Τοπικά

Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι ΒΙΣ – Αναστάτωση και στον ΙΜΑΝΤΑ

ΠΑΝΟ-ΒΙΣ

Με συντριπτική πλειοψηφία, η γενική συνέλευση των εργαζομένων στη ΒΙΣ αποφάσισε χθες τη συνέχιση των απεργιών για 4η συνεχόμενη εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να κάνουν Χριστούγεννα έξω από το εργοστάσιο, εάν δεν γίνουν οι επαναπροσλήψεις των 8 απολυμένων και εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση ώστε να μην απολυθούν ακόμη 23 άτομα στο τέλος του χρόνου. Η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα ομαλοποιηθούν οι πληρωμές, που καταβάλλονται με καθυστέρηση δύο μηνών, ενώ θα αυξηθεί η διατακτική των Χριστουγέννων από τα 50 στα 75 ευρώ. Επίσης δήλωσε πως στους 8 απολυμένους θα δοθούν επιπλέον μισθοί 6 μηνών, αλλά οι προτάσεις απορρίφθηκαν.
Η απόφαση λήφθηκε με ψηφοφορία που έγινε σε κάλπες, όπου μετείχαν 148 εργαζόμενοι. Υπέρ της συνέχισης της απεργίας ψήφισαν 121 άτομα.
Η εταιρεία επέμεινε και χθες στην πρότασή της για εφαρμογή προγράμματος οικειοθελών αποχωρήσεων, ενώ πρότεινε να καταβληθούν στους 8 απολυμένους εργαζόμενους επιπλέον μισθοί έξι μηνών.
Οι εργαζόμενοι δεν έκαναν αποδεκτές αυτές τις προτάσεις καθώς δεν υπάρχουν όπως υποστηρίζουν διασφαλίσεις εκ μέρους της εταιρείας για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου.

Έτοιμοι στον Ιμάντα για κινητοποιήσεις
Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στον Ιμάντα, καθώς η εταιρεία τους κοινοποίησε την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και απαιτεί να γίνουν δεκτά όλα τα μέτρα, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους σηματοδοτούν μειώσεις της τάξης του 50%. Η εταιρεία προτείνει να εξαιρεθούν από τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση το επίδομα γάμου, το επίδομα ειδικών συνθηκών και το επίδομα ωρίμανσης.
Δεν θα υπαχθούν στην επιχειρησιακή οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Η εταιρεία επικαλείται το γεγονός της συνεχόμενης και έντονης πτώσης της παραγωγικής δραστηριότητας και καλεί τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν πως αν κριθεί αναγκαίο θα εφαρμόσει και σύστημα εκ περιτροπής εργασίας μειώνοντας το χρόνο απασχόλησης του προσωπικού ώς και δύο ημέρες κάθε εβδομάδα.
Σήμερα το σωματείο συνεδριάζει για να υποβάλλει αντιπρόταση στην εταιρεία.
Η εταιρεία ζητεί την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες που θα περιλαμβάνουν μείωση εργατικού κόστους, ευέλικτες μορφές εργασίας και περικοπή παροχών όπως τα πριμ παραγωγικότητας.
Οι εργαζόμενοι αρνούνται μείωση αποδοχών και εφαρμογή ευέλικτων μορφών εργασίας, ενώ ζητούν η σύμβαση να είναι τριετούς διάρκειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το