Τοπικά

Συνεχή τα πρόστιμα σε “προβληματικές” μονάδες βιολογικού καθαρισμού

1

Συνεχή είναι τα πρόστιμα που επιβάλλει η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία μίλησε για το θέμα στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ με θέμα τους ελέγχους και την παρακολούθηση μονάδων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Η κ. Κολυνδρίση επεσήμανε πως ένα από τα καλά που έφερε ο Καλλικράτης είναι και η δημιουργία ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο νομών, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους νέες τεχνολογίες και εργαλεία για την ορθότερη διαχείριση των αποβλήτων. Παρόλα αυτά, εντοπίζονται προβλήματα τόσο σε ΧΥΤΑ όσο και σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού

“Υπάρχουν πολλοί βιολογικοί, οι οποίοι μπορεί να μην είναι ΧΥΤΑ,  αλλά εμπλέκονται με τη διαδικασία, γιατί όλα έχουν να κάνουν με τη διαχείριση αποβλήτων και οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Εκεί είτε συμμορφώνονται ανάλογα με τις οδηγίες των αρμοδίων, είτε επιβάλλονται πρόστιμα. Διαφορετικά αφαιρούνται οι άδειες λειτουργίας κι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο ότι παύει να λειτουργεί ένας ΧΥΤΑ ή ένας βιολογικός, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων”, σημείωσε η κ. Κολυνδρίνη.

Δίνοντας ένα παράδειγμα για τους “προβληματικούς” βιολογικούς έκανε λόγω για τον βιολογικό στην περιοχή Πηγάδι στον Πτελεό.

” Ο βιολογικός στο Πηγάδι  δεν λειτουργεί σύμφωνα με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Ελέγχονται συνεχώς, συμμορφώνονται και συνεχίζουμε. Αποδέκτης των αποβλήτων είναι ένα ρέμα. Δεν είναι ο μοναδικός “προβληματικός” βιολογικός,   αλλά αυτοί οι βιολογικοί έχουν δημιουργηθεί πριν από πολλά χρόνια, δεν έχουν την απαραίτητη τεχνολογία και για άλλα απορρίμματα δημιουργήθηκαν και άλλα δέχονται”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε πως με τη δημιουργία ΦΟΔΣΑ σε κάθε νομό, θα λυθούν πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα και η κατάσταση θα είναι ελέγξιμη.

Τη σπουδαιότητα ύπαρξης μηχανικών σε ΧΥΤΑ ή βιολογικούς τόνισε η πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Νάνσυ Καπούλα, λέγοντας πως ο μηχανικός είναι αυτός που διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου, της δημόσιας υγείας.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν πολλοί μηχανικοί, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εξελίξεις πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το