι της θα μετρηθεί πρώτα στις…

6 Δεκεμβρίου 2023

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Έλαβε προθεσμία για την απολογία του ο 71χρονος – Δεν τον αναλαμβάνει κανένας δικηγόρος

Προθεσμία για την Παρασκευή ζήτησε και έλαβε ο γυναικοκτόνος από τη Σαλαμίνα, ενώ είναι σε…

6 Δεκεμβρίου 2023

Μέτρημα

«Νέα Αριστερά» είναι το νέο πολιτικό κόμμα που συγκρότησαν οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από…

6 Δεκεμβρίου 2023