Άρθρα, Τοπικά

Συνεργασίες, ακόμη και με ισχυρή αυτοδυναμία

ΜΠΑΛΛΗΣ-ΜΑΚΗΣ

Του Μάκη Γ.Μπαλλή-Δημοσιογράφος

Υποψήφιος βουλευτής

Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι παρούσες εκλογές, πέρα από την τεράστια ιστορική τους σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη εδώ που τα λέμε) βρίσκεται στα πρόθυρα της κυβερνητικής εξουσίας, έχουν και μία ιδιαιτερότητα. Γίνονται, ξέροντας ήδη ποιός θα είναι ο νικητής στην κάλπη. Διότι, όπως σωστά παραδέχθηκε ακόμη και η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, “μόνο ένας τυφλός δεν θα έβλεπε ότι κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που δίνουν τη σιγουριά της νίκης, αλλά είναι κυρίως ο αέρας της βέβαιης επικράτησης που υπάρχει σε επίπεδο κοινωνίας. Διαβάζεις πλέον στο βλέμμα κάθε πολίτη που έχει πληγεί από την καταστροφική μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, την ελπίδα που έρχεται. Την αισιοδοξία ότι ξημερώνει μία διαφορετική μέρα για όλους.

Ετσι, ως ερωτηματικό για το αποτέλεσμα των εκλογών μπαίνει, από κάποιους, το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει εκτός από την νίκη και την αυτοδυναμία ή αν θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικούς συμμάχους. Για άλλους, αυτό το ερώτημα είναι πραγματικό και γνήσιο, αποτυπώνοντας την αγωνία τους για το αν μπορέσουν να υλοποιηθούν τα όσα ελπιδοφόρα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ από μία κυβέρνηση με κορμό τον ίδιο και για άλλους το ίδιο ερώτημα είναι η αφορμή για να υποστηρίξουν ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ μένει μόνος του και άρα δεν αποκτά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σε αυτούς, τους τελευταίους, θα πρέπει να απαντήσουμε ότι ασχέτως του γεγονότος ότι η αυτοδυναμία δεν είναι απλώς κοντά αλλά δείχνει μάλλον βέβαιη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από τη θέση του για την αναζήτηση συνεργασιών με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συμφωνούν με το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο που έχει θέσει.

Οι ευρύτερες συμπράξεις θα αναζητηθούν και θα επιδιωχθούν ακόμη και στην περίπτωση της άνετης αυτοδυναμίας. Είναι από πολιτική επιλογή και όχι από ανάγκη. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις διαφορές μας, επιδιώκουμε τη συνάντησή μας στη βάση ενός κοινού πλαισίου αξιών και αρχών.

Για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία, από θέση κυβερνητικής ευυθύνης, να βάλουμε τέλος στην καταστροφή, να ανακτήσουμε τη διεθνή αξιοπρέπεια και την ουσιαστική ανεξαρτησία της χώρας και να προχωρήσουμε με βάση ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό σχέδιο στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Εχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη να σταματήσουμε την ανθρωπιστική κρίση, να ξαναδώσουμε την δυνατότητα απασχόλησης σε χιλιάδες ανέργους, να ξαναστήσουμε την οικονομία στα πόδια της, αλλά και να προωθήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση.

Με μία σύγχρονη συνταγματική αναθεώρηση, καθιερώνοντας το σύστημα της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, χτυπώντας τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη ρίζα τους, ενισχύοντας τους συμμετοχικούς θεσμούς και πρωτίστως το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, καθιερώνοντας μηχανισμούς δημόσιου ελέγχου, αλλάζοντας το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ανασυγκροτώντας το κράτος πάνω σε μία δημοκρατική βάση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το