Οικονομία

Συνεχίζεται το Eurogroup – Στόχος η ταχεία εφαρμογή μέτρων για ανάκτηση εμπιστοσύνης

eurogroup

Τον τόνο για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν σήμερα στην συνέχεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν με τις δηλώσεις τους προσερχόμενοι οι υπουργοί των 19 χωρών μελών της Ευρωζώνης και κορυφαία στελέχη της ΕΕ.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να υπάρξει λύση θα πρέπει η Ελλάδα να υιοθετήσει άμεσα και να εφαρμόσει βραχυπρόθεσμα σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να υπάρξει αναστήλωση της εμπιστοσύνης με την ΕΕ και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο ενός νέου, τρίτου πακέτου διάσωσης.
Θέλουμε μία μεταρρυθμισμένη Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης, είπε ο κ.Μοσκοβισί. Η θέση μας είναι ότι υπάρχει συνολικά η βάση για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα. Οι στόχοι του θα πρέπει να είναι αφενός φιλόδοξοι οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι και πραγματιστικοί πολιτικά.
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει σαφές θέμα κύρους συνολικά για την ζώνη του ευρώ. Μας κοιτά όλος ο πλανήτης, είπε ο κ.Μοσκοβισί, πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι «είναι μάλλον απίθανο η Επιτροπή να λάβει εντολή για επίσημες διαπραγματεύσεις ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας (…), όμως πιστεύω ότι το Eurogroup μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για τους ηγέτες».
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν έκανε σαφές ότι ακολουθεί μία μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων με παράλληλη ταχεία νομοθέτηση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις για να φτάσουμε όχι σε μία τελική συμφωνία, αλλά για βρεθεί το κοινό έδαφος για να ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. «Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι συνθήκες», είπε ο κ.Πάντοαν, αλλά χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες από αύριο στην Ελλάδα για την προώθηση των σχετικών αποφάσεων, πρωτίστως για την ίδια την Ελλάδα αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τους εταίρους.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, συνέχισε ο ίδιος. Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες ελληνικές θέσεις είναι πολύ πιο συγκεκριμένες από το παρελθόν, έχουμε χάσει πέντε μήνες χωρίς να καταλήξουμε πουθενά. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πήτερ Καζιμίρ ήταν σαφής ότι κατά τη γνώμη του σήμερα δεν πρόκειται να αποφασιστεί «τίποτα. Ειλικρινά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία», απλώς θα γίνουν συστάσεις προς τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. «Η γέφυρα εμπιστοσύνης δεν μπορεί να αναστηλωθεί σήμερα, πρέπει να χτιστεί ξανά από τα θεμέλια», όπως εκτίμησε.
Τόνισε μάλιστα ότι το προηγούμενο διάστημα «η ελληνική κυβέρνηση μονομερώς έκανε τόσες λανθασμένες κινήσεις… βασικά έκαναν “ότι τους κατέβαινε”», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτή τη στιγμή το ερώτημα δεν είναι πώς θα περάσουν τα μέτρα στην Ελλάδα, αλλά να ακούσουν προσεκτικά όσα τους λένε οι εταίροι. Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να γίνει αυτό σε αυτή την κατάσταση, με τις τράπεζες κλειστές, ο κ.Καζιμίρ σημείωσε ότι «αυτό είναι το ερώτημα, αυτό ψάχνει η συνάντηση».
Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ χαρακτήρισε το πακέτο μέτρων που έβαλε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά το Σάββατο «δεν είναι αρκετό». Οπως υποστήριξε, χρειάζονται σαφείς δεσμεύσεις ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν. Ωστόσο, άφησε περιθώριο για λύση.
«Είμαι αισιόδοξος, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από συμφωνία« είπε ο κ.Στουμπ αν και έκανε σαφές το μήκος της απόστασης που πρέπει να διανυθεί, λέγοντας ότι αν η συμφωνία έχει δέκα βήματα μέχρι να επιτευχθεί, οι υπουργοί Οικονομικών βρίσκονται ακόμη στο τρίτο.
Πιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο Grexit, λέγοντας πως τέτοιο ενδεχόμενο έχει φύγει από το τραπέζι.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι οι συζητήσεις για την επίλυηση της κρίσης στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από σημεία. «Το θέμα είναι να λάβουμε επαρκείς εγγυήσεις από την Ελλάδα» φέρεται να τόνισε σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο.
Την ανάγκη να υπάρξει δουλειά πάνω στον κατάλογο των προαπαιτουμένων δράσεων της Αθήνα επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια προσερχόμενος στο Eurogroup. “Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δυσχεραίνεται μέρα με τη μέρα, υπέβαλλαν οι Έλληνες πρόταση προαπαιτουμένων που ήταν αδήριτης ανάγκης, πρέπει να δουλέψουμε πάνω στον κατάλογο και να δούμε πόσο μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα προκειμένου να παραχθεί ένας συμβιβασμός”, σημείωσε.
Σημειώνεται ότι αρκετοί από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους υπουργούς ανέφεραν ότι δεν μπορούν να αναφέρουν ο,τιδήποτε σχετικά με ένα Grexit, ένδειξη ότι υπάρχει κοινή γραμμή για να «αποπεμφθεί» από τη φρασεολογία ο συγκεκριμένος όρος. Κορυφαίοι υπουργοί Οικονομικών, όπως ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν προσήλθαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί πραγματικά και ότι πλέον θα υπάρχει και στενή επιτήρηση στην εφαρμογή των μέτρων. «Τώρα πια θα πρέπει να υπάρξει σαφέστατη κατανόηση ότι η όλη φάση θα είναι συντομότερη και θα πρέπει να πειστούμε και να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη βλέποντας την Ελλάδα να μεταρρυθμίζεται πραγματικά αντί να δίνουμε ένα τεράστιο πακέτο που όπως όλοι γνωρίζουμε δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί», ανέφερε. Και πρόσθεσε: “Οι ειδήμονές μας και οι θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα σύστημα στενής επιτήρησης και φάση σταδιοποίησης εφαρμογής των μέτρων που θα υιοθετηθούν”.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το