Κόσμος

Συνέντευξη-ποταμός από Γιούνκερ: Εμπιστεύομαι Τσίπρα, δεν βοηθά ο Βαρουφάκης

Γιούνκερ

Αισιόδοξος πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο MNI, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποδίδοντάς της μάλιστα στις συζητήσεις που είχε με διάφορους παράγοντες στην Ευρώπη.

Ο κ. Γιούνκερ ωστόσο επισημαίνει πως όλοι όσοι έχουν μιλήσει μαζί τους επιμένουν πως χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συνολική συμφωνία. Στέλνοντας μήνυμα στην Ελλάδα αναφέρει πως η Αθήνα πρέπει να γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν στον νου τους πως το ΔΝΤ πρέπει να πληρωθεί.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει για το πως θα αντιδράσουν ο ESM και η ΕΚΤ σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλει την δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο είπε πως συμφωνεί με τους φόβους του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου σχετικά με το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

«Είναι σίγουρο ότι εάν συμβεί ένα Grexit ή ένα Graccident ή μια χρεοκοπία, δεν θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα. Το έχω ξεκαθαρίσει ήδη πως δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις αλλά σίγουρα θα επηρεάσει την ευρωζώνη και μέσω αυτού και την παγκόσμια οικονομία. Αυτό είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά είναι και δικό μας πρόβλημα» τόνισε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις υπογραμμίζει πως επιθυμεί «μια πλήρη συμφωνία που τουλάχιστον θα περιγράφει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν» και από αυτά ορισμένα να εφαρμοστούν άμεσα.

Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος

Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως παραμένει στην πλευρά εκείνων που δεν επιθυμούν ελληνική χρεοκοπία ή έξοδο της χώρας από το ευρώ και τονίζει πως δεν πρέπει οι δανειστές να επιβληθούν στην Ελλάδα, η οποία ως ανεξάρτητο κράτος πρέπει να είναι σεβαστή. «Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που μπορεί να ταπεινωθει», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτηρίζει άχρηστο τον έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων στις τράπεζες ως μέτρο πίεσης και επισημαίνει: «Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος. Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται ότι αυτό ‘δούλεψε’ στην Κύπρο και άρα θα μπορούσε να ‘δουλέψει’ και στην Ελλάδα. Είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση».

Στοχεύοντας σε εκείνους που εκτιμούν πως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα από μια ελληνική χρεοκοπία ο Γιούνκερ λέει πως δεν ξέρουν τι πραγματικά είναι η ΕΕ και προσθέτει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα πρέπει και πάλι να ενισχυθεί με άλλους τρόπους.

Στους συμμάχους της Ελλάδας ο πρόεδρος της Κομισιόν συγκαταλέγει και τον Μάριο Ντράγκι και συνιστά στους Έλληνες “υπομονή και θάρρος” τονίζοντας πως πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους.

Δεν αυξάνει τα έσοδα η πρόταση για τον ΦΠΑ

Ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν αφήνει αιχμές για την ελληνική στάση στο θέμα του ΦΠΑ χαρακτηρίζοντας το υπάρχον σύστημα “ολοκληρωτικά αναρχικό”, ενώ για τις προτάσεις που έχουν βρεθεί στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς αναφέρει:

«Έχουμε ενημερωθεί από τους Έλληνες εταίρους μας για το ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης του ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει αλλά δεν είμαι τόσο ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει, επειδή δεν μπορώ να κατανοήσω πως αυτή η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα.

» Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η πρόταση που έχουν δώσει οι Έλληνες δεν κάνει κάτι τέτοιο. Πρέπει να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ και δεν είμαστε εκεί ακόμα. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως έχει ένα ολοκληρωτικά αναρχικό ΦΠΑ που πρέπει να αναμορφωθεί με βάση τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες».

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρεται και στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεωνλέγοντας:

«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ένα άλλο θέμα που είναι σημαντικό. Πάντοτε επιμέναμε για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και έχω την αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται αργά προς αυτή την κατεύθυνση. Επειδή αρκετοί Έλληνες επωφελούνται από αυτό το σύστημα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προχωρά και ένα βήμα παραπάνω λέγοντας πως ολόκληρο το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας είναι κοστοβόρο και χρειάζεται μεταρρύθμιση τονίζοντας:

«Είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα, ένα μεσοπρόθεσμο ζήτημα και ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα. Δεν επιμένω τόσο πολύ στο βραχυπρόθεσμο όσο σε άλλα θέματα, επειδή κατανοώ ότι χρειάζονται συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και ενώσεις. Δεν μπορείς να έχεις μια μεταρρύθμιση χωρίς να συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους καθώς είναι πρώτης προτεραιότητας για εκείνους».

Επιπλέον ο κ. Γιούνκερ ζητά περισσότερα στοιχεία για τις ιδιωτικοποιήσειςκαι ξεκαθαρίζει ότι ο στόχος για έσοδα 17 δισ. από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν μπορεί να πάει χαμηλότερα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση προλαβαίνει να τα κάνει όλα αυτά μέσα σε δύο εβδομάδες, ο κ. Γιούνκερ είναι αιχμηρός και τονίζει πως αυτά τα θέματα έχουν ειπωθεί από τον Ιανουάριο στην ελληνική κυβέρνηση.

«Παράθυρο» για μετάθεση μεταρρυθμίσεων

Ο κ. Γιούνκερ αποφεύγει να τοποθετηθεί σχετικά με το τι έκαναν η προηγούμενες κυβερνήσεις και υπογραμμίζει πως τώρα διαπραγματεύεται με αυτή την κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει δεσμεύσεις και πρέπει να τις εκπληρώσει.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν αποκλείει κάποια θέματα να μεταφερθούν για το φθινόπωρο και τονίζει: «Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων υπάρχει μια πιθανότητα να αναβληθούν κάποιες μεταρρυθμίσεις το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη. Δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο αλλά εάν αυτός είναι ο τρόπος που μπορεί να γίνει…»

Στέλνοντας ωστόσο σαφές μήνυμα προς την Αθήνα σημειώνει ότι οι όποιες συζητήσεις για θέματα “αγκάθια” θα μπορούσαν να μεταφερθούν το επόμενο χρονικό διάστημα μόνο με εγγυήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα νομοθετήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και τονίζει:

«Τους ζητώ λοιπόν εάν θέλουν να αναβάλουν τη συνολική διαπραγμάτευση πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση τώρα, η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει και εμάς και εκείνους να φτάσουμε σε συμφωνία το δεύτερο εξάμηνο. Λοιπόν όχι μονομερείς ενέργειες. Οι Έλληνες υπόσχονται ξανά και ξανά ότι δεν θα κάνουν μονομερείς ενέργειες και όμως τις κάνουν».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλιστα ορμώμενος από ερώτηση της δημοσιογράφου του MNI σχετικά με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πυροδοτούν το κλίμα, λέει πως ούτε ο Ελληνας υπουργός μιλά λιγότερο από τον Γερμανό ομόλογό του και προσθέτει:

«Δεν βοηθάει την διαδικασία. Ο Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που αντιμετωπίζει γιγάντια προβλήματα και δεν δίνει την εντύπωση ότι το γνωρίζει αυτό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφερόμενος στο γεγονός ότι ενημερώνεται μεν για το Eurogroup αλλά δεν συμμετέχει σε αυτό, ο κ. Γιούνκερ, δράττεται της ευκαιρίας να πει πως δεν του αρέσει η σκέψη κάποιος να ηχογραφεί τα όσα λένε οι υπόλοιποι σε μια μυστική συνεδρίαση.

Ωστόσο δεν χαρίζεται ούτε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Σχολιάζοντας τη δήλωση Σόιμπλε ότι δεν αποκλείει Grexit λέει πως εκείνος το αποκλείει ενώ αναφορικά με τις παραινέσεις του Γερμανού πολιτικού η Κομισιόν να αρκεστεί στον ρόλο της τονίζει:

«Εμπλέκομαι στο παρασκήνιο. Δεν θέλω να είμαι στο προσκήνιο επειδή είναι ένα θέμα του Eurogroup αλλά εάν η Κομισιόν δεν προσπαθήσει να γεφυρώσει τις απόψεις δεν θα υπάρχει σύγκλιση. Άρα εάν θέλετε μια πλήρη αποτυχία τότε ζητήστε από την Επιτροπή να απέχει από το να λέει τις απόψεις της».

Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα όχι όμως τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα λέει πως του είναι συμπαθής και δείχνει δημιουργικός ωστόσο ερωτηθείς για το εάν εμπιστεύεται τον Έλληνα πρωθυπουργό απαντά καταφατικά μετά από σιγή 14 δευτερολέπτων, ενώ όταν η δημοσιογράφος τον ρωτά γιατί έκανε τόση ώρα για να πει “ναι”, λέει: «Γιατί έκανα ανασκόπηση των προκατόχων του».

Ο ίδιος αναφέρει πως εμπιστευόταν τον Αντώνη Σαμαρά και δεν προδόθηκε ποτέ από εκείνον. «Ο Τσίπρας έχει δίκιο ότι είμαι φίλος της Ελλάδας και δεν έχει δίκιο όταν λέει πως δεν είμαι ο μόνος. Είμαι σύμμαχος της Ελλάδας», λέει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας ωστόσο πως στην Αθήνα δεν πρέπει να νομίζουν πως επειδή λέει όχι στο Grexit μπορεί να το αποτρέψει κιόλας.

«Μιλάω μαζί του (σ.σ. με τον Τσίπρα) αλλά το κόμμα του δεν είναι ένα κανονικό κόμμα. Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα αλλά όχι το κόμμα του επειδή είναι ένα μείγμα τόσων πολλών τάσεων», τονίζει ο κ. Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ο κ. Γιούνκερ αναφέρει:

«Δεν έχω ξεκάθαρη άποψη. Είναι μια ανεξάρτητη απόφαση από ένα ανεξάρτητο κράτος. Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει δημοψήφισμα δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε. Εάν θέλουν να πάνε σε εκλογές είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Δεν το ενθαρρύνω αυτό επειδή δεν θα άλλαζε κάτι. Εάν οι Έλληνες πάνε σε εκλογές, δεν θα εξουδετέρωναν τις απόψεις 19 δημοκρατιών.

» Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών να πρέπει να επηρεάσει την απόφαση άλλων κοινοβουλίων. Δεν την επηρεάζει».

 Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το