Πολιτισμός

«Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση»

unnamed (1)

Ακριβώς μια εβδομάδα μετά την έκθεση για τους Βαλκανικούς πολέμους μια νέα έκθεση φιλοξενείται στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Πόλης. Πρόκειται για την ιστορική έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», που οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 22 Νοεμβρίου και ώρα 12.00 στο Μουσείο της πόλης του Βόλου στα Παλιά (Φερών 17).

Η έκθεση είναι προϊόν πενταετούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, στo πλαίσιo προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα και ο Βόλος είναι ο πρώτη ελληνική πόλη όπου παρουσιάζεται μετά την Αθήνα.

Με στόχο την αναγνώριση και απόδοση τιμής σε εκείνους που πολέμησαν τον ναζισμό οραματιζόμενοι έναν καλύτερο κόσμο και κυρίως όσους ακύρωσαν την πεποίθηση ότι οι Εβραίοι υπέκυψαν στο Ολοκαύτωμα ως «πρόβατα επί σφαγή», η έκθεση περιλαμβάνει 24 προσωπικές ιστορίες αντρών και γυναικών από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, που πήραν τα όπλα στις μέρες της Κατοχής. Πολύ νέοι οι περισσότεροι, πρόσφατα ξεσπιτωμένοι από το διωγμό, συχνά μόνοι και ορφανεμένοι, βρήκαν μια νέα, δυναμική οικογένεια στα βουνά και υπηρέτησαν τον ένοπλο αγώνα με πολλούς τρόπους, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Χρίστηκαν συναγωνιστές, υπέρτατος τίτλος τιμής ανάμεσα στους μαχητές της ελεύθερης Ελλάδας και πολέμησαν ως ίσοι μεταξύ ίσων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, πλήθος φωτογραφιών, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες, αυθεντικά αντικείμενα, οπλισμός και άλλο σχετικό υλικό. Επίσης, μια ταινία ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Ντάβιντ Γαβριηλίδη θα βρίσκεται σε συνεχή προβολή στο χώρο της, ενώ υπάρχουν και ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό.

Την εκδήλωση των εγκαινίων θα πλαισιώσει μουσικό πρόγραμμα με τους: Άννα Βογιατζή-Οικονόμου – πιάνο, Χριστίνα Μαργαρίτου – τραγούδι, Πέπο Σάλεμ – φλάουτο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, με ώρες επίσκεψης πρωί Τρίτη έως Κυριακή 10.30 έως 13.30 και απόγευμα Τετάρτη &  Παρασκευή 18.00 έως 21.00, ενώ τη Δευτέρα το Μουσείο είναι κλειστό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Φερών 17 στα Παλιά, τηλ.: 24210298787, e-mail: [email protected].

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το